fbpx
Spontani pobačaj

Kako preboleti spontani pobačaj

Mnogo parova se pita kako preboleti spontani pobačaj? Da li će se on ponoviti? Kako se ponašati kao da se ništa nije dogodilo? Šta ako ne tugujete, da li je to normalno?

Tuga posle pobačaja

Trudnoća se čak svaki treći put završava spontanim pobačajem, a ne rođenjem zdravog deteta. Iako žene znaju sve to, opet se pitaju: kako preboleti spontani pobačaj. Fizički bol je tada u drugom planu u odnosu na psihološke posledice koje su neizbežne, teške i mogu dugo trajati.

gorusica u trudnoci
Photo by Imani Bahati on Unsplash

Prve reakcije posle pobačaja

Žene često u ovoj situaciji krive sebe, a neretko razvijaju i otpor prema novoj trudnoći. Svaka žena koja je imala pobačaj mora znati da je sve što trenutno oseća normalno i da će joj to svakako promeniti život.

Nemojte uzalud pokušavati da se rešite tog osećaja tako što ćete menjati stvari iz korena u svom životu.

Kako preboleti spontani pobačaj – sve faze patnje i oporavka

Normalno je da budete ljuti na sve i svašta u prvom trenutku. Ljutnju će vremenom zameniti tuga koja je sasvim normalna. Nemojte pokušavati da je potisnete jer dok god to ne uradite, zapravo nećete moći da nastavite dalje. Patite i plačite dok ne izbacite sve što vas tišti.

Ukoliko budete potiskivali patnju, može se dogoditi da zapravo odete u drugu krajnost – depresiju. Najbolji način da prevaziđete problem je psihoterapija, ali ukoliko niste u mogućnosti da je priuštite, pričajte sa nekim koliko god osećate potrebu. Nebitno da li se radi o partneru, roditelju, bratu, prijateljici – pričajte sa onim čije vam prisustvo prija.

kako preboleti spontani pobačaj

Savetujemo da izbegavate razgovor sa onima koji vas u tom trenutku neće razumeti i samo će vas dodatno iritirati ma koliko vam bili bliski.

Osobe koje već imaju decu, nisu imali problem da ostvare trudnoću ili su samoinicijativno abortirali, sigurno će vam sada delovati odbojno, dok vas ne prođe prva faza tugovanja.

Kada se ponovo počnete radovati novoj knjizi, izlasku sa partnerom i dobijete želju da lepo izgledate, na putu ste da prebolite pobačaj.

Strah u novoj trudnoći

Normalno je da svaka trudnoća sa sobom nosi određene strahove, oko toga da li će beba biti zdrava, kako će proteći porođaj, kako ćete se snaći u ulozi majke, kako odgajati dete na pravi način. Ne postoji trudnoća koja je potpuno bezbrižna.

U novu trudnoću posle spontanog pobačaja se ulazi sa još većim strahom, gde se intenziviraju i svi ostali strahovi.

Strah od pobačaja u novoj trudnoći ćete dosta smanjiti, ako ne i potpuno potisnuti, ukoliko pre nove trudnoće utvrdite razlog prethodnog pobačaja. Pronađite lekara koji će se pozabaviti analizama, a ne samo odmahivati rukom uz komentar: ”Dešava se!”

Period tugovanja zavisi od starosti trudnoće

Što je trudnoća duže trajala, to je period tugovanja duži. Kada se trudnoća završi u ranijem periodu, dok odnos prema bebi nije još toliko izgrađen, lakše se i izlazi iz krize, mada je i tada jako loše i traumatično iskustvo.

Objavljen: 24. decembra 2012. godine, ažuriran: 14. maja 2024. godine

Kako preboleti spontani pobačaj
Kako preboleti spontani pobačaj – Photo by Evie S. on Unsplash

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button