fbpx
Dojenje

Zastoj mleka

Šta znači zastoj mleka?

Početak dojenja može da nosi sa sobom nelagodnost. Naime, posle 9 meseci pripreme za taj čin, hormoni konačno prestaju da koče nadolaženje mleka i majka prvih nedelja to intenzivno oseća kroz moguće trnce, peckanja i osećaj težine unutar dojki. Te neprijatnosti se izgube tokom podoja, a ponove pred sledeći.

Posle nekoliko nedelja majčino telo se prilagodi potrebama bebe, dojke proizvode dovoljnu i potrebnu količinu i vremenom ti osećaji nelagodnosti nestaju. Dojke su više opuštene, mekše i nema onih simptoma sa početka. Tu majke obično krenu da se pitaju čuveno „Da li imam dovoljno mleka?“ ili na žalost zaključe da ga više nema. Što je skroz pogrešno.

zastoj mleka
Photo by Helena Lopes

Desi se tada da beba uđe u tzv. skok (deca rastu na mahove a ne lineralno) i da traži u nekom periodu da češće i duže sisa. Taj period traje nekoliko dana, a onda se vrate na staro. Tada nastaje problem pojačanog priliva mleka.

Taj problem pojačanog priliva se može javiti i kad beba krene da prespava noć u većim razmacima, kao i kada majka želi da kontroliše vreme kad su podoji, ograničavaju ih na određeni vremenski razmak, a ne da doji po zahtevu.

U situacijama kad beba nije adekvatno uhvatila dojku pa time je ni ispraznila, a i u situacijama kad se uvođenje dohrane suviše brzo radi, može doći do zastoja mleka u dojkama.

Kod zaostajanja kao i povećanog priliva mleka, može da se razvije zastoj mleka. Kad se desi zastoj mleka, dojka je bolna, topla i pod rukom se osećaju čvorići. Ono što tad može da pomogne su što češći podoji, kao i pokušaj da se beba namesti u bolji, odgovarajući položaj za dojenje. Mogu da pomognu i topli oblozi – topao peškir na grudi ili čak bapski recept – list kupusa na grudi da odstoji 2-3 sata. Blaga masaža tog područja može da bude od pomoći, kao i duže tuširanje grudi toplom vodom.

Ako se zastoj mleka nastavi, može doći do začepljenja nekog od mlečnih kanala i posledično upale dojke – mastitisa.

Milena Kostić, savetnica za dojenje

(objavljeno 1.12.2013., uređeno 27.01.2024.)Save

Related Articles

Back to top button