fbpx
NeplodnostPre trudnoće

Povišen prolaktin – simptomi visokog prolaktina

Jednom povišen prolaktin ne mora da znači da postoji hiperprolaktinemija – visok nivo prolaktina. Prolaktin je hormon koji luči hipofiza. Njegova primarna funkcija je da pospeši razvoj dojki i pokrene laktaciju te je obično povišen kod trudnica i dojilja.

Ako vam se događa da imate neredovne menstruacije, neplodnost ili se pojavi curenje mleka ( a ne dojite bebu i niste u drugom stanju), lekar će želeti da uradite analizu hormona PROLAKTIN.

Simptomi povišenog nivoa prolaktina – hiperprolaktinemija

Znaci hiperprolaktinemije često ne postoje ili se prvo ne sumnja da može da postoji visok nivo prolaktina. Neki uobičajeni simptomi su:

demetra 3

Dijagnoza – povišen nivo prolaktina

Uvek kada analiza pokaže povišen nivo prolaktina, lekar traži da se test ponovi.

Prolaktin se proverava analizom krvi u laboratoriji. Na prolaktin razni okidači mogu da imaju uticaj, pa se savetuje izbegavanje seksualnih zadovoljstava i stimulacija bradavica noć pre analize. (*1)

Uvek kada analiza pokaže povišen nivo prolaktina, lekar traži da se test ponovi.

Ako se utvrdi da zaista postoji problem sa analizom prolaktina i posle ponovljenih rezultata, lekar će prvo tražiti da se urade analize drugih hormona, a možda na kraju savetovati snimanje magnetnom rezonancom da bi se otklonila sumnja na promene na hipofizi i oštećenja okolnog tkiva.

prevencija karcinoma

Zašto se javlja povišen nivo prolaktina?

Postoje brojni razlozi zašto prolaktin može biti povišen. Neki nisu opasni i važno je da ponovite analizu, jer nekada okidaš za viši nivo prolaktina može biti i trenutni stres, neispavanost i drugo.

Lekovi takođe mogu biti okidač za povišen prolaktin poput antidepresiva, određenih antipsihotika, verapamil, lekovi protiv mučnine i blokatori kiseline.

Ukoliko je utvrđeno da postoji hiperprolaktinemija (visok nivo prolaktina), uzrok mogu biti:

  • oboljenje bubrega,
  • hipotiroidizam,
  • tumor i bolesti hipofize,
  • bolesti hipotalamusa,
  • Kušingova bolest.

Koliko li je povišen prolaktin čest problem kod ljudi?

Pojava hiperprolaktinemije se razlikuje među populacijom, češće se javlja kod žena, a tek 0,4% odraslih će imati ovaj problem, s tim da je naveći procenat među ženama sa bolestima reproduktivnih organa (9-17%). (*2)

Visok prolaktin – lečenje

Lečenje visokog nivoa prolaktina podrazumeva njegovo vraćanje na normalne vrednosti. Ovo se obično radi lekovima ili, u izuzetnim situacijama, operacijom smanjenja ili uklanjanja  tumora na hipofizi.

Ako se koristi terapija za snižavanje prolaktina, nakon toga će lekar zahtevati redovne kontrole njegovog nivoa putem testa iz krvi.

Objavljen: mart 2017. godine, ažuriran: 25. maj 2024. godine

povišen prolaktin
Simptomi visokog prolaktina

Literatura:

  1. TheJournalOfSexualMedicine: The Quality of Sexual Experience in Women Correlates with Post‐Orgasmic Prolactin Surges: Results from an Experimental Prototype Study –  https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(15)30354-4/fulltext, maj 2013. godine
  2. TheJournalOfHumanReproductiveScience: Hyperprolactinemia, novembar 2013. Godine
  3. ReproductiveFacts.org: Hyperprolactinemia – https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/hyperprolactinemia-high-prolactin-levels
  4. Image by Hans Braxmeier from Pixabay

Izvor
Reproductive FactsThe Journal of Human Reproductive SienceThe Journal of Sexual Medicine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button