fbpx
Ishrana deteta

Adaptirano mleko

Adaptirano mleko je najbolja veštačka zamena za majčino mleko, ali je dojenje ipak apsolutni broj 1 uz mnoštvo prednosti. Ipak, ako žena iz nekog razloga odluči ili nije u prilici da doji, onda treba da kupi adekvatno adaptirano mleko za svoju bebu.

Mlečnu adaptiranu formulu birajte u dogovoru sa pedijatrom. Takođe, pri pripremi obavezno poštujte pravila pripreme istaknuta na pakovanju. 

Vrste mlečnih adaptiranih formula

 • Premature – namenjena prevremeno rođenim bebama i bebama ispod 3 kilograma telesne težine.
 • Klasične formule sa oznakama 1, 2 ili 3 – predstavljaju zamenu ili dopunu majčinom mleku. Broj 1 je za uzrast 0 – 6 meseci, broj 2 – za uzrast od 6 – 12 (ili 10) meseci i broj 3 – za uzrast od 10 (ili 12) meseci do navršene druge godine. Kada se prelazi sa broja 2 na broj 3, da li sa 10 ili 12 meseci, naglašeno je na pakovanju formule i razlikuje se od proizvođača do proizvođača.
 • HA1 i HA2 (hipoalergena mleka) – za bebe koje imaju sklonosti ka alergijama, ekcem ili sklonost ka nepodnošenju kravljeg mleka. HA1 se koristi od 0 – 6 meseci, HA2 od 6 – 12 meseci.
 • AC – namenjena za ishranu beba koja imaju probleme sa grčevima.
 • EC – bebe koje imaju grčeve (kolike) i bezazlenije probleme sa varenjem.
 • AR – za ishranu bebe sa povećanim bljuckanjem i GER-om (refluksom).
 • IT – za bebe koje imaju problema sa zatvorom.
 • LF ili FL (free lactose) – za ishranu beba sa intolerancijom na laktozu. Može se privremeno uvesti kod akutnog proliva.
 • Druge specijalne mlečne formule – za bebe sa dokazanom alergijom na kazein (protein kravljeg mleka) ili drugim urođenim metaboličkim problemima. Uvode se isključivo uz konsultaciju sa gastroenterologom.
adaptirano mleko

Adaptirano mleko sa oznakom BIO

Ova mleka su nastala preradom zdravog i kvalitetnog kravljeg mleka. Ovo znači da se životinje, od kojih se koristi mleko, uzgajaju u prirodnoj, čistoj sredini, hrana koja im se daje nije tretirana pesticidima, niti genetski modifikovana, životinje su na propisanoj udaljenosti od potencijalnih zagađivača vazduha: velikih saobraćajnica, fabrika, rudnika. Sam proces proizvodnje se strogo kontroliše.

Mleka sa dodatkom prebiotika i probiotika

adaptirano mleko 1
Photo by Michal Bar Haim on Unsplash
 • Kod prebiotika u mleku su dodati sastojci koji podstiču bujanje bifidobakterija i laktobacilusa, a umanjuju broj patogenih bakterija. Saznajte više: Šta su prebiotici?
 • Kod probiotika dodate su bifidobakterije koje pomažu sazrevanje creva i jačanje crevnog trakta, štite od crevnih infekcija. Saznajte više: Šta su probiotici?

Save

Objavljen: 3. decembra 2012. godine, ažuriran: 10. maj 2024. godine

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button