fbpx
Kalendar razvoja deteta

13 meseci 4. nedelja – Kalendar razvoja deteta

Dete staro 13 meseci 4. nedelja

13 meseci 4. nedelja – Dete je sada odlučnije nego ikada u tome da zadrži vašu pažnju i da vas ne deli ni sa kim. Želi da „istera svoje“ i odlučno je da postavi svoje zahteve i ispunjava sebi želje ili zahteva da vi to činite. Ovo je normalna faza na putu odrastanja i osamostaljivanja.

Ovo je ujedno i period u kome polako možete dete učiti da se igra samo, ali i dalje će želeti da vidi da ste mu u blizini i da ga niste ostavili.

kalendar razvoja deteta demetra 11

Socijalni i emocionalni razvoj – 13 meseci 4. nedelja

Period nakon prvog rođendana je, kao što smo već navodili u ovom kalendaru po nedeljama u velikoj meri obojen anksioznošću odvajanja. Ovo je period u kome neće želeti da deli ni igračke, a kamoli vašu pažnju. Iako vam se možda čini da obraća pažnju na decu u igraonici ili parku, ako obratite pažnju, videćete da se dete zapravo igra samo.

Dete sada misli da se sve vrti oko njega, a tako i vama svet izgleda tokom većeg dela druge godine. Sada mogu biti veoma anksiozni ako ih ostavite čak i sa poznatim osobama kao što su bliski članovi porodice. Budite strpljivi jer će se paralelno početi razvijati nezavisnot i samopouzdanje kod vašeg mališana.

Deca sa 13 meseci 4. nedelja polako počinju da shvataju da imaju moć i uče kako da je koriste. Kako da postavljaju zahteve i stave vam do znanja šta je to što oni u datom trenutku zapravo žele da rade.

Anksioznost razdvajanja dostiže svoj vrhunac između 10 i 18 meseci, nakon čega postepeno nestaje. Ovo je period u kome bi trebalo da budete veoma nežni, a opet je moguće i da ćete misliti da je dete previše zalepljeno za vas i da prosto ne možete da „dišete“ i da više nikada nećete imati svoj život. Samo strpljivo i polako. Proći će i ova faza kao i sve prethodne.

Igranje sa 13 meseci 4. nedelja

Kao što smo spomenuli, dete se u ovom uzrastu igra samo. Stoga, ako ste planirali da ga zbog socijalizacije baš sada upišete u vrtić, njemu to baš ništa neće značiti još par meseci. Takođe, deca su u ovom uzrastu fokusirana samo par minuta, ne možete očekivati da se zaigra tokom dužeg perioda. Izvor: BabyCentre

Pokušajte da detetu date određenu igračku, a onda se odaljite na par minuta dok se igra. Na ovaj način ćete pomoći detetu da mu niste potrebni baš svakog sekunda.

Kada primeti da vas nema i počne da vas doziva ili prestane da bude zainteresovano, vratite se odmah i okupirajte ga novom aktivnošću, a onda se opet izmaknite. Ovako će malo po malo minut postati nekoliko minuta, a nekoliko minuta 10 i tako sve dok ne nauči da se samostalno igra.

kalendar razvoja deteta demetra 7
Rast i razvoj deteta: 13 meseci 4. nedelja

Dete će sada biti mnogo veštije pri korišćenju ruku. Na primer, kada ubacuje predmete u kocku sa rupama, slaže kocke ili pravi kule. Istovremeno će se i radovati kada ruši. Lakše će i moći da jede hranu prstićima koristeći „pinceta hvat“ (pomoću kažiprsta i palca). Sada možete dati da polako uči da koristi kašiku iako je pitanje koliko će hrane uspeti da završi u ustima. Nemojte odustajati i oduzimati detetu mogućnost da proba jer ćete vi to bolje i brže. Nekada je ok, ali pustite ga da napreduje, zajendo ćete uživati u promenama.

Mališan u ovom uzrastu obožava da oponaša roditelje, pa je sasvim normalno da će često više voleti vaše sudove, kreme i ostalo nego svoje igračke. Ukoliko ste umorni od skupljanja, stavite bravice na ormare dok ne prestane da pokušava da ih otvori. Ostavite neki koji će biti otvoren za istraživanje i u njega odložite ono što ne može lako da se ošteti. Dete će uživati u procesu istraživanja šta se tu nalazi.

Vaš život – 13 meseci 4. nedelja
13 meseci 4. nedelja

Ovo je često period u kojima se majkama čini da gube vazduh i suočavaju se sa anksioznošću. Posebno tome može doprineti i ako se poklopilo sa polaskom na posao ili polaskom u jasle. Ovo je zaista izazovan period, čak i ako ste kod kuće sa detetom. Koliko god da nema noćnog presvlačenja ili hranjenja (a možda još i sisa tokom noći), dani često deluju predugi i preintenzivni. Ukoliko ste skoro počeli da radite, razumite da je detetu teško koliko i vama zbog tog razdvajanja. Moguće je da će to preživljavati kroz noćna buđenja i regresiju sna. Budite strpljivi koliko možete i dajte vremena svima da se naviknete na promene.

Pročitajte: Da bi se odgajalo dete, potrebno je selo – ali šta ako nemate zajednicu?

Objavljen: 15. april 2023. godine, ažuriran: 24. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button