fbpx
Vaspitanje

Kako naučiti dete da namešta krevet?

Možda ste se do sada zapitali kada je pravo vreme i kako naučiti dete da namešta krevet. Skupljanje igračaka i nameštanje kreveta bi trebali da budu zadaci deteta, a ne vaš zadatak. Neki kućni poslovi mogu i treba da budu nešto što i deca obavljaju. Većina dece u njima ne uživa, ali dobre navike su od suštinskog značaja za njihov rast i razvoj.

Zašto i kako naučiti dete da namešta krevet?

Ejmi Morin, autorka knjige „13 stvari koje jaka deca rade“, smatra da deca uče da postanu odgovorni ljudi i tako što u porodici moraju da urade svoj deo. Jedan od najboljih kućnih poslova od kojih možete početi je upravo nameštanje kreveta ujutru. To je jednostavan zadatak koji mogu da obave za par minuta. Naravno, morate ih naučiti, a onda neko vreme opominjati dok im to ne pređe u naviku.

Kako naučiti dete da namešta krevet

Zašto deci treba više zadataka?

Nameštanje kreveta ima značajan uticaj na decu, pokazala su istraživanja. Ona deca koja su imala više kućnih poslova dok odrastaju postajala su srećniji, zdraviji i nezavisniji odrasli ljudi. Kućni poslovi poboljšavaju njihovo samopoštovanje, oni prepoznaju da su u stanju da urade nešto korisno i stiču osećaj postignuća, a posebno kada vide kako njihovo ponašanje utiče na druge ljude.

Kada obavljaju kućne poslove, deca shvataju da je njihova uloga u porodici važna i da mogu lično da doprinesu da se vidi razlika.

Najbolje je da prvo stojite pored deteta i dajete mu instrukcije korak po korak šta sve treba uraditi (zategnuti čaršav, namestiti jastuk, prekrivač, složiti ćebe…). Možete im pomoći tako što ćete im prvi put pokazati kako da to urade. Naglas im govorite šta radite: „Prvo ću zategnuti čaršav…“

Pokažite im kako krevet treba da izgleda kada je namešten. Nemojte očekivati savršenstvo. U početku će možda izgledati malo neuredno, ali to je u redu. Oni će vremenom to raditi sve bolje.

Nameštanje kreveta je koristan zadatak jer se obavlja svaki dan i to im stvara naviku da završe posao i motiviše ih da ga završe kako bi se što pre bavili drugim poslovima. Pospremanje kreveta čim ustanu im daje osećaj postignuća da su obavili neki zadatak i bolje i motivisanije počinju dan.

deca i namestanje kreveta 3
Kako naučiti dete da namešta krevet?
deca i namestanje kreveta 1

Deca mlađeg uzrasta su posebno motivisana kada nekog drugog uče da nešto uradi. Tako ih možete posavetovati da „nauče“ svoju lutku kako se namešta krevet.

Kućni poslovi su dobri za decu

Kućni poslovi, kao što je i nameštanje kreveta, su veoma dobri i korisni za decu. Oni oblikuju njihov karakter, uče ih obavezama, ali i zadovoljstvu nakon obavljenog zadatka.

Dete je već u uzrastu od 3 godine sposobno da samo namesti krevet. Ovo ne znači da odmah može naučiti da to obavlja savršeno i ne treba da očekujete savršenstvo, već da je posao obavljen.

Ako ne možete da izađete sa detetom na kraj, jednostavno mu recite da neće moći da radi nešto što inače voli. Na primer, da gleda crtani film, dok zadatak ne bude obavljen. Ostavite mu izbor da samo odluči da li će koristiti tu privilegiju ili ne. I budite dosledni. Nemojte dozvoljavati da jedan dan namešta krevet, drugi ne.

Možete im napraviti i listu obaveza sa pečatom za završen posao ili će dobiti stiker. Deca vole kada mogu da štikliraju svoju obavezu ili dobiju malu nagradu za obavljen rad.

Pospremanje kreveta je prilika da dete ima veće samopouzdanje. Iako nama to deluje kao sitnica, deca tako grade samopoštovanje i veoma su srećni kada znaju da njihov doprinos nije mali. Osećaju i veću pripadnost porodici, ako znaju da kao njen član i oni imaju svoj zadatak koji treba obaviti. U svakom slučaju, budite strpljivi i dosledni.

Objavljen: 18. januar 2023. godine, ažuriran: 12. januar 2024. godine

Izvor
AmazonHarvard Dataverse

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button