fbpx
Pubertet

9 saveta za bolji odnos roditelja i tinejdžera

Nema neke preterane filozofije o tome kako bi mogli da se povežete sa svojim detetom, ali se i čini da je uvek potreban savet više za bolji odnos roditelja i tinejdžera. Možda ste samo prevideli neke načine zbog stila života ili ste se vremenom udaljili. Istakli smo već zašto je potrebno da budete uz svoje dete koje prolazi kroz adolescenciju, a evo par saveta koji će porodicu držati na okupu i izgraditi čvrste porodične veze.

Saveti za izgradnju dobrih porodičnih odnosa između roditelja i tinejdžera

1.     Porodični obroci

Zajednički obroci su odlična prilika da razgovarate porodično. Posebno dobijaju na dinamici i značaju kako deca rastu. Kroz faze, kada dete iz stolice za hranjenje prelazi na klasičnu stolicu, razgovori tokom obroka su sve svrsishodniji. Bilo bi dobro da tokom jela ne gledate televizijski program, a pre svega ne koristite mobilne telefone. Više o značaju porodičnih obroka!

2.     Porodična tradicija

Lepo je da imate neke svoje rituale kao porodica. Deca će se zauvek sećati da ste imali tradiciju da jednom mesečno pravite kućni bioskop, određenog dana pravite domaće keksiće, kitite jelku na poseban način ili provodite lenji dan prvog januara svi porodično. Njima će ovi rituali biti posebno dragi, zauvek će ih podsećati na detinjstvo, a možda će čak želeti da neke zadrže i onda kada više ne budete živeli zajedno.

decaci i pubertet 1

3.     Izleti vikendom

Pokušajte da barem jednom u dva meseca organizujete porodični izlet. Možete provesti opuštajući dan u prirodi, obići susedni grad ili otići na izložbu uz šetnju po gradu. Dogovorite se da to bude nešto što će svima biti interesantno. Birajte mesta naizmenično i napravite od toga mali ritual. Opuštajući vikend van grada je uvek dobar izbor. Ponesite društvene igre, karte, loptu i ćebe i svi se dobro zabavite.

4.     Pravila u porodici i bolji odnos roditelja i tinejdžera

Važno je da postoje pravila po kojima porodica funkcioniše. Dogovori koje imate, ograničenja i posledice zbog kršenja daju detetu osećaj sigurnosti i predvidljivosti. Oni pomažu detetu da zna pravila vaše porodice i šta će se dogoditi ako ih ne poštuje. Ujedno mu daju i osećaj pripadnosti porodici.

5.     Porodični sastanci

Porodični sastanci mogu da pomognu u rešavanju nastalih problema. Na sastanku se svim ukućanima pruža šansa da ispričaju svoju stranu i predoče šta je problem.

6.     Vreme 1 na 1 i odnos roditelja i tinejdžera

Koliko god dece da imate, bilo bi dobro da svakodnevno nađete vreme koje ćete provesti  “jedan na jedan” sa detetom od najranijeg uzrasta. To može biti prilika da vam dete kaže šta ga tišti, da razmenite emocije, da se ispričate. Nije važno kada i gde će to biti. Možda ćete samo sa jednim detetom krenuti u nabavku, možda ćete sa svojom ćerkom tinejdžerkom skidati maskaru uveče u kupatilu ili rasklanjati sudove sa sinom. Idealno je da sa svakim detetom, ma kog uzrasta, imate najmanje 15 minuta svakog dana za vreme “1 na 1”.

7.     Proslavite detetov uspeh

Nemojte se libiti da se radujete postignućima svog deteta, ma kako vam izgledali, njemu su veoma značajni. Budite tu za dete kada je razočarano, ali i kada postigne uspeh. Time mu stavljate do znanja da ste zainteresovani i da može na vas da se osloni. Ne znači da trebate praviti zabavu zbog svakog uspeha u sportu ili čašćavati za svaku peticu. Naravno da to nije dobar način, već nepoželjna krajnost.

zavisnost od mobilnog telefona

8.     Obaveze u kući

Svako dete treba da ima ugovorene obaveze u domu. Obaveze čak i deci predškolskog uzrasta daju osećaj da doprinose porodičnom životu. Deca će biti srećna da znaju da na neki način učestvuju da vaša zajednica funkcioniše, iako će ponekad negodovati. Osim toga, na ovaj način ih pripremate na život koji ih čeka, učite novim veštinama i samostalnosti. Dete treba da ima obaveze, makar one bile da redovno izbaci đubre, obriše prašinu, obavi manju kupovinu ili ode po mlađeg brata u školu. Više: Deca i kućni poslovi

9.     Odnos roditelja i tinejdžera: Podrška porodici

Ukoliko vam se čini da vaša porodica ne funkcioniše, nemojte se libiti da se obratite stručnom licu koje će vam pomoći. Možda ćete neko vreme morati zajedno da odlazite, ali nemojte olako svoje živote prepustiti toku vremena.

odnos roditelja i tinejdžera
Bolji odnos roditelja i tinejdžera

Naša iskrena preporuka je da nabavite Ilustrovani ključ za tinejdžerske krize ukoliko vam se čini da ne razumete promene sa kojima se vaše dete suočava, ne znate da li je to normalno za taj uzrast i kako da se nosite sa tim. Preobražaj tinejdžera zna da bude naporan i da poremeti funkcionisanje cele porodice. Ova knjiga će pomoći i tinejdžerima da razumeju svoje roditelje, a ne samo roditeljima da razumeju tinejdžere obzirom da sadrži i deo namenjen deci. Više o knjizi možete pročitati ovde: Kreativni centar

Objavljen: 13. jun 2022. godine, ažuriran: 21. januar 2024. godine

Image by Анастасия Гепп from Pixabay

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button