fbpx
Vaspitanje

10 predloga kako da preživite odlazak u nabavku sa malim detetom

Možda se nekome ovo ne čini kao važno, ali roditeljima čija su deca počela samostalno da hodaju, a još uvek ne pričaju tečno odlazak u nabavku predstavlja noćnu moru. Kako da preživite odlazak u nabavku sa malim detetom tokom perioda dok su još aktuelni tantrumi, a dete ne prestaje da istražuje okruženje?

odlazak u kupovinu 3
Odlazak u nabavku sa malim detetom

Odlazak u nabavku sa malim detetom

Kada kažemo „malo dete“ mislimo na decu koja su prohodala i kreću se sama po prodavnici, a još uvek imaju i česte tantrume. Roditeljima je nekada jednostavno zastrašujuće kada moraju da odu sa detetom u veliku prodavnicu, pa se trude da to i izbegavaju. Često, ipak, nema ko da im pričuva dete i odlazak je neizbežan.

  1. Pre odlaska u kupovinu procenite kako stoje stvari – Pre nego što krenete sa detetom u ovu avanturu, razmislite šta bi moglo da bude okidač za njega, kao i čime bi mogli da mu zaokupite pažnju. Na primer, možda je bolje da mu odmah kupite kiflicu u delu pekare, nego da sačekate da prvo ima tantrum, pa da onda jurite da to uradite.
  2. Planirajte i najavite nagradu unapred – Na primer, recite detetu da može na izlasku odabrati jedan mali slatkiš po izboru, ako ne budete morali da ga opominjete tokom kupovine. Ako ga budete opomenuli više od 2 puta, neće dobiti ništa. Ovo nije mito, jer ste mu unapred najavili šta može da očekuje. Sa druge strane, ako dete dobije napad besa a vi pokušate da ga smirite tako što ćete mu dozvoliti šta želi, svaki naredni put možete očekivati isto ponašanje.
  3. Nemojte nabavku planirati za veče – Veća je verovatnoća da će dete biti razdražljivo i nervozno, ako se bude približavalo vreme za spavanje. Probajte da nabavku planirate tako da je obavite tokom ranijih časova. Možda vikendom pre podne ili nešto slično.
  4. „Onlajn kupovina je iz raja izašla“ – Nemojte baš uvek primenjivati ovaj način nabavke, ali ponekad će dobro doći. Posebno ako treba da kupujete nešto fizički teže i ono što se teško transportuje. Naravno, treba da odlazite i u prodavnice jer je bespotrebno poručivati svaku sitnicu, a i treba dete navikavati i na odlaske u kupovinu.
  5. Budite tim – Veoma je važno, u svim aspektima, da dete oseća da ste u istom timu. Najavite detetu da idete u kupovinu kao tim i recite da će biti zabavno. Vi budite pozitivni, pevajte na putu do tamo, pa će i dete reagovati drugačije i lepše se ponašati.
  6. Animirajte dete kada dođete u prodavnicu, zapitkujte ga o nečemu što mu je aktuelno. Na primer, pričajte o epizodi Pepe Praseta. Ili o tome gde planirate kasnije da idete i šta da radite. Što više radite na animiranju deteta i zaokupljanjem njegove pažnje, veće su šanse da lakše pregrmite kupovinu. Angažujte dete i da bira voće i povrće, učite boje usput ili brojeve. Objašnjavajte mu šta radite, šta birate, pitajte šta više voli da pije/jede.
  7. „Kladite se“ – Odlična ideja je da detetu kažete, na primer: „Kladim se da ne znaš koja je ovo boja?“, „kladim se da ne znaš da brojiš do 20“ itd
  8. Dajte detetu zaduženje – Što se dete više oseća kao vaš pomoćnik, to je manja šansa da će imati tantrum u kupovini. Neka vam pomogne da uzmete nešto sa spiska, ubacuje stvari u korpu, samo vozi mala kolica ili korpu.
  9. Nemojte se deprimirati ako budete ubrzali ili prekinuli kupovinu – Čak i ako budete u situaciji da ostavite korpu i izjurite napolje, nemojte se opterećivati. Ako kupite deo stvari, a nešto zaboravite ili prekočite, nemojte na to gledati kao na neuspeh. Ovo je faza koja je malo napornija od prethodnih i budućih kada se radi o kupovini i gledajte na nju kao na fazu. Drugi put će ići lakše.
  10. Pohvalite dete – bez obzira kako se dete ponašalo, kod kuće mu recite da mu je drago što se potrudilo da bude dobro. Ili, znam da si bio uznemiren zbog toga što ne dobijaš slatkiše, stvarno sam ponosna kako si se dobro izborio sa time.
odlazak u kupovinu sa detetom

Odlazak u kupovinu sa detetom zaista zna da bude pravi izazov. Ipak, imajte na umu da je ovo samo faza u odrastanju deteta. Pokušajte da sebi olakšate koliko je moguće. Nemojte voditi dete u veće kupovine, ako ne morate, vodite ga pak da se navikava povremeno. Stavite dete u kolica za kupovinu u marketu ili ga vozite u njegovim kolicima, ako je mlađe. NIKADA dete nemojte ostavljati samo u automobilu, čak ni na kratko.

odlazak u kupovinu sa malim detetom
Odlazak u nabavku sa malim detetom

Objavljen: 5. aprila 2023. godine, ažuriran: 24. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button