fbpx
Zdravlje trudnice

Hepatitis B i trudnoća

Teža bolest tokom trudnoće može da bude vrlo zastrašujuća situacija. Ne samo da ćete se osećati loše, već ste verovatno takođe zabrinuti da će ta bolest povrediti na neki način i vašu bebu. Srećom, prosečna prehlada ili problemi sa varenjem nisu nešto o čemu treba brinuti.

 

Ali, neke bolesti treba uzeti za ozbiljno, kao što je virusna infekcija hepatitisa B. Ako se ta infekcija ne leče ispravno i na vreme, ona može da naškodi i majci i bebi. Dobra vest je da je preduzimanje odgovarajućih koraka kako bi se smanjila mogućnost da ćete oboleti od ove bolesti, veoma jednostavno.

Hepatitis B je virusna infekcija koja uzrokuje upalu jetre. Virus se prenosi kontaktom sa krvlju ili drugim telesnim tečnostima zaražene osobe. Imate povećan rizik ako živite sa osobom ili imate partnera koji je zaražen, imate više seksualnih partnera ili ste zdravstveni radnik.

Ovaj virus može da proizvede niz neugodnih simptoma, uključujući umor, mučninu i žuticu. Srećom, većina ljudi se oporavi u potpunosti.

Međutim, oko 5 do 10 posto žena koji su imale hepatitis B i dalje nose taj virus u svom organizmu i mogu da ga prenesu na svoju decu. Ove žene koje su doživotni nositelji virusa imaju povećan rizik za razvoj ozbiljnih bolesti jetre kao što su ciroza i rak jetre.

Godišnje se oko 24.000 dece rađa od strane žene koje nose u sebi virus hepatitisa B, bilo zbog prethodne infekcije, bilo da su ga dobile prvi put tokom trudnoće. Bez lečenja, 10 do 20 posto od tih bebama pokupi virus, obično tokom porođaja. Rizik je najveći kada žena dobije hepatitis B u trećem trimestru trudnoće ili ako ima posebno visok nivo virusnih partikula u svom telu. Većina zaraženih bebe – preko 90 posto – postane hronični nositelj koji se suočava sa visokim rizikom od ozbiljnih bolesti jetre, baš kao odrasli.

Preporuka je da se sve trudnice testiraju na hepatitis B (ovo je jedna od obaveznih analiza koje se obavljaju obično pred sam porođaj). Ako trudnica nosi virus, postoji 95 posto šansi da bolest može da se sprečiti kod bebe ako ona prima terapiju imunoglobulinima i vakcinu protiv hepatitisa B u roku od 12 sata od rođenja, i još dve doze vakcine u prvih šest meseci života. Takođe je kalendarom imunizacije propisano da se sva deca vakcinišu protiv hepatitisa B, primajući 3 doze (po rođenju, posle mesec dana i posle 6 meseci od rođenja).

Vaša najbolja odbrana protiv ovog virusa je prevencija: izbegavajte izlaganje virusu i vakcinišite se. Vakcina se smatra sigurnom tokom trudnoće – pogotovo ako imate faktore rizika.

Save

Save

hepatitis B i trudnoća

Ads

Related Articles

Back to top button