fbpx
Trudna sam

Podsticanje bebinog razvoja u stomaku

Bebin razvoj u maminom stomaku

Razna istraživanja su pokazala da beba u stomaku nije tabula rasa. Od samog začeća, beba uspostavlja neuronske veze, koje su joj neophodne za dalje učenje. Kasnije tokom trudnoće, može se primetiti tokom pregleda kada beba sanja ili kako prepoznaje glas svoje majke.

Bebe čuju zvuke od 28. nedelje trudnoće

Praćenja bebe u stomaku su pokazala da bebe već u 28. nedelji trudnoće reguju na zvuke kao i nakon rođenja. Otkucaji srca i disanje im se po pravilu smiruju uz umirujući muziku i kada slušaju majčin glas kako im nežno priča ili peva. Zbog ovog otkrića stručnjaci savetuju da bebi čitate ili pevate uspavanke i puštate umirujuću muziku u poslednjem trimestru trudnoće. Beba je emotivno sigurnija, a to joj je i odličan start za dalji razvoj. 

podsticanje bebinog razvoja u stomaku

Druga grupa naučnika smatra da su bebe suviše zauzete razvojem organa i spremanjem za spoljni svet da pored toga i uče. Međutim, podatak da se bebe igraju svojim pupčanikom u stomaku nam govori da imaju vremena i za igru i slušanje muzika. Na kraju, razvoj beba i dece se i nakon rođenja dešava spontano i nezavisno od njihovog interesovanja, dok deca paralelno uče da razgovaraju ili hodaju.

Ovo ne znači da treba da preterujete i provodite dane čitajući i slušajući muziku. Ponašajte se normalno, šetajte, hranite se zdravo, pripremajte stvari za bebu, družite se, a maksimalno desetak minuta dnevno provedite da možda pročitate koju stranu knjige naglas.

Nema ničeg loše u pažnji i ljubavi koju na ovaj način pružate svojoj bebi.SaveSave

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button