fbpx
TrudnoćaZatrudnjivanje

Kako brzo zatrudneti: Nekoliko saveta koji mogu pomoći

Mnogi se pitaju, kada odluče da imaju potomstvo, kako brzo zatrudneti. Postoji nekoliko koraka koji se mogu preduzeti, kako be se povećale šanse za začeće.

Ono što je važno da upamtite jeste da je svaki par individualan i da ne postoje dve iste trudnoće, kao ni dva ista začeća. Oko 85% žena zatrudni u prvoj godini. Na ostvarivanje trudnoće utiču brojni faktori kao što su godine majke i stil života partnera.

Ukoliko imate manje od 35 godina, možete sačekati godinu dana, pre nego što se obratite lekaru, dok se starijim od 35 savetuje da sačekaju pola godine.

Kako brzo zatrudneti?

Šta je to što možete preduzeti da brže ostvarite trudnoću i povećate šanse za začeće? Imajte na umu da su rokovi individualni, a vreme ovulacije se razlikuje od žene do žene. Neki uspeju odmah, neki pokušavaju godinama.

Kako da se pripremite za začeće:

 • Bilo bi dobro da žena obavi kompletan lekarski pregled sa brisevima uključujući polno-prenosive infekcije.
 • Oba partnera bi trebalo da odbace loše navike i urede stil života. Pušenje, alkohol i droga mogu samo da dovedu do problema, pored toga što otežavaju začeće.
 • Zdrava telesna težina je važna.
 • Suplementacija folnom kiselinom savetuje se 3 meseca pre planiranog začeća, kao i nastavak uzimanja suplemenata tokom trudnoće.
 • Ako želite, možete pratiti kada vam je ovulacija. Ovo može ubrzati ostvarivanje trudnoće. Možete koristiti lh tračice, merenje bazalne temperature ili neku drugu metodu. Ovulacija je obično oko dve nedelje pre naredne menstruacije, ali napamet verovatno nećete znati tačno u dan.
 • U toku ovulacije bi bilo dobro da imate češće seksualne odnose.
deemtra 1

Šta se smatra periodom kada su veće šanse za začeće?

Smatra se da je najplodniji period tri do pet dana pre ovulacije, dan ovulacije i jedan dan nakon njega. Najbolje bi bilo da planirate odnose u tom periodu.

Ukoliko niste sigurni kada ćete biti najplodniji, onda bi bilo dobo da imate seksualne odnose svaki drugi dana tokom druge i treće nedelje ciklusa. Važno je i da ne apstinirate predugo kako bi partner bio siguran da ima dovoljno zdrave sperme.

Imajte na umu da i lubrikanti mogu da smanje plodnost jer neki usporavaju spermu.

Šta muškarci mogu da preduzmu da bi imali bolju spermu?

Zdrava sperma je veoma važna za oplodnju i o tome sve više pričamo i imamo saznanja. Naime, nekada su mislili da su samo žene krive za neplodnost. U današnje vreme taj odnos je oko 40 : 40% (ostalih 20% je neobjašnjivi sterilitet). Pretpostavlja se da će u narednom periodu muška neplodnost biti mnogo dominantnija od ženske.

Šta je to što muškarci mogu da preduzmu kako bi poboljšali kvalitet sperme?

 • Izbegavajte konzumiranje alkohola, droge i cigareta. Ograničite piće na najviše dva dnevno.
 • Održavajte zdravu telesnu težinu i bavite se fizičkom aktivnošću.
 • Unosite uravnoteženu i zdravu hranu i suplementaciju po potrebi (cink, folnu kiselinu i vitamin C).
 • Pronađite tehnike da se nosite lakše sa stresom.

Nakon primene svih ovih stavki, spermi je potrebno oko tri meseca da se poboljša.

deemtra 2

Šta još može da utiče na to kako brzo zatrudneti?

Nema dokaza da neki seksualni položaj potpomaže začeće i da može dovesti do njega. Možda ste imali prilike da čujete da su ovaj ili onaj položaj bolji, ali ne postoji siguran položaj koji će pospešiti začeće. Pročitajte: Seksualni položaj za pravljenje bebe

Kako se ovulacija približava, cervikalna sluz je primetnija i ona ima funkciju „zarobljavanja“ sperme kako bi ona mogla da nastavi da živi u telu. Niko ne može reći koliko će vremena biti potrebno da se ostvari trudnoća. Ukoliko imate više godina ili specifične životne navike,  kao i ukoliko imate neko zdravstveno stanje, možda će biti potrebno više  vremena ili određeni lekovi za plodnost.

Kako brzo zatrudneti: Pad plodnosti s godinama

Žena se javlja sa određenim brojem jajnim ćelijama koji opada s godinama. Ne postoji mogućnost da se broj izgubljenih odnosno potrošenih jajnih ćelija nadoknadi. Kod žena plodnost počinje da opada oko 30. godine, s tim da je veći pad plodnosti nakon 35. godine.

Kada su muškarci u pitanju i njihova plodnost se smanjuje nakon 35. godine s izraženim padom oko 50. godine. Ipak, muškarci mogu da imaju decu i u 70-im, pa čak i 80-im godinama.

Statistički najveće šanse za trudnoću prirodnim putem su definitivno u 20-im godinama.

Kada se treba obratiti lekaru?
 • Sve zavisi od toga u kakvom ste zdravstvenom stanju i da li imate neko hronično stanje.
 • Mlađi od 35 godina, trebalo bi da se obrate lekaru nakon godinu dana pokušavanja da se ostvari trudnoća.
 • Osobe između 35 i 40 godina bi trebalo da se lekaru obrate nakon 6 meseci neuspešnog ostvarivanja trudnoće.
 • Stariji od 40 godina, trebalo bi da se obrate ginekologu čim odluče da ostvare potomstvo.
Kako brzo zatrudneti
Kako brzo zatrudneti

Objavljen: 26. jun 2023. godine, ažuriran: 9. januara 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button