fbpx
Porođaj

Epiziotomija: kako to izgleda?

Epiziotomija je manji hirurški postupak kojim se širi porođajni kanal rezanjem vaginalnog otvora. Epiziotomija se izvodi kako bi se sprečilo nazubljeno, manje kontrolisano kidanje tkiva tokom istezanja tokom porođaja.

Šta je epiziotomija?

Epiziotomija sprečava površinsko pucanje kože međice. Dublji rascepi su obično rezultat prolaska velikog deteta, ili ako koži međice nije dato dovoljno vremena da se polako isteže (kao kada prerano nastupe naponi, a žena još nije dovoljno otvorena). Skraćeno drugo porođajno doba se javlja kod karličnog položaja ili uz korištenje forcepsa, uglavnom u vanrednim situacijama. I vakuum obično ne daje dovoljno snage da se izvadi beba uz povećani otpor neelastičnog tkiva. (Tada će pući prvo – radi sigurnosti).

gorusica u trudnoci
Photo by Imani Bahati on Unsplash

Vrste epiziotomije

Epiziotomija duž srednje linije je poželjna metoda, jer je tkivo tamo tanje. Zbog toga je i manja trauma tkiva, manje traje zarastanje i manje boli. Loša strana je da ako se proširuje zbog velikog deteta, rascep će ići pravo u rektum. Mada se to može popraviti na licu mesta.

Alternativa je leva ili desna “mediolateralna” epiziotomija, u kojoj rez ide od centra poda vagine prema dole pod uglom, na obe strane rektuma. To će možda poštedeti rektum, ali rascep će rasturati puno deblji sloj tkiva nego onaj na sredini, a može da izazove problem. 

Središnja linija je mnogo lakše za popraviti od one mediolateralne. Čak se i središnji rascep koji se nastavlja rascepom u rektum lakše oporavlja od mediolateralnog rascepa sa proširenjem u nepravilne rascepe u sve deblje lateralno tkivo.

test
Photo by Scott Lord on Unsplash

Pitajte svog lekara unapred šta misli o epiziotomiji

Bilo bi dobra ideja da razgovarate sa svojim lekarom kakvog je stava oko izvođenja epiziotomije. Da li se izvodi rutinski (gotovo) svakoj porodilji? Da li je duž središnje linije ili mediolateralne, i zašto? Da li je zašiva sa brzo ispadajućim koncima ili sa samoapsorbujućim koncima?

Znajte ovo: većina ginekologa želi da u potpunosti izbegne epiziotomiju.

Šanse da se ista stvar dogadi i u drugom porođaju su manje, budući da su tkiva vagine i međice već “tegljeni” jednom. Ali to je u savršenom svetu gde se pretpostavlja da su svi ostali parametri isti – isti doktor, isti tip epiziotomije i ista veličina i položaj deteta, ista vrsta porođaja itd. Ne postoje dve trudnoće koje su podednake, međutim, tako da će odgovor da li vam to sleduje i u narednom porođaju biti “ne znam”. Uopšteno, što više porođaja imate, to je manja verovatnoća mogućnosti (primetite da nije rečeno nužnosti) od epiziotomije.

Priprema za porođaj je veoma važna da se izbegne epiziotomija

Pripremajući međicu za istezanje tokom rođenja sa perinealnom masažom međice i Kegelovim vežbama, manja je šansa da će doći do cepanja i bolje će zarasti. Babice ukazuju da žene koje praktikuju perinealnu masažu međice jednom dnevno u poslednjih šest nedelja trudnoće dožive manji osećaj pečenja za vreme sečenja. Majke kojima je više uvežbana međica imaju manju verovatnoću da puknu ili imaju epiziotomiju. Dodana vrednost perinealne masaže je da se upoznaju sa osećajima istezanja u ovom području, tako da će lakše opustiti te mišiće pri pečenju koje se javlja neposredno pre trenutka rođenja.

epiziotomija

Pročitajte još: Izbegnite epiziotomiju na porođaju

Objavljen: 15. februara 2012. godine, ažuriran: 29. aprila 2024. godineSave

Save

Save

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button