fbpx
Neplodnost

Partneri ne dele istu brigu o plodnosti

Žene i muškarci ne brinu podjednako o začeću?

Dok su mnoge žene često i previše opterećene time da li će ovog meseca ostati u drugom stanju, kod muškaraca situacija nije baš takva. Partneri ne dele istu brigu o plodnosti. 

Žena tokom ciklusa iz dana u dan prati svoje telo, broji dane, nekada meri i bazalnu temperaturu u svojim pokušajima da ostane u drugom stanju. A tu su i, ne baš prijatni, ginekološki pregledi.

Zvanična statistika začeća

  • Žene daleko više brinu o mogućnosti da ostanu u drugom stanju. Statistički podaci pokazuju da je čak 42% žena ”opsednuto” idejom o zatrudnjivanju, dok u tu kategoriju može da se svrsta samo 10% muškaraca.
  • Čak 49% žena kojima je trebalo duže vreme da ostanu u drugom stanju su imale problem jer njihov partner nije žurio da ode na ispitivanja i uradi spremogram i spermokulturu – analize koje govore o plodnosti muškarca.
  • U 23% slučajeva žene imaju plan koliko dugo će pokušavati da ostanu u drugom stanju i ukoliko se to ne dogodi, ne žele ni da traže od partnera da nakon toga ide na testiranje.
  • Više od četvrtine žena (27%) ne želi da o pitanjima plodnosti priča sa svojom porodicom ili prijateljima. U većini slučajeva nije u pitanju stid, već neshvaćenost okoline uz obaveznu rečenicu: ”Samo se opusti i desiće se”.
  • Kada su muškarci u pitanju – 23% ima problem da priča o pitanju svoje plodnosti sa bilo kime.
  • Muškarci su prilično opušteni kada je zdravlje pre začeća u pitanju. Samo 23% žena tvrdi da su njihovi partneri promenili stil života kada su počeli da planiraju porodicu.

Da li muškarci treba da više brinu o plodnosti?

Za oko 40% problema neplodnosti su “krivi” muškarca, u još 40% slučajeva je problem ženski sterilitet i preostalih 20% se odnose na neobjašnjivu neplodnost. Žene su te koje uglavnom preduzimaju sve što je u njihovoj moći da dođe do začeća, dok nešto manje od petine muškaraca (17%) nikada i ne ode da uradi testiranje sperme.

Da li žene treba manje da brinu o začeću? ne dele brigu o plodnosti

Psihičko zdravlje i smirenost su podjednako važni pre začeća. Nekada je veoma teško ostati miran kada je test za trudnoću iz meseca u mesec negativan.

Ako osećate da sve počinje da vas guši i da samo na to mislite, možda je vreme da napravite mesec odmora i uživate u drugim stvarima. Svakako tog meseca pod takvom tenzijom imate malo šanse da ostanete u drugom stanju, a tenzija samo može rasti. Napravite pauzu, a zatim nastavite polako i smireno.

Kada vi i vaš partner uradite sve preglede pre trudnoće i oni pokažu da nemate problem, vreme je da se na neko vreme opustite i date šansu da se stvari dese spontano, onda kada im bude vreme. Stres i anksioznost mogu da imaju negativan uticaj na začeće.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button