fbpx
Spontani pobačaj

Abortus pomoću tableta – Medikamentozni abortus

Medikamentozni ili medicinski abortus je abortus pomoću tableta, odnosno uz pomoć pilula za prekid trudnoće. Ne zahteva hirušku intervenciju i može se izvesti do desete nedelje trudnoće, odnosno do 70 dana starosti trudnoće. U Srbiji nije baš ovakvo stanje i je trenutno moguć samo u GAK „Narodni Front“ i nekolicini privatnih klinika, ali čak i tamo uglavnom pristaju da ga rade samo u prvih šest nedelja trudnoće.

Šta je medikamentozni abortus?

Medikamentozni abortus je procedura u kojoj se koriste dva različita leka za prekid trudnoće. Daju se Mifepristona i Misoprostola. Prva pilula za prekid trudnoće je Mifepriston. Uloga Mifepristona je da blokira progesteron bez kog trudnoća ne može da nastavi da se razvija u materici, a druga pilula za prekid trudnoće je Misoprostol. On izaziva grčeve i krvarenje da bi se materica ispraznila.

Ove dve pilule služe za prekid trudnoće i ni na koji način nisu isto što i pilula za jutro posle, koja je vrsta hitne kontracepcije. Više: Pilula za jutro posle ili pilula za abortus – u čemu je razlika?

Medicinski abortus je lična odluka, kao i hiruški abortus. Može biti i izbor ženama koje iz nekih zdravstvenih razloga ne smeju da iznesu novu trudnoću.

Vrste abortusa

Postoje medikamentozni (medicinski) i hiruški abortus. Kada je u pitanju medikamentozni, on se obavlja tabletama koje propisuje i izdaje zdravstveni radnik. Lekar će vam dati uputstva kako da pijete lekove, obzirom da ćete verovatno biti kod kuće.

Kada je hiruški abortus u pitanju, on se obavlja u ordinaciji, odnosno bolnici. Dobićete lokalnu ili opštu anesteziju i nakon što bude završen, ići ćete kući. Neke žene iz ličnih razloga odlučuju da žele abortus, ili se radi o neuspeloj trudnoći (izostanak srčane radnje, molarna trudnoća) ili pak zato što medicinski abortus nije uspeo.

Ko može da se odluči za abortus pomoću tableta?

Žene koje su u prvim nedeljama trudnoće mogu da razmisle o ovom vidu prekida trudnoće. Kod nas je to uglavnom do šeste, odnosno sedme nedelje. U SAD ova granica je deseta nedelja. Lekar će morati da uradi ultrazvučni pregled da utvrdi nedelju trudnoće.

Medikamentozni abortus

Ko NE MOŽE da se podvrgne medikamentoznom abortusu?

Žene koje ne mogu da imaju abortus pomoću tableta, već će morati da se odluče za hiruški abortus ako:

 • je trudnoća previše odmakla,
 • imate alergiju na određene lekove,
 • imaju vanmateričnu trudnoću,
 • imaju molarnu trudnoću,
 • imaju određene genetske bolesti,
 • imaju problema sa srcem, bubrezima ili jetrom,
 • imaju težih problema sa nadbubrežnom žlezdom,
 • žene koje imaju poremećaj krvarenja ili koriste lekove protiv trombofilije,
 • uzimaju dugotrajnu terapiju kortikosteroidima,
 • nisu u stanju da razumeju i prate data uputstva,
 • nemaju pristup hitnom medicinskom lečenju, ako se ukaže potreba,
 • ne žele da odu na hiruški abortus ukoliko pilula ne bude efikasna,
 • imaju trenutno spiralu (mogu uzeti pilulu nakon uklanjanja spirale).

Koliko je efikasan abortus pomoću tableta?

Ovaj vid abortusa, kada se koristi pilula za prekid trudnoće je veome efikasan, ako se sporovodi po tačnim uputstvima, sa oko 98% uspešnosti. Važnu ulogu igra i starost trudnoće, što ranije se radi, to je efikasnije. Takođe može imati uticaja i to da li je žena ranije bila trudna.

Uprkos visokoj stopi efikasnosti, ako, iz nekog razloga, medicinski abortus ne uspe do kraja, mora biti završen hiruškim putem.

Da li je bol sličan porođajnim bolovima?

Bol koji se javlja kada se koristi pilula za prekid trudnoće više liči na jače menstrualne grčeve, nego na porođajne bolove. Količina grčeva i bolova će varirati, ali je dovoljno da uzmete uobičajene lekove protiv bolova koji se mogu kupiti i bez lekarskog recepta.

Da li je potrebna priprema za abortus sa tabletama?

Pre nego što se odlučita za ovu vrstu abortusa, potrebno je da obavite pregled koji uključuje ultrazvučni pregled i potvrdu trudnoće, kao i manuelni ginekološki pregled. Lekar će utvrditi da se trudnoća nalazi u materici i koja je njena starost. Moguće je da će vam biti potrebne i analiza krvi i urina.

Posle toga će vam objasniti postupak, koji su rizici i neželjeni efekti.

Moraćete da planirate da budete kod kuće ili na nekoj lokaciji gde vam je udobno, prijatno i imate dostupan toalet narednih nekoliko dana.  Obezbedite higijenske uloške i lekove za ublažavanje bolova poput paracetamola i brufena.

Kako se vrši medikametozni abortus?

Medikamentozni abortus podrazumeva da se lekovi uzimaju oralno ili vaginalnim putem. One ne zahteva anesteziju ni operativne procedure. Za izvođenje medicinskog abortusa koriste se dva leka. Prvi je Mifepriston koji izaziva blokiranje lučenja progesterona što dovodi do zastoja u razvoju ploda. Bez progesterona, materica će se istanjiti i embrion neće moći da bude pričvršćen.

Drugi lek je Misoprostol koji se uzima oralno ili vaginalno. Nekada se daje i lek koji se rastapa pod jezijom ili u obrazu. Uzima se u roku od 24 ili 48 sati posle prvog leka. On dovodi do kontrakcija materice koje izazivaju krvarenje i izbacivanje embriona.

medikamentozni abortus

Kod većine žena, do prekida trudnoće će doći od nekoliko sati do najviše dva dana nakon uzimanja druge tablete. Ali je normalno da lagano krvarenje traje i do četiri nedelje kasnije.

Imajte na umu da samo par dana nakon ove vrste abortusa ponovo možete ostati u drugom stanju.

Neželjeni efekti

Nakon medicinskog abortusa, krvarenje i grčevi mogu trajati i do dve nedelje posle procedure, uključujući i pojavu krvnih ugrušaka. Više: Menstruacija posle abortusa

Ostali neželjeni efekti mogu biti:

 • umor,
 • mučnina i povraćanje,
 • dijareja,
 • vrtoglavica i glavobolja,
 • drhtavica i blaga temperatura mogu trajati oko 24 sata nakon druge tablete,
 • kratkotrajni naleti vrućine.

Biće vam zakazan kontrolni pregled, a moguće je da ćete odmah dobiti i antibiotsku terapiju iako je infekcija kod ovog tipa abortusa neuobičajena.

Za i protiv medikamentoznog abortusa

Prednosti abortusa sa tabletama:

 • Možete ga obaviti čim potvrdite trudnoću.
 • Nema anestezije i hiruške intervencije.
 • Možete biti kod kuće kada se javi krvarenje i bolovi.
 • Možda ćete ga lakše podneti i psihički jer će vam delovati prirodnije.
 • Možete imati blisku osobu pored sebe.
 • Nema rizika od perforacije materice.
 • Uglavnom je jeftiniji od klasičnog abortusa.
Mane abortusa pomoću tableta:
 • Efikasnost je 98% u odnosu na hiruški koji je efikasan 100%. Neuspeli medikamentozni abortus zahteva hirušku intervenciju da ne bi došlo do infekcije.
 • Krvarenje i grčevi mogu da traju duže nego kod hiruškog abortusa.
 • Medicinski abortus će možda zahtevati više od jedne posete lekaru.
 • Ne može da prekine vanmateričnu i molarnu trudnoću.
Rizici abortusa pomoću tableta

Pre nego što se odlučite za abortus pomoću tableta, važno je da znate i sve rizike koje sa sobom nosi. Svako odstupanje od praćenja protokola i doziranja nosi ozbiljne zdravstvene rizike. Rizici su: nepotpuni abortus, jako krvarenje koje ne može da prestane, infekcija, dijareja i pojava alergije na lekove.

Hitna stanja koja zahtevaju odlazak kod lekara su: znaci infekcije (neprijatan miris iz vagine i temperatura), jak bol, preterano obilno krvarenje (dva i više uložaka na jedan sat), ugrušči veličine limuna koji ne prolaze dva i više sati. Lekaru se treba javiti i ako imate temperaturu koja traje više od 24 sata, jake bolove stomaka ili leđa ili ne dobijete menstruaciju posle 2 meseca.

Više: Mogući simptomi posle abortusa

Oporavak od abortusa

Oporavak od abortusa će varirati. U nekih slučajevima možete da nastavite sa aktivnostima nakon dan do dva, ali izbegavajte aktivnosti koje su vam naporne i izazivaju bol. Potpunim fizičkim oporavkom posle svih ovakvih intervencija se smatra tek kada prođe šest nedelja.

Moguće je da ćete osećati niz različitih emocija poput tuge, besa, olakšanja, pa krivice. Ne ustručavajte se da se obratite stručnjaku. Ova osećanja su potpuno normalna i terapeut će pomoći da se osećate bolje.

abortus pomoću tableta

Kada su u pitanju seksualni odnosi, minimalno je da se od njih suzdržite dve do tri nedelje kako bi izbegli rizik od infekcije. Idealno je sačekati da prođe naredna menstruacija. Tokom prvih nedelja ne treba koristiti ni tampone, već isključivo uloške, a ni nijednu vrstu vaginaleta, osim ako vam lekar striktno nije naglasio drugačije.

Trudnoća posle abortusa

Posle abortusa je moguće zatrudneti već nakon par dana, odnosno pri prvoj ovulaciji. Zato je važno da pripazite kako ne biste odmah ostali u drugom stanju, ako to ne želite. Abortus ne bi trebalo da ima uticaja na naredne trudnoće, ako nije bilo komplikacija.

Objavljen: 12. oktobar 2019. godine, ažuriran: 27. decembar 2023. godine

Literatura:
 1. UpToDate: First-trimester pregnancy termination: Medication abortion – https://www.uptodate.com/contents/first-trimester-pregnancy-termination-medication-abortion
 2. PlannedParenthood: The abortion Pill –  https://www.plannedparenthood.org/learn/abortion/the-abortion-pill
 3. ClevlandClinic: Medical Abortion – https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21899-medical-abortion
 4. MayoClinic: Medical Abortion – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/medical-abortion/about/pac-20394687
 5. ContraceptionJournal.org: First-trimester medical abortion with mifepristone 200 mg and misoprostol: a systematic review – https://www.contraceptionjournal.org/article/S0010-7824(12%2900643-9/fulltext
 6. MNT: Scientists Say Abortion Pill No Riskier Than Surgical Termination – https://www.medicalnewstoday.com/articles/79904#1
 7. Photo by Evie Shaffer: https://www.pexels.com/photo/pink-and-white-flower-with-white-background-2512281/

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button