fbpx
Ishrana bebeIshrana deteta

Uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću

Da li uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću imaju veze? Hoće li beba početi da spava celu noć nakon što uvedemo čvrstu hranu?

beba spava sa cuclom 3

Da li će uvođenje čvrste hrane pomoći da beba prespava noć?

Uvođenjem čvrste hrane beba neće početi da spava celu noć. Njena sposobnost da prespava noć zavisi od njenih navika, a ne od toga šta jede tokom dana. 

Druga je stvar to što bebe majčino mleko najbrže vare, pa češće i sisaju još od rođenja u odnosu na bebe koje piju adaptirano mleko. Retko koja beba sisa na tri sata, većina beba na majčinom mleku sisa na sati i po do dva sata tokom prvih šest meseci. Češće dojenje je i način da se stvari dovoljna količina majčinog mleka. 

Dojenje i davanje mleka na flašicu 

uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću
Uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću

Uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću 

Prva hrana koju budete uvodili bebi nije visoko kalorična da bi beba mogla da prespava noć. Računajte i da će proći dosta vremena dok beba počne da jede pun obrok. U početku će to biti jedna do dve supene kašike, nakon čega će uobičajeno piti majčino ili adaptirano mleko. 

Ono što beba pojede tokom dana neće imati uticaj na njen san tokom noći. A dok se dođe do uvođenja drugog obroka – večere, beba bi trebalo da ima dnevni obrok neko vreme. 

Nikada uveče nemojte bebi davati novu namirnicu jer ne možete biti sigurni da li će imati alergijsku reakciju na novu namirnicu. 

Način davanja večernjeg obroka 

Kada dođe vreme da uvedete i večeru, najbolje je da se o tome konsultujete sa svojim pedijatrom i nutricionistom. Prva bebina hrana nije obimna, malo je kalorična i neće pomoći bebi da bolje spava čak i ako je dajete neposredno pre spavanja. Jedina promena koju možete da uradite da bi beba duže bila sita je obrok adaptiranog mleka ili obrok napravljen od majčinog ili adaptiranog mleka sa žitaricama. Ipak, imajte na umu da je majčino mleko daleko zdravije od bilo koje druge vrste hrane i da bebe koje piju majčino mleko imaju bolji imunitet. 

uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje
Uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću

NIKADA nemojte bebi dodavati žitarice ili bilo koju drugu hranu u flašicu. Kašaste obroke treba da dajete isključivo na kašičicu.

Brojna istraživanja su pokazala da se bebino spavanje dugoročno neće promeniti u zavisnosti od ishrane, već zavisi isključivo od njenih navika i ritma koji joj nametnete.

Photo by Enrique Hoyos from Pexels

Objavljen: 30. januar 2018. godine, ažuriran: 1. januar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button