fbpx
Razvoj deteta

Puzanje bebe: Kada će beba početi da puzi? Zašto je dobro da beba puzi?

Puzanje je veoma dobro za bebin razvoj. Najbitnije je dete što više ostavljati na čvrstoj ravnoj podlozi, kako bi samo moglo da istražuje svet i svoje mogućnosti. Što manje vremena dete treba da provodi u dubku, ogradici, stolici za hranjenje, ljuljašci. Takođe je važno da dete ne forsirate, već ga pustite da samo istraži svoje mogućnosti i napreduje.

Puzanje omogućava bebi istraživanje okoline, što je jako bitno za psihosomatski razvoj deteta. Puzanje je veliko napredovanje u samostalnom kretanju. Deci nekada treba pomoći da prevaziđu fazu koju su dostigli i nastave dalje sa svojim psihomotornim razvojem.

Zahvaljujući napretku u istraživanju razvojne neurologije, imamo dosta informacija o razvoju deteta. Znamo koliko je važno aktivno, pravilno učestvovanje u stimulaciji njegovog razvoja.

gvožđe i beba

Puzanje – Stavite dete na pod

Detetu je potrebna čvrsta, ravna podloga i zato ga treba stavljati na pod. Na podu ne treba držati prekrivač, ćebe ili neku sličnu podlogu koja bebu čini nestabilnom. Podloga može biti tepih ili slična čvrsta podloga.

Obzirom da se dete stalno kreće ne brinite da li će mu biti hladno. Ukoliko bude u kratkim pantalonicama, možda će nažuljati i kolena, ali to bebama ništa ne smeta. Prosto će uživati da se nesmetano kreću kroz prostor i istražuju svet. 

U trećem tromesečju stavite bebu u četvoronožni položaj, stavite joj ruku ispod stomaka i pomozite da se ljulja napred-nazad, kako bi se podstaklo puzanje.

kalendar razvoja deteta demetra 2

Kada je beba budna, stavljajte je da leži na stomaku. Ukoliko plače i bespomoćno je, nemojte ga uzimati, jer mu tako ne pomažete u napredovanju i razvoju. Umesto toga, stavite ga preko kolena, kako bi moglo da se oslanja rukama o podlogu. Ukoliko bebu stalno budete držali u stolici, nosili na rukama ili vozili u kolicima, može se dogoditi da ne počne da puzi nikada. To nije zato što ona to ne može ili ne želi, već joj niste omogućili uslove da se spontano razvija. 

Puzanje prema obrascu ruka-suprotna noga predstavlja sinhronizaciju između dve moždane hemisfere. Oslonac koji beba učvrsti puzanjem, pomaže joj da brže reaguje kada pada. Svako dete, potpomognuto na ispravan način, nauči da održi četvoronožni stav, a većina počne i da puzi. Sve tehnike puzanja su normalne. Proćiće dosta vremena dok dete počne sinhronizovano da puzi. Neka beba puzi unazad, druga istovremeno pokreće obe ruke i to je dobro za njihov razvoj. 

puzanje bebe

Objavljen: 15. oktobar 2011. godine, ažuriran: 17. januar 2024. godine

Literatura:
  1. WhatTOExpect: When Do Babies Start Crawling? – https://www.whattoexpect.com/first-year/crawling, jun 2021- godine
  2. ParentingScience – When Do Babies Crawl? – https://parentingscience.com/when-do-babies-crawl, 2019. godina
  3. HelpMeGrow: When Babies Sit Up, Roll On and Crawl? – https://helpmegrowmn.org/HMG/HelpfulRes/Articles/BabyMilestones/index.htm

Save

Save

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button