fbpx
Zdravlje deteta

Tortikolis – kriv vrat kod novorođenčeta

Jedan od tri najčešća deformiteta kod novorođenčadi je tortikolis, krivi vrat. Dešava se kada mišić na jednoj strani vrata bude skraćen, pa beba naginje glavu na tu stranu, i okreće lice na suprotnu. Roditelji često ne umeju da prepoznaju ove simptome već ih u to uputi pedijatar na prvoj kontroli u savetovalištu, kada uoči ovo stanje. 

Ukoliko se kriv vrat kod novorođenčeta uoči na vreme, dete će biti bez posledica jer se vežbama pod nadzorom lekara ovo stanje brzo ispravlja. 

Međutim, ako se zapusti, može doći do težih posledica i u takvim slučajevima se lečenje obavlja hiruškim putem.

Šta je tortikolis kod beba?

Kod beba ovo stanje nastaje zbog položaja u materici ili nakon teškog porođaja. Može biti uznemirujuće videti, ako beba ima veoma nagnutu glavu ili problem sa okretanjem glave, ali većina beba ne oseća bol zbog ovog zdravstvenog stanja. Problem se obično rešava ili običnim promenama položaja ili vežbama istezanja koje se rade u kućnim uslovima ili kod fizioterapeuta.

beba štuca

Šta je uzrok pojave ovog stanja kod novorođenčeta?

Krivi vrat kod beba je veoma česta pojava i podjednako ga razvijaju i dečaci i devojčice. Doktori nisu sigurni zašto se krivi vrat javlja kod nekih beba, dok se kod drugih ne pojavljuje. Može se javiti zbog toga što je fetus skučen unutar materice ili je u neobičnom položaju (karlično postavljena beba). Upotrebom vakuuma ili forcepsa se povećava verovatnoća da će ga beba razviti. Kod određenog broja beba sa krivim vratom, mada retko, uz ovo stanje pojavljuje se i razvojna displazija kuka.

Znaci tortikolisa kod beba

Kod ovih beba se razlikuju uglavnom samo aktivnosti koje uključuju okretanje glave, ali se ponekad teško primećuje kod veoma malih beba.:

  • Kada se glava nagne u jednom pravcu, beba radije gleda preko jednog ramena, nego da se okrene.
  • Dešava se da je problem bebu dojiti na jednoj strani. Ona preferira samo jednu dojku i frustira je okretanje ka drugoj dojci.
  • Neke bebe razvijaju zaravnjenu glavu najednoj strani ili na obe zbog stalnog ležanja na jednoj strani.
  • Nekada novorođenče razvije malu kvržicu sličnu čvoru u napetom mišiću na jednoj strani. Ovo prolazi, kao i zaravnjena glava nakon poboljšanja stanja.
Kako se postavlja dijagnoza tortikolis kod beba?

Dijagnoza se postavlja tako što pedijatar pregleda bebu i utvrđuje da li ovo stanje postoji ili ne. Nakon toga će da ti preporuke za ponašanje i eventualno lečenje ili će vas uputiti na pregled kod fizijatra.

Kako se leči tortikolis kod beba?

Kriv vrat kod novorođenčeta se leči tako što će vas pedijatar uputiti koje vežbe treba da radite sa bebom kod kuće. Ako smatraju da postoji potreba, lekari vam mogu dati uput za specijalistički pregled kod fizijatra. Lekar će možda tražiti da dolazite na kontrolu na svake dve do četiri nedelje kako bi video da li se stanje poboljšava.

novorođenče tokom prvih dana
Sa bebom kod kuće

Podstičite bebu da okreće glavu u oba smera i postavljajte je da spava na obe strane podjednako, odnosno forsirajte onu stranu koju vam je lekar savetovao. Ovo će pomoći da se olabave mišići koji su previše zategnuti. Bebe ne mogu da se povrede tako što same okreću glavu, a kontrola bebine glave je još jedna bitna stavka. Više: Kontrola glave bebe

Šta možete da preduzmete u kućnim uslovima?
  • Kada je beba gladna, ponudite joj dojku ili flašicu tako što je podstičete da se okrene na stranu koju inače izbegava.
  • Stavljajte je na spavanje okrenutu prema zidu. Bebe više vole da gledaju ka sobi, pa će ih ovo stimulisati da pokušavaju da se okrenu i tako će istezati mišiće vrata.
  • Bebu, kada spava, treba okretati na leđa, kako bi se smanjio rizik od SIDS-a.
  • Tokom igre bebi privucite pažnju igračkama i zvucima kako biste je naterali da se okrene u oba smera.
  • Ne zaboravite da bebu, kada je budna, stavljate da leži na stomaku i jača mišiće vrata i ramena i priprema se za puzanje. Izvor: KidsHealth
Vežba koje kod kuće možete da radite sa bebom koja ima krivi vrat

Stavite bebu u krilo tako da joj glava bude okrenuta od vas. Razgovarajte sa njom i pevajte joj, a onda će pokušati da se okreće ka vama i vidi vas. Radite ovu vežbu 10 do 15 minuta, ako se beba ranije ne unervozi.

tortikolis
Photo: Pexels

Većini beba ove kućne vežbe pomažu da im se stanje u potpunosti izleči i nestane nakon najviše 6 meseci. Kod nekih će ovo stanje trajati godinu dana i duže.

Vežbanje kod kuće će biti najefikasnije ako se počne sa bebama do 6 meseci, a ako se stanje ne popravlja ipak se obratite specijalisti. Možda će sa njom morati da vežba profesionalac ili je u krajnjoj (veoma retkoj) situaciji problem potrebno sanirati operativnim putem.

Objavljen: 13. jul 2014. godine, ažuriran: 1. januar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button