fbpx
Oprema za bebe

Stolica za hranjenje bebe: Kako izabrati hranilicu za bebu?

Nakon što je vaša beba spremna za čvrstu hranu, stolica za hranjenje bebe postaje vrlo zgodna stvar. Ona daje vašem detetu sigurno mesto za eksperimentisanje sa novim ukusima i olakšava vam nadzor za vreme obroka – i spremanje posle.

Stolica za bebe dolaze u širokom rasponu stilova i cena. Odaberite jednu koja je čvrsta i lako se čisti – ona mora biti dovoljno izdržljiva da podnese nekoliko godina svakodnevne upotrebe i zloupotrebe.

Osnovni model stolice sa jednostavnom građom će obavljati posao, ali skuplji modeli se možda više isplate sa vremenom.

Hranilica za bebu: Kako izabrati hranilicu za bebu?

Drvena stolica za hranjenje bebe

stolica za hranjenje bebe

Drvene stolice može da budu vrlo privlačne, ali one takođe imaju i neke važne nedostatke. Često je sedište previše duboko i ima premalo mesta za dečije noge. I drvene hranilice su teže i teže se čiste od onih plastičnih plastike, jer mogu da imaju manje sitnih pukotina u koje da se mogu zavuku mrvice i proliven sok. Takođe, imajte na umu da se drvene stolice najčesto ne sklapaju, što može da oteža premeštanje.

Starinske drvene stolice je najbolje koristiti samo radi ukrasna. Sigurnosni standardi su se promenili tokom godina i, iako lepa, vaša nasleđena stolica ne može biti sigurna za vaše dete.

Osnovna metalna ili plastična hranilica za bebe

00 hranilica 04

Ovi modeli su prilično jednostavni. Neke su samo otisak plastike sa prikačenim pojasevima na sebi. Druge imaju osnovnu podlogu na sedištu. Neke imaju poslužavnik, druge ne. „Za“ ove stolice: one su obično jeftine i lagane. Većina je sklopiva, tako da ih je lako premestiti i odložiti. „Protiv“: nude manje udobnosti vašoj bebi i manju zaštitu od nereda koja će neminovno nastati dok jede.

Potpuno opremljene stolice
00 hranilica 05

Ove stolice imaju sve značajne osobine osnovnih modela, ali i dodatke kao što su dobro tapacirano sedište, točkovi, odvojive poslužavnike i podesiva visina i naslon sedišta. Neki modeli se mogu pretvoriti u booster sedište ili u veličinu stolice za korištenje kada je vaše dete starije.

Prenosive stolice i stolice koje se kače
00 hranilica 07

Umesto samostojeće hranilice neke porodice će odabrati sedište koje se dodaje na trpezarijski ili kuhinjski sto. Ove stolice koje se kače mogu da oslobode prostor u skučenim stanovima, prenosive su, a mogu da koštaju manje od standardnih stolica. Ili, postoje i prenosnive stolice koji se stavljaju i kače na sedište i naslon redovne stolice.

Šta gledati kada kupujete hranilicu?

  • Da li je čvrsta drvena ili plastična hranilica za bebe? Gledajte stabilnost. Široko postavljene stolice je teže prevrnuti.
  • Da li je ugodna? Tapacirana sedišta su lakša za sedenje.
  • Da li se lako čisti? Hrana će naći svoj put u sve pukotine i procepe. Takođe, podstava bi trebala da bude jednostavna za brisanje ili stavljanje u mašinu za pranje veša.
  • Da li je lako ukloniti poslužavnik? Potražite one kod kojih je lako da se skine.
  • Da li je siguran proizvod? Potražite pečat odobrenja da je prošlo sigurnosne standarde. Da bi se sprečilo bebino kliženje iz hranilice sedišta moraju da imaju pregradu ili sigurnosni pojas koji ide između detetovih nogu. Sigurnosni pojasevi treba drže bebu čvrsto preko kukova i između nogu tako da se ona ne može uspraviti da stoji ili da se izmigi. Takođe, trake treba da budu podesive zbog rasta deteta. Ako je stolica ima točkove, obavezno proverite da li su zakočeni.
stolica za hranjenje bebe
Stolica za hranjenje bebe
  • Da li je podesiva hranilica za bebe? Prilagodljivost čini da je vreme hranjenja ugodnije za svakoga. Stolica sa zavaljenim naslonom može da bude ugodnija kad dete pije nego sa potpuno uspravnim sedištem. Stolica sa podešavanjem visine pomaže da se smeste roditelji – i stolovi – različitih visina. Kako beba raste, podesivi poslužavnik čini da joj trbuh neće biti ograničen. Svako prilagođavanje treba da sedne na mesto sa zaključavanjem. Prečaga za noge je zgodna stavka za starije bebe, posebno ako se podešava kako beba raste.
  • Da li je stvarno prilagođena deci? Proverite da šavovi duž prednje strane sedišta nemaju oštre rubove i da neće oštetiti zadnju stranu nogu vašeg deteta. Proverite dno poslužavnika zbog rupa ili oštrih rubova koji mogu da ozlede detetove prste.

Pročitajte: Spisak stvari potrebnih za bebu

Objavljen: 28. februar 2012. godine, ažuriran 24. februar 2024. godine

Photo by Vanessa Loring from Pexels

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button