fbpx
Vantelesna oplodnja

Vantelesna oplodnja – postupak VTO/IVF

Kako izgleda postupak vantelesne oplodnje

Vantelesna oplodnja (VTO/IVF) je postupak potpomognute oplodnje gde se uzimaju jajne ćelije i sperma i kombinuju u posudi radi oplođenja (“in vitro” – u neživoj sredini).

Sam postupak VTO sledi niz koraka, počevši sa lekovima koji podstiču plodnost, a koji će vam pomoći da proizvedete što više jajnih ćelija.

Stimulisanje jajnika

Verovatno će vam trebati lekovi koji stimulišu jajnike da razviju zrele jajne ćelije spremne za oplodnju. Tokom svog normalnog menstrualnog ciklusa oslobodi se jedno jajašce mesečno. Možete da odaberete da ne uzimate lekove za stimulaciju jajnika, ali vaše šanse za trudnoću su bolje sa više jajnih ćelija.

Lekar će vam prepisati tretman za kontrolu menstrualnog ciklusa. Lekovi pod nazivom analozi (agonisti hipofize) gonadotropin-oslobađajućeg hormona (GnRH) potisnuće ili zaustaviti ciklus. Uzimaju se obično dnevno oko dve nedelje, bilo kao tablete bilo injekcije.

Pročitajte još: Ovulacija u postupku potpomognute oplodnje

Hormonske injekcije

Nakon toga ćete dobijati dnevne injekcije hormona 12 dana. To će stimulisati jajnike da otpuste veći broj zrelih jajnih ćelija nego obično (indukcija ovulacije). Hormoni koji se koriste su gonadotropin-folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteizirajući hormon (LH).

Žene reaguju na te tretmane na različite načine, a mogu da imaju i jake nuspojave.

Praćenjem nivoa hormona u krvi, lekar može da otkrije kada su jajne ćelije zrele. Ubrizgavanjem humanog horionskog gonadotropina (hCG) podstaknuće se oslobađanje jajnih ćelija nekih 34 do 38 sati pre nego što se prikupljaju.

Vađenje jajnih ćelija i prikupljanje sperme

Pregled ultrazvukom će prikazati kada su jajne ćelije spremne da budu preuzete. Bićete vam dat lokalni anestetik pri tom postupku, tako da ćete biti svesni.

Lekar će ukloniti jajne ćelije iz vaših jajnika koristeći finu, šuplju iglicu priključenu na dodatak ultrazvuka. Sonde pomažu da se lociraju folikuli koji sadrže jajne ćelije. Možda ćete osećati blagu nelagodu tokom postupka, ali ne bi trebalo da imate potrebu za nekim analgeticima radi umanjenja bola.

Dok traje prikupljanje jajnih ćelija, vaš partner će morati da da novi uzorak sperme. Ako je u pitanju donirana sperma ili se koristi smrznuta sperma, uzorak se uzima iz zamrzivača. Sperma se obrađuje i sprema za oplodnju jajašca. Sperma se zatim u kombinaciji sa jajnim ćelijama smešta u posudu i ostavlja radi kultivisanja u inkubatoru.

Oplodnja i transfer embriona  vantelesna oplodnja

Posle jednog dana od kombinovanja jajne ćelije i spermatozoida, posuda se proverava da se vidi da li je došlo do oplođenja jajne ćelije. Ako jeste, čuva se još između dva i pet dana pre nego se vrati u matericu.

Sve oplođene jajne ćelije će pojedinačno postati skupine ćelija koje se nazivaju embrion. Takođe možete čuti da ih lekar naziva blastocistama, ukoliko se prenose u fazi kasne blastociste, oko petog dana posle oplodnje. Najzdraviji embrioni se biraju da budu umetnuti u matericu.

Materica se priprema za embrione uzimanjem hormona progesterona, koji pomaže da se zadeblja njen zid. Ako je sluznica materice (endometrijum) pretanak, male su verovatnoće da će se embrioni implantirati. Ako je to slučaj, VTO ciklus će, na žalost, biti prekinut.

Obično, jedan ili dva embriona se prenose sa tankim kateterom (cev) kroz grlić materice u njenu šupljinu. Lekar koristi ultrazvuk kako bi ga navodio.

Da biste izbegli rizik od višeplodne trudnoće koja je visokog rizika, ne vrši se transfer više od tri embriona. Broj zametaka koji se prenose zavisiće od vaše dobi i procenjenih šansi za uspeh. A to opet zavisi od vašeg konkretnog problema koji je uzrokovao sterilitet.

Na kraju

Verovatno će vam savetovati da odležite oko 30 minuta odmah nakon transfera embriona u matericu, iako nema dokaza da to povećava vaše šanse za trudnoću. Ako je postupak uspešan, jedan ili više embriona će se implantirati u zid materice, te će i dalje rasti. Možete koristiti test za trudnoću za otprilike dve nedelje da to utvrdite.

Nakon što je vaša trudnoća utvrđena, to ćete potvrditi i prvim nalazom ultrazvuka posle oko šest nedelja.

Save

Related Articles

Back to top button