fbpx
Vaspitanje

Zašto mališani skidaju odeću?

Vaš mališan je prohodao, uči nove veštine i odjednom počinje svaki čas da se skida. Zašto deca vole ga budu golišava i zašto mališani skidaju odeću sa sebe?

Zašto mališani skidaju odeću i vole da budu goli?

Mala deca su pravi čarobnjaci kada je u pitanju brzo skidanje odeće. Dok se okrenete u kući, videćete mališana koji je skinuo sve sa sebe, čak i pelenu, i trči kroz kuću go. U jednoj fazi odrastanja, moguće je da će se dešavati da dete želi da skine garderobu i dok ste na proslavi rođendana ili u gostima.

deca 6

Zašto mališani vole da budu goli?

  1. Žele da izazovu pažnju – Kada mališan izađe go ispred gosta ili komšije, velika je verovatnoća da ćete se vi posramiti. Za todlera, to je urnebesno i veoma zabavno. Čak i ako delujete ležerno, velika je verovatoća da detetu na neki način stavljate do znanja da ima vašu pažnju. Na primer, vraćate mu pelenu i oblačite ga. Primećujete ga u svakom slučaju i time on odnosi malu pobedu nad vama.
  2. Savladavanje novih veština – kada dete počne da uči da svlači i oblači garderobu, za njega je to uzbudljivo iskustvo. Najverovatnije će to raditi iznova i iznova jednostavno zato jer mogu.
  3. Neudobno im je – Nama su mališani preslatki u lepim odevnim komadima, ali oni samo žele da im bude udobno. Ni u čemu im neće biti tako lepo, kao kada su potpuno golišavi. Posebno kada su dovoljno veliki da mogu sami da se skidaju, vrlo često će skidati mokru ili tešku pelenu. Njima je to prirodno. A logično je i ako se mi potrudimo da promislimo o tome.
  4. Stvaramo im kofuziju – Mala deca ne znaju razliku između ponašanja u javnosti i onoga što nije dozvoljeno. Ako im dozvoljavamo da šetaju golišavi kod kuće, zašto to nije prikladno u javnosti. Njima jednostavno nije jasno zašto je ista stvar na različitim mestima neprikladna.
deca 7

Kako objasniti mališanu da ne treba da skida odeću?

Ova sposobnost će detetu biti potrebna u životu, te ga ne treba sprečavati da vežba i ponavlja tu radnju. Međutim, mališani skidaju odeću svuda i nekako ih treba usmeriti kada je to prikladno. Pomozite detetu da se ugleda na vas i shvati da treba da hoda odeveno. Na taj način će naučiti i o privatnosti i bezbednosti svog tela. Ono što još možete da preduzmete jeste da:

  • Oblačite dete u udobnu odeću – detetova odeća treba da je meka i udobna. Uklonite etikete, koristite prirodne materijale. Detetu obucite odeću koja se teže skida poput one koja ima dugmiće, posebno ako su pozadi i nisu lako dostupni detetu, ili je odeća jednodelna.
  • Dozvolite detetu da bira šta će obući – deca žele da budu nezavisna i biraju šta će oblačiti. Postavite detetu jednostavna pitanja, ali dajte izbor između dve stvari. Dajte mu ispred opciju dve različite majice, pantalonica… Nećete pomoći ako detetu kaže da se samo obuče, jer jednostavno ako je previše malo ne zna da uzme sve elemente, previše mu je, ne snalazi se. Ukoliko dete bude zadovoljno izborom garderobe, manja je verovatnoća da će se svući.

Takođe možete mališanu odvojiti vreme kada je dozvoljeno da bude bez odeće. To može biti period pre večernjeg kupanja ili oblačenja pidžame. Samo se pobrinite za to da postavite jasnu granicu, kada je golišavost OK, a kada nije prikladno. Recite detetu da može biti bez odeće ali u svojoj sobi ili domu. Skrenite mu pažnju da to ne treba raditi van doma ili ako imate goste.

„Ako dete skine odeću, nemojte ga grditi, sramotiti ili mu se smejati. Posebno ne pred strancima. Nežno ga odvedite u sobu ili toalet i pomozite mu da se ponovo obuče.“, savetuje Brajt Lipman, autor knjige za decu. „Ako burno reagujete, samo ćete ga podstaći da to ponovi i učini život dinamičnijim i zabavnijim.“

Zašto mališani skidaju odeću
Zašto mališani skidaju odeću?

Prepoznajte znakove da li se dete spremno da skine pelene. Ukoliko je nekoliko sati suvo i spominje kada će vršiti nuždu, verovatno je spremno da skine pelene. Pročitajte: Odvikavanje od pelena: Kako skinuti pelene i kako navići dete na nošu?

Photos by Pexels

Objavljen: 17. april 2023. godine, ažuriran: 23. januara 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button