fbpx
Zdravlje deteta

Šta je tihi refluks kod bebe?

Kako se tihi razlikuje od normalnog refluksa (GER)? 

Normalni refluks je kada beba izbacuje mleko koje se vratilo iz njenog stomaka. Međutim, u nekim slučajevima, bebe uspevaju da mleko koje se vrati ponovo progutaju umesto da ga ispljunu. Kod nekih beba, mleko počinje da se vraća, ali ne stigne do usta. Ovo je poznato kao TIHI REFLUKS. 

Simptomi tihog refluksa 

Tihi refluks nije uvek očigledan. Beba će puno plakati, naročito nakon hranjenja. Kada popije mleko, ubrzo će početi da ima problem i postaće plačljiva, razdražljiva i nemirna.

Ako primetite da beba guta nakon obroka u vreme kada već sigurno nema mleko u ustima, može se desiti da ima tihi refluks. To se dešava kada sadržaj iz želudca dođe do bebinog grla, što joj je vrlo neprijatno, naročito ako leži. Možda ćete primetiti i da je nervoznija neposredno nakon obroka.

Kako se nositi sa tihim refluksom kod bebe? 

Ovaj problem je gotovo isto problematičan kao i običan refluks. Možda nemate problem sa čišćenjem onoga što beba povrati, ali ćete se suočiti sa sličnim problemima kada je hranjenje u pitanju. Normalno je da se osećate nervozno i napeto, ali znajte da je ovo faza koja će proći. 

Kako smanjiti probleme tihog refluksa? 

Da biste sprečili pojavu tihog refluksa:

  • hranite bebu u uspravnom položaju i pravite česte pauze da beba podrigne;
  • podignite dušek u krevecu postavljanjem knjige ispod dušeka, tako da dušek stoji nizbrdo i da beba bude uzdignuta;
  • nosite bebu u adekvatnoj marami ili kengur nosiljci u uspravnom položaju;
  • konsultujte se sa pedijatrom i gastroenetrologom kada da uvedete čvrstu hranu. Bebama sa refluksom se čvrsta hrana, posebno pirinčane pahuljice u mleku uvode ranije nego drugim bebama;
  • nemojte prekidati dojenje, jer je majčino mleko najbolja hrana za bebu. 

O gastroezofagealni refluksu možete pročitati OVDE!

O dojenju bebe sa refluksom možete čitati OVDE

Related Articles

Back to top button