fbpx
Kalendar razvoja deteta

15 meseci 1. nedelja  – Kalendar razvoja deteta

Dete staro 15 meseci 1. nedelja

Ovo je period kada se dete veoma teško razdvaja od roditelja i živi u strahu da će biti ostavljeno. Dete sa 15 meseci 1. nedelja sigurno neće želeti da sedi mirno, bar ne duže od dva do tri minuta. Bez obzira na to, obavezno ga animirajte neki deo dana čitanjem. Neka čitanje bude deo vaše dnevne rutine, jer ono pomaže razvoju jezika i neguje ljubav prema čitanju.

kalendar razvoja deteta u drugoj godini
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Problem sa razdvajanjem – 15 meseci 1. nedelja

Nećete olakšati detetu koje ima problem sa strahom od razdvajanja tako što ćete ga ostavljati samog i iskradati se. Vama će iskradanje biti lakša opcija, ali za decu će to samo produbiti anksioznost. Ako postoji mogućnost da roditelj nestane kada ga izgubi iz vida, ono će imati strah svaki put kada vas ne vidi, čak i ako ste otišli u kuhinju ili toalet. Zato je važno da se UVEK oprostite kada odlazite.

Rastajte se kratko, ali ne previše emotivno, čak i ako dete plače. Ono će problem razdvajanja prevazići brže od vas.

Dete sa 15 meseci 1. nedelja želi da bude u centru pažnje

Život sa detetu u ovom uzrastu nekada liči na mini tornado. Njegova pažnja je podeljena na vas i sve što ga okružuje. Dok uživaju u pažnji roditelja, želi i da im pokazuje svoje igračke, ostale stvari iz okruženja. Čak i ako krene ispred vas u parku ili u drugu prostoriju, za koji minut će vas potražiti da vam se nešto pohvali.

Njegova povezanost sa vama je od vitalnog značaja za razvoj samopouzdanja i početak konekcija sa drugim ljudima. Dete će sada ispitivati granice koje imate tako što će vikati, cviliti, štipati ili bockati. Kada prepozna da vi na nešto reagujete, radiće to iznova i iznova jer želi da uvek bude u centru pažnje. Dete će brzo naučiti da različita ponašanja izazivaju različite reakcije kod ljudi oko njega i naučiće kako da od koga dobije ono što želi.

Eksperimentisanje deteta da li ima više šanse da nešto dobije ako plače, kuka, traži ili se smeje je deo njegove socijalizacije i treba mu vremena da shvati koja su ponašanja dobra i prihvatljiva.

Pročitajte: Uloga porodice u razvoju deteta

kalendar razvoja deteta demetra 8
Čitajte deci – 15 meseci 1. nedelja

Možda dete u ovoj fazi ne provodi ni minut u mestu. Neka deca su mirna i vole da sede i gledaju sa vama slike u knjigama. Međutim, većina ovo radi na inicijativu roditelja, te nemojte odustajati ako dete nema mira. Budite uporni da ih zainteresujete za knjige i upoznate sa nima. Dugoročno gledano, ovo je veoma važna veština. Čitanjem će dete proširivati svoj rečnik, učiti da sluša, uči i priča. Knjige ih uče i kako svet oko njih funkcioniše, a omoćava im i da se sami zabavljaju.

Pitajte dete da vam pokaže šta vidi na slikama. Ispitujte ga gde je drvo, gde je jabuka, gde je auto na slikama. Neka tapka po njima i samo uči da lista. Kada primetite da počinje da gubi interesovanje za jednu knjigu, uzmite drugu. Idealno je da čitate pred spavanje, kada je vreme da budu mirni i spremni su za maženje.

Deca vole da im se ista knjiga čita iznova i iznova. Ponavljanje im pomaže da nauče reči, ali i da se upoznaju sa pričom. Vole i što mogu da predvide šta će se dogoditi, jer ih izvesnost umiruje za razliku od neizvesnosti.

Noćne more – 15 meseci 1. nedelja

Mališani sada eksperimentišu maštom i ponekad imaju noćne more. Sa 15 meseci, oni počinju da razmišljaju na simboličkom nivou i transformišu stvarnost u fantaziju, ali još uvek ne bi mogli to da objasne i prepričaju. Tek za nekoliko godina će umeti da razlikuju snove od stvarnosti.

Deca koja su pod stresom zbog napetosti u porodici, polaska u vrtić ili nekih situacija zbog kojih su prestimulisani u okruženju su sklonija noćnim morama.

Noćne more se mogu događati svakom detetu bez nekog specijalnog razloga. Obično se manifestuju tako što se bude noću plačući, ali ne umeju da vam kažu šta ih je uznemirilo. Trljajte im leđa dok se ne smire ili ih držite u zagrljaju.

Pročitajte:

Igranje u grupi – 15 meseci 1. nedelja

Razmislite o tome da dete uključite u igre sa decom koja su nešto starija od vašeg deteta. Mali drugari vole da mlađe od sebe angažuju u igri, a vaše dete će uživati da počne da se uključuje u meštovitu grupu i uči od nešto starijih od sebe. Ako dete u igraonici ne želi da vas izgubi iz vida, možda će ipak pristati da se igra sa nešto starijima od sebe. Pročitajte: Socijalizacija deteta

  Literatura:

  15 meseci 1. nedelja

  14 mes 4. nedelja

  15 meseci 2. nedelja

  https://roditeljstvo.demetra.rs/deca/razvoj-deteta/sta-mozete-da-ocekujete-u-drugoj-godini/

  Tamara Petkovic

  Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

  Related Articles

  Back to top button