fbpx
Analize u trudnoći

Biohemijski markeri u trudnoći

Dabl, tripl i kvadripl test

Biohemijski markeri iz krvi trudnice se određuju između 12. i 20. nedelje gestacije. To su takozvani dabl, tripl i kvadripl testovi.

Ova analiza nije obavezna, ali se kao opcija nudi svakoj trudnici. Njena svrha je da statistički odredi rizik za trudnicu od rađanja deteta sa Daunovim sindomom, spinom bifidom, anecefalijom ili nekim drugim hromozomskim poremećajem.

biohemijski markeri u trudnoci

Sama metoda ne nosi nikakav rizik po majku ili plod. Podrazumeva vađenje uzorka krvi trudnice i određivanje supstanci koje su povezane sa trudnoćom. Za prvi trimestar to su nivo beta jedinice humanog honadotropnog hormona (hCG) i PAPP-a (plazma proteina A povezanog sa trudnoćom), što predstavlja tzv. dabl test. Za drugi trimestar, to su nivoi beta HCG-a, alfa-feroproteina (AFP) i estriola (uE3), a što čini tzv, tripl test. Nekad se dodatno radi i nivo inhibitora A, što je kvadripl test.

Vađenje krvi za ove testove treba obaviti najkasnije 48 sati od kontrolnog ultrazvučnog pregleda koji je prethodio, jer se referentne vrednosti određuju u odnosu na veličinu i gestacijsku starost ploda.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Pouzdanost ovih testova je od 65-80%, u zavisnosti u kom periodu se rade (dabl je više osetljiv, ali daje i više lažnih rezultata).

U slučaju da neki od rezultata nije dobar, lekar će vam preporučiti genetsko savetovalište i/ili neke od metoda invazivne prenatalne dijagnostike (horiocenteza, amniocenteza, kordocenteza).

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button