fbpx
Zdravlje deteta

Prikriveni znaci dijabetesa kod dece: 10 najčešćih

Znaci dijabetesa kod dece se lako mogu propustiti, bilo da se radi o početnim simptomima dijabetesa tip 1 ili tip 2. Oba tipa imaju različite uzroke, faktore rizika i komplikacije. Ovo su prikriveni znaci dijabetesa koje često ne pripisujemo ovom zdravstvenom stanju.

Dijabetes tip 1 je češći kod dece, tinejdžera i mladih ljudi, a sklonije su riziku osobe koje imaju genetsku predispoziciju, ali i određene životne faktore. Dijabetes tip 2 nije čest kod mladih, ali se povećava sa epidemijom gojaznosti. Osim gojaznosti, faktori rizika su nekativnost, genetika i predijabetes.

Koji su znakovi dijabetesa kod dece?

Kod dece se mnogi znakovi za oba tipa dijabetesa preklapaju, a jedina velika razlika jeste brzina pojavljivanja. Kada je u pitanju dijabetes tip 1, on može da se razvija veoma brzo, čak i za nekoliko nedelja. Nekada par meseci. Roditelji primete da se dete ne ponaša kao ranije, ali ne uspevaju da odrede tačan razlog. Simptomi se lako odbace kao normalni bolovi rasta.

Dijabetes tip 2 se razvija sporije, tokom vremena, a mnoga deca nemaju nikakve simptome. On se često dijagnostikuje tokom pregleda koji nije povezan sa potencijalnom dijagnozom.

deca 9

Prikriveni znaci dijabetesa kod dece

Ovo su samo neki prikriveni znaci dijabetesa kod dece, obzirom da se on obično ne primećuje i deluje kao normalni znaci detinjstva.

  1. Promene u navikama ishrane i spavanja – deca sa predijabetesom imaju tendenciju da piju više vode nego ranije. Moguće je da budu gladni bez obzira koliko su jeli.
  2. Gubitak nivoa energije i pojava iscrpljenosti – ekstremni umor i pad energije mogu biti posledica dijabetesa. Moguće je da ćete primetiti malo više letargije kod deteta i uspone i padove nivoa energije.
  3. Promene u telesnoj težini – posebno je rizičan značajan gubitak težine kod dijabetesa tip 1 ili sporo i prekomerno povećanje telesne težine kod dijabetesa tip 2. Važno je da gubitak težine nije posledica držanja dijete u ovom slučaju, već se veliki gubitak težine događa spontano.
  4. Promene u učestalosti urina – ukoliko dete češće ide u toalet, to može imati veze sa naglim povećanim unosom vode i možda je razlog za zabrinutost. Primetne promene u mokrenju i vršenju velike nužde treba da budu razlog da možda obavite pregled kod pedijatra.
  5. Stomačni problemi – deca sa dijabetesom nekada imaju mučninu i bolove u stomaku, ali su simptomi češći kod dijabetesa tip 1.
  6. Rane sporo zarastaju – ako detetu rana ne prolazi tokom dužeg perioda, moguće je da se radi o znacima dijabetesa. Česte infekcije su jedan od znakova dijabetesa.
  7. „Voćni“ dah – ukoliko primetite da deci dah miriše na voće, nalik na žvakaću gumu, moguće je da je to posledica ovog zdravstvenog stanja.
  8. Problemi sa vidom – zamagljen vid se dešava kao posledica dijabetesa. Ova deca mogu imati nesposobnost da se jasno fokusiraju.
  9. Tamnija područja kože – tamniji nabori na kožu kao što su vrat i pazuh mogu biti znak. On ne mora da izgleda kao modrica, već kao samo baršunasta tekstura.
  10. Utrnutost i peckanje – visok nivo šećera u krvi može da izazove dijabetičku neuropatiju koja je oblik oštećenja nerava i može izazivati osećaj igala u rukama ili stopalima. Izvor: CDC
deca 10

Šta ako dete ima neke od ovih znakova?

Ukoliko ste primetili da dete ima neke od stvari koje su prikriveni znaci dijabetesa, potrebno je da zakažete pregled kod pedijatra kako bi se uradile potrebne analize. Moguće je da se zapravo ne radi o tome ili da je pak sve u početnoj fazi i biće potrebno da povedete računa o ishrani.

Ukoliko se utvrdi da dete ima dijabetes, ono treba što pre da krene sa unosom insulina kako bi se sprečili trajni problemi sa vidom i nervima. Visok nivo šećera može ošetetiti krvne sudove, te izazvati probleme sa bubrezima, moždanim udarom i srčanim udarom. Nemojte se plašiti unapred, to nije cilj. Cilj je da ozbiljno shvatite ovo zdravstveno stanje i da se potrudite da se stvari održavaju optimalnim.

Kod dece sa dijabetesom tip 1 potreban je različit pristup i lečenje u odnosu na decu sa dijabetesom tip 2. Najbolje je okupiti multidisciplinarni tim kako bi i pedijatar, dijetetičar i drugi specijalisti odredili pravu terapiju za dete.

Roditelji će morati i da se pozabave ishranom deteta, šta je dozvoljeno u kojoj meri, čime može još da se hrani i kako da roditelj prepozna problem sa nivoom šećera u krvi u datom trenutku.

Objavljen: 5. maj 2023. godine, ažuriran: 1. januar 2024. godine

znaci dijabetesa kod dece

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button