fbpx
Bebe blizanci

Blizanci – novorođenčad

Novorođeni blizanci

Moguće je da, očekujući da se rode blizanci, imate dilemu kako će sve izgledati kada se rode. Čak i ako već imate starije dete, jasno vam je da će sada stvari biti malo drugačije. Niko, ni u idealnim uslovima, ne može da predvidi kako će se odvijati dani, ali postoje neke univerzalne stvari koje možete očekivati.

Posle porođaja sa blizancima

Ukoliko je porođaj protekao bez problema, moguće je da ćete odmah biti sa vašim bebama u sobi. Ovo više zavisi od toga u kom porodilištu u Srbiji se porađate. U nekima je beba odmah sa vama i ako ste se porodili na carski rez, dok se u drugim porodilištima bebe donose na svaka tri sata. Nemojte se ustručavati da tražite pomoć bolničkog osoblja oko hranjenja i brige o bebama.

U retkim slučajevima, kada je u pitanju apartman ili privatno porodilište, kao i u većini porodilišta u inostranstvu, partneru je omogućeno da ostane preko noći, što će vam biti od velike pomoći dok ste tamo.

Blizanci na neonatologiji

Ukoliko su bebe prevremeno rođene, a ovo je slučaj kod oko 40% blizanaca, možda će neko vreme provesti na odeljenju neonatologije. (Izvor: https://www.nhs.uk)

Bebe će biti u inkubatoru sve dok lekari ne procene da su dovoljno ojačale. Nemojte brinuti zbog toga što će možda imati neke cevčice oko sebe. Moći ćete da ih pomazite i dodirnete.

Razmišljajte o periodu koji vaši blizance provode u inkubatoru, kao da su još uvek u vašem stomaku i da vas tek čeka period kada ćete provoditi vreme zajedno.

kiretaza

Sigurno nećete biti presrećni dok čekate da ojačaju, ali nema ni  razloga za brigu i tugu. Sreća je da je medicina dovoljno napredovala, a lekari su u ovoj oblasti veoma stručni da brinu o vašim bebama do dana kada će biti spremne da pođu kući.

Potrudite se da održavate laktaciju, bebe i u inkubatoru mogu da dobijaju vaše mleko. Za sada će to biti veoma male količine mleka koje one mogu da popiju. Možda ćete moći i da ih dojite, a moguće je i da će biti hranjene vašim mlekom sondom kroz nos. Važno je da znate i da njih to ne boli.

Jedna beba u bolnici, druga kod kuće

Neretko je jedna beba spremna pre druge da krene kući. Vi ćete sa jednom ići kući, dok ćete drugu moći da posećujete na odeljenju neonatologije. Ubrzo će i ona biti spremna da vam se pridruži, ali vi do tada morate brinuti o bebi i kako da obezbedite dovoljno mleka za obe bebe, ako to budete želeli.

Ako samo jedna beba efikasno sisa, stavljajte je na grudi koliko god to bude potrebno, dojite je na zahtev (šta to znači u praksi) kako bi se podstakla proizvodnja dovoljne količine mleka. Pročitajte više o hranjenju dve bebe u isto vreme – tandemsko dojenje.

Prvi dani blizanaca

Prvi dani kod kuće sa blizancima

Svaki izlazak iz porodilišta sa bebom, ili u ovom slučaju bebama, je pravi mali praznik. Sada znate da je sve prošlo u najboljem redu, epizoda porođaj je iza vas i ostaje vam da se polako prilagođavate situaciji da imate dve bebe.

Moguće je da ćete se u početku osećati kao da se ne snalazite. Nekima će prvi dani delovati lako, jer bebe dosta spavaju, a vremenom će imati problem da se organizuju. Nema pravila, a najvažnije je da pratite sebe i svoje mogućnosti.

Saveti za prve dane sa blizancima
  • Kada kuvate, spremite duple porcije, pa pola zamrznite.
  • Prihvatite pomoć porodice i prijatelja, ako je ponude. Za to vreme možete odmoriti ili provesti više vremena sa bebama bez obaveza.
  • Ako vam pak ne prijaju gosti, društvo i pomoć, nemojte se ustručavati da im to i kažete.
  • Nema potrebe da bebe kupate svaki dan. Dovoljno je dva do tri puta nedeljno. Između im guzu brišite mokrom pelenom ili je operite svaki put kada se beba ukaki.
  • Moguće je da će vam biti lakše da bebe kupate naizmenično, svako veče drugu, kako bi svaka imala neko svoje posebno vreme, kada se sa njom bolje upoznajete.
  • Ako živite u kući na sprat ili vam je mesto za presvlačenje beba udaljeno, držite još po jedan komplet presvlake, nekoliko pelena, kremu i vlažne maramice na drugom kraju stana, da vam budu pri ruci.
Kako se novorođeni blizanci navikavaju na rutinu?

Najbolji način da funkcionišete sa blizancima jeste da razvijete rutinu koja vama odgovara. Sa druge strane, važno je da znate da i bebe vole rutinu. Pročitajte: Bebina rutina pred spavanje

Beba će u početku imati potrebu da bude sita, da ima čistu pelenu, da spava i da povremeno oseća vašu blizinu. Kako bude rasla, ovom spisku ćete dodati i igranje. Organizujte se tako da aktivnosti odgovaraju celoj porodici.

blizanci

Ako su bebe neko vreme provele na odeljenu neonatologije, moguće je da već imaju neku formiranu rutinu koju ćete i sami moći da pratite kroz par dana.

Rutina će se vremenom menjati, kako bebe budu sve duže budne i kako budu proširivale listu svojih interesovanja. Važno je da se vi opustite, imate dve bebe u kojima ćete uživati, mazite ih, nosite, brzo će porasti i želećete da se sećate i ovog prvog lepog perioda.

Objavljen: 5. april 2014. godine, ažuriran: 21. januar 2024. godine

Image by congerdesign from Pixabay

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Back to top button