fbpx
Ishrana trudnice

Mitovi o ishrani u trudnoći

Zablude o ishrani tokom trudnoće

U želji da učine najbolje za svoju bebu, trudnice često nesvesno prave greške kada je ishrana u pitanju. Koje su najčešće zablude u vezi sa ishranom tokom trudnoće?

Treba jesti za dvoje – pogrešno!

zablude o ishrani trudnice

Trudnica ne treba da jede dvostruke količine hrane, jer bebi u početku trebaju minimalne količine kalorija, a čak i kasnije, pred kraj trudnoće, nije potreban dvostruki obrok.
Pročitajte više: Jesti za dvoje – šta to stvarno znači

Oticanje je posledica preteranog unosa soli – pogrešno!

So je veoma bitan nutrijent i nikada ne bi trebalo da je uklonite iz ishrane. Osim toga, so je jodirana i može da vam zafale neophodne količine joda. Zato je nemojte izbacivati potpuno iz ishrane. Obratite pažnju da li malo više unosite, pa to smanjite, ali salatu ili meso treba da posolite, pa to i učinite.
Najčešća greška je u unosu loših izvora soli kroz suhomesnate proizvode. Izbegavajte ih u trudnoći.
Ako dugo budete na nogama, normalno je da vam noge malo oteknu. Potrudite se da kada god sedite držite noge podignute.
Najčešća je greška trudnica koje otiču da ne unose dovoljno proteina. Povedite računa o unosu dovoljno kvalitetnih proteina. Jedite meso u dva manja obroka tokom dana, a odličan izbor su i jaja.

Treba pažljivo pratiti težinu – pogrešno!

Težina nije najbolji pokazatelj vašeg zdravstvenog stanja u trudnoći. Važno je da jedete zdravu hranu i ne preterujete sa količinom obroka. Dovoljno je da pojedete jednu jabuku više tokom dana. Ako budete jeli bespotrebno velike obroke ili ”brzu hranu” i gazirane napitke, naravno da ćete se više ugojiti. Prekomerno gojenje nije dobro ni za bebu, kao ni za vas.
Obratite pažnju i koliko otičete. Kilogrami se drastično mogu povećati zbog preterane vode u telu, poslušajte savete lekara kako da ublažite taj problem da ne biste imali problem sa visokim pritiskom.

Beba će uzeti samo malo onoga što joj treba od vas – pogrešno!

Beba raste i razvija se, pre svega, od glavne namirnice od koje je sačinjena – proteina. Ona koristi proteine za izgradnju svih tkiva i ako ih ne unosite u dovoljnoj količini, vaše zdravlje će biti narušeno jer telo počinje da koristi proteine iz vaših mišića da bi moglo da hrani bebu. Povedite računa o unosu proteina, jer je to jedini izvor za bebu. Slična je situacija i sa kalcijumom. Ako ne unosite dovoljne količine kalcijuma, beba će početi da koristi kalcijum iz vaših kostiju. Loša strana je što vi to ne možete da primetite, već će se problem javiti u menopauzi, kao moguća osteoporoza. Vodite računa da ne odstupate od preporučenih dnevnih doza za unos kalcijuma, kako ne biste dugoročno napravili problem.

Beba će masnoće za razvoj iskoristiti od vas, ako ne budete dovoljno jeli – pogrešno!

Ukoliko ne jedete dovoljne količine hrane, vaše telo će razarati mišiće da nahrani bebu, a vi ćete imati oslabljen imunitet i malaksalost. Beba ne raste od masti i one ne mogu da budu pretvorene u proteine da bi ona mogla da se hrani.

Dijeta sa niskim procentom masti je dozvoljena u trudnoći – pogrešno!

Masti su veoma bitne i nisu krivac za prekomernu telesnu težinu više od ugljenih hidrata i proteina. Problem je ako se unose preterano. A problem koji možete napraviti u trudnoći je da isključite namirnice koje se smatraju masnim jer uglavnom sadrže visok nivo proteina, kao što su sir, jaja i meso. Onda je to opasno i za dete i za vas. Umesto toga jedite dobro izbalansirane bogate obroke, da bi sačuvali zdravlje i energiju, a da beba pravilno može da se razvija.

Save

Save

Related Articles

Back to top button