fbpx
Odrastanje blizanaca

Oblačenje blizanaca

Da li blizance oblačiti isto ili različito?

Ljudi su navikli da su blizanci fizički slični. U njihovoj podsvesti je usađeno da očekuju da vide da su isti, pa često očekuju i identičnu garderobu, eventualno u različitim nijansama.

Međutim, roditelji blizanaca ne gledaju uvek isto na to. A na početku često i sami sebi postavljaju različita pitanja. Da li blizanci treba da oblače sličnu garderobu? Da li će to imati negativan efekat na njihov razvoj kao individualnih ličnosti?

Veoma je važno da roditelji starije dece poštuju njihove želje. Ako deca ne žele da budu isto obučena i izražavaju odbojnost prema tome, veoma je važno da roditelji poštuju njihovu odluku.

Kod beba i male dece roditelji su ti koji odlučuju šta će obući. A nesumljivo će razmišljati o tome u nekom trenutku.

Razlozi ZA oblačenje blizanaca isto

Jednostavno je lakše oblačiti decu slično, posebno kada su bebe. Ne morate pored svih obaveza da razmišljate i o tome šta ćete obući jednom, pa drugom detetu.

Lakše je i da pri kupovini jednostavno uzimate sve duplo te utrošite vreme na biranje. A sada postoje i mnogi setovi koji nude mogućnost da kupite par donjih delova, 2 majice, nekoliko bodija, nekoliko pari čarapica i slično.

Šta kažu stručnjaci o identičnom oblačenju blizanaca?

Ne postoje tačna istraživanja o uticaju oblačenja blizanaca na njihov socio-emotivni razvoj. Ali, psiholozi su protiv ukoliko roditelj želi da naglasi individualnost deteta. Nekada je sasvim u redu da i decu različitog sličnog uzrasta obučete slično, ali samo povremeno i kada oboje izraze želju da predstave povezanost i bratsko-sestrinski prisan odnos. U svojoj knjizi ”Isprepleteni životima”, autor Nensi Segal spominje da su izuzetak jednojajčani blizanci koji nekada uživaju da budu isto obučeni, ali ni kod njih ne treba zapostaviti razvijanje individualnih ličnosti.

Dok jedna polovina istraživača tvrdi da rane godine nisu prelomno vreme u razvoju kognitivnih sposobnosti deteta, drugi pak kažu da oblačenje može da sputava spostveni identitet deteta čak i u najranijim godinama.

Neformalno istraživanje odraslih blizanaca je pokazalo da oblačenje nije imalo uticaja na njih, osim kod onih blizanaca kojima je to bilo nametano bez mogućnosti izbora kada su bili stariji. Neki su samo bili blago iznervirani izboom roditelja da ih kao decu oblače slično.

Donošenje odluke šta će ko obući

Ne postoji dobar ili loš izbor kada je odevanje u pitanju. Nakon navršene tri godine, mnoga deca počnu da izražavaju svoje mišljenje kada je u pitanju oblačenje. Neki mogu voleti da se oblače isto, deleći isti ukus ili uživati u tome što su jedinstveni isto obučeni u paru, kao blizanci. A postoje i oni koji će po svaku cenu želeti da izraze individualnost, stvarajući spostveni stil. Roditelj tada mora da uzme u obzir sve faktore i u svakodnevnoj žurbi, kojoj smo svi izloženi, ne potcenjuje tanana dečija osećanja.

Do treće godine, roditelj je taj koji će moći apsolutno da donosi odluke i sam odredi šta mu više odgovara, kada je oblačenje dece u pitanju.

Oblačenje blizanaca za posebne prilike

Kada su u pitanju proslave rođendana i druge svečane prilike, roditelji blizanaca se najčešće odlučuju da budu isto obučeni. Ako se radi o starijoj deci, poštujte njihovu odluku ukoliko to ne žele, kako se ne bi osećali neprijatno na važan dan.

Možda je moguće da napravite kompromis, tako što će imati istu obuću ili odeću, ali u različitoj boji i tako pomirite sve želje.

Oblačenje blizanaca za vrtić i školu

Kada je u pitanju oblačenje i raspoznavanje, potrudite se da ih obučete ili da imaju različite frizure ili neku drugu karakteristiku, tako da nastavnici ili vaspitači mogu da ih razlikuju.

Back to top button