fbpx
NeplodnostSpontani pobačaj

Heparin i ponovljen spontani pobačaj: Da li heparin može da spreči pobačaj?

Heparin i ponovljen spontani pobačaj – Oko 1% žena ima ponavljajuće spontane pobačaje, a može postojati više faktora koji imaju uticaj da do toga dolazi. U 50-75% slučajeva nažalost se ne može utvrditi uzrok spontanog pobačaja. Izvor Kada se utvrdi uzrok, može se pristupiti lečenju koje poboljšava šanse da se ostvari uspešna trudnoća. Evo u kojim slučajevima je heparin, koji razređuje krv, zaslužan za iznošenje uspešne trudnoće do samog kraja.

Oko 65% žena, kod kojih nije moguće utvrditi uzrok spontanog pobačaja, ostvare uspešnu narednu trudnoću.

Da li heparin može da spreči pobačaj?

Lekar prvo treba da utvrdi uzrok ponavljajućih pobačaja, što uključuje ispitivanje i preglede, izvođenja određenih analiza, kompletiranje kariotipa i utvrdi da li neka od postojećih stanja uzrokuju pobačaj:

  • pregrađena materica (septum),
  • dijabetes,
  • PCOS,
  • hromozomske abnormalnosti.
heparin 2
Photo by Raghavendra V. Konkathi on Unsplash

Trombofilija i spontani pobačaj: Problem sa trombofilijom

Još jedan čest uzrok spontanih pobačaja može biti trombofilija. Specifični oblik trombofilije koji je najčešće vezan za spontani pobačaj je antifosfolipidni sindrom. Kod trombofilije se veruje da minijaturni ugrušci koji se zaglavljuju u posteljici koja se razvija blokiraju protok hranljivih materija do bebe i na kraju dovode do ranog gubitka trudnoće i drugih komplikacija. Jedna od njih je i preeklampsija. Pored analize krvi, antifosfolipidni sindrom se dijagnostikuje i na osnovu drugih simptoma koji mogu uključivati:

  • tri i više pobačaja do 10. nedelje trudnoće,
  • pobačaj nakon 10. nedelje trudnoće,
  • insuficijenciju placente ili preeklampsiju koje dovode do porođaja pre 34. nedelje trudnoće,
  • najmanje jedan potvrđen slučaj tromboze.

Poremećaji trombofilije mogu izazvati i druge probleme sa posteljicom. Izvor: Hindawi

Heparin i ponovljen spontani pobačaj

Pacijenti sa trombofilijom i ponovljenim pobačajima dobijaju lek heparin koji ima ulogu „razređivača“ krvi i daje se u vidu injekcije koja se aplikuje na određeni način svakodnevno zaključno sa šest nedelja nakon porođaja. Ovaj lek smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka, a često se daje u kombinaciji sa dozom baby aspirina.

prvi pokreti bebe u stomaku
Photo by Ignacio Campo on Unsplash
Šta su pokazale studije?

Studije o heparinu pokazale su da je on veoma efikasan i čak 71% trudnica uspeva da održi trudnoću kada su lečene kombinacijom heparina i aspirina, u poređenju sa 42% žena koje su uzimale samo baby aspirin.

Lečenje heparinom treba da prati hematolog koji će precizno prepisivati doze na osnovu rezultata analiza krvi i pratiti trudnicu tokom cele trudnoće. Nikako se ne sme prekidati uzimanje, smanjivati i povećavati doza bez konsultacije sa specijalistom hematologije.

Heparin i ponovljen spontani pobačaj – Rizici

Terapija heparinom je pogodna samo za pacijentkinje koje imaju potvrđenu trombofiliju ili antifosfolipidni sindrom. Upotreba heparina nije bez rizika, a neželjeni efekti mogu biti nekontrolisano krvarenje i smanjenje gustine kostiju.

Rezime

Žene se obično teško nose i sa jednim spontanim pobačajem, a posebno kada dožive da se to ponovi. Terapija heparinom u slučajevima kada je potvrđeno da postoji trombofilija ili antifosfolipidni sindrom nadilazi potencijalne rizike i obično omogućava da se trudnoća bez većih problema iznese do kraja.

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button