fbpx
Dojenje

Mitovi o dojenju: 8 najčešćih neistina o dojenju koje su široko rasprostranjene

Svi znamo da je dojenje potpuno prirodno, ali postoje i brojni mitovi o dojenju koje često možete čuti u svom okruženju, ali i širom sveta. Bez obzira da li vam dojenje ide lako ili uz neke poteškoće, možda ćete se na tom putu suočiti sa nekom od ovih situacija. Ovo su najčešće nestine vezane za dojenje koje ćete imati prilike da čujete.

Najčešći mitovi o dojenju

Mit broj 1: DOJENJE ĆE IĆI LAKO

Iako je prirodno, ne znači da će odmah ići prirodno i lako. Majci i bebi je potrebna podrška i obuka kako bi proces dojenja otpočeo uspešno i trajao bez poteškoća. Možda vam se čini da majkama to ide lako i prirodno, ali veoma je mali procenat onih koje tokom prvih dana i nedelja nisu imale problema da uspešno uspostave dojenje.

dojenje
Photo by Luiza Braun on Unsplash

Mit broj 2: TREBA ODVOJITI MAJKU I NOVOROĐENČE DA SE MAJKA OPUSTI

Nakon porođaja je važno da se omogući kontakt koža na kožu majci i bebi. Beba će biti najmirnija na majčinim grudima, a majka će tada takođe biti najopuštenija znajući da je njena beba dobro i uz nju. Kontakt koža na kožu izaziva lučenje oksitocina, hormona sreće, koji pomaže da prolaktin proizvodi mleko.

Osim toga, kontakt koža na kožu omogućava bebi da ima stabilnu telesnu temperaturu, sprečava da beba mnogo kalira nakon rođenja (izgubi veći procenat telesne težine) i pomaže bebi da se bori protiv infekcija. Razdvajanje mame i bebe ne bi trebalo da bude na duže od 24 sata nakon rođenja, a idealno je da odmah imaju zlatni sat.  

Mit o dojenju broj 3: Mnoge majke nemaju dovoljno mleka

Zapravo većina majki proizvodi dovoljno mleka za svoju bebu, a više od 95% žena može bar delimično da doji. Količina mleka zavisi od mnogo faktora, no bebin želudac je na samom početku veličine trešnje i potrebno mu je samo par kapi mleka. Pročitajte:

Veoma je važna adekvatna podrška, kao što je pomoć pri uspostavljanju laktacije i zdrav način života koji podrazumeva, između ostalog pravilnu ishranu, dovoljno unosa tečnosti, sna i izbegavanje stresnim situacija.

Stres utiče na mogućnost dojenja, odnosno refleks otpuštanja mleka, ali majka NEĆE TRAJNO IZGUBITI MLEKO AKO PREŽIVI STRES. Mleko može privremeno stati, a nakon opuštanja, dojenje će se nastaviti. Izvor: PubMed

Psihološka podrška okruženja, ali i stručnog lica, ako je potrebna je važna. Majku treba uputiti da ne treba da paniči ako ima prevremeno rođenu bebu ili strahuje da nema dovoljno mleka da doji.

Mit broj 4: Bol tokom dojenja je normalan

Mnoge majke misle da je bol tokom dojenja normalna pojava. Šta više, neretko su izložene bolnim masažama i pritiskanjima dojki od strane medicinskog osoblja kako bi se mleko pokrenulo i uspostavila laktacija. Nelagodnost i bol nisu normalni tokom dojenja, a pojava ragada je znak da laktacija nije uspostavljena kako treba. Potrebno je da se konsultujete sa stručnom osobom, kako bi se zauzeo adekvatan položaj i beba pravilno postavila, a za otpust mleka postoje metode koje ne podrazumevaju bolne masaže.

dojenje 4
Photo by lucas mendes on Unsplash

Mit broj 5: Grudi treba prati pre dojenja

Naravno da je redovno održavanje higijene neophodno, kao i briga o bradavicama koja uključuje i saniranje eventualnih infekcija. Ipak, pre dojenja nije potrebno da perete bradavice i grudi. Male žlezde oko bradavica proizvode ulje koje ih štiti, a korišćenje sapuna može da ukloni ovo prirodno ulje i izazove iritaciju i suvoću.

Pre podoja treba oprati ruke, a ne grudi. Tokom tuširanja je najbolje da koristite čistu vodu i eventualno blago sredstvo za tuširanje koje neće dodatno isušiti kožu grudi.

Mit o dojenju broj 6: Dojilja ne sme da pije lekove

Postoji spisak lekova koji su bezbedni tokom dojenja. Najbolje je da u slučaju potrebe kontaktirate lekara ili proverite u bazi lekova koji su dozvoljeni tokom trudnoće i dojenja. Baza lekova: LactMed

Većina lekova u krvi će donekle dospeti u mleko, ali neki lekovi to rade do određenog nivoa i ne predstavljaju rizik po novorođenčad. Lekar će vam preporučiti alternativni lek, ako neki nije dozvoljen tokom dojenja.

Postoje određene situacije kada je važno lečiti majku, a lekovi nisu kompatibilni sa dojenjem. Tada se savetuje da majka svoje mleko izmuzava, kako se laktacija ne bi prekinula do prestanka uzimanja leka, kako bi beba mogla da nastavi da sisa.

Mit o dojenju broj 7: Majka koja je bolesna ne treba da doji bebu

Ukoliko se majka razboli i dobije temperaturu, kašalj, prehladi se ne treba prekidati dojenje. Antitela koja tada stekne prenosiće kroz mleko na bebu i sprečiti da ona dobije infekciju. Ovo će ojačati bebin imunitet.

Međutim, kada majka ima HIV, tuberkulozu ili virus kao što je bio COVID-19 trebalo bi slušati uputstva medicinskog osoblja vezano za dojenje.

Mit o dojenju broj 8: Ukoliko se majka vraća na posao treba da prestane da doji
najcesci mitovi o dojenju
Mitovi o dojenju – Photo by Wes Hicks on Unsplash

Dojenje se može nastaviti i kada se majka vrati na posao. Proverite da li je moguće da imate opciju izmlazanja mleka na poslu ukoliko imate mlađu bebu. Mleko ćete na poslu skladištiti i ostavljati osobi koja čuva bebu da je hrani dok ste na poslu. Uvek možete nastaviti da dojite pre i posle posla, kao i tokom noći. Pročitajte: Dojenje i davanje mleka na flašicu

Objavljen: 2. oktobar 2023. godine, ažuriran: 2. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button