fbpx
Ishrana trudnice

Suplementi u trudnoći – koje vitamine trudnica treba da pije

Da li trudnica treba da uzima vitamine?

Teško da ima osoba sa toliko uravnoteženom ishranom da njena hranjivost u potpunosti odgovara potrebama organizma. A pogotovo je to teško u trudnoći, i to u prvom tromesečju, kad se apetit smanjuje i često povraća zbog jutarnjih mučnina.

Dopunsko uzimanje vitamina u toku dana ne zamenjuje dobru ishranu, ali može da omogući da beba ne bude uskraćena za neke hranjive sastojke ako vi ne uspevate da ih unesete.

Tu su i dodatni razlozi za uzimanje vitaminski dodataka. Na primer, postoje brojne studije koje pokazuju da redovno uzimanje folne kiseline u prvom tromesečju (a i pre začeća) smanjuje rizik od oštećenja neuralne cevi i nastanka poremećaja kao što je spina bifida.

Takođe, upotreba vitamina B6 (bedoksin) služi kao terapija za umanjenje jutarnjih mučnina tokom trudnoće.

Ali, neki preparati donose i loše pojave. Tako na primer uzimanje vitamina u ranoj trudnoći pogoršava mučnine većini trudnica. U tom slučaju probajte da uzimate neke zamenske, da promenite doba dana u kom ih uzimate (uz jelo na primer, popodne,…) itd.

suplementi u trudnoći

Preparati gvožđa izazivaju probleme sa stolicom (zatvor ili proliv), pa je i u ovom slučaju dobro da se raspitate o različitim oblicima tog dodatka.

Vitaminski preparati namenjeni trudnicama imaju odmer vitamina koji je najpribližniji potrebama buduće mame i na njima je uvek naglašeno da je upotreba preporučena za to stanje. Ipak, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre upotrebe bilo kojih preparata!

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button