fbpx
Ishrana deteta

Etikete na hrani za bebe

Roditelji su često zbunjeni kada je potrebno da odaberu hranu, čaj ili sok za svoju bebu. Nije im jasno šta znače pojedine oznake, a postoji i apsolutno pogrešno mišljenje: Da se u pakovanju ne nalazi ono što je predstavljeno na etiketi.

Organic ili BIO je oznaka koju možete naći na hrani koja je iz organskog (biološkog) uzgoja. Bilo dbi dobro da ovu hranu priuštite detetu kada ste u mogućnosti jer garantuje dodatni poseban kvalitet.

Da biste ispravno hranili bebu, potrebno je da znate da napravite pravi izbor kada je kvalitet hrane u pitanju. Proizvode koji nisu deklarisani, bez istaknutog rešenja o registraciji i sa dodatkom aditiva nemojte kupovati. Takođe, nikada bebi mlađoj od godinu dana (dobro bi bilo ni kasnije) nemojte davati domaću hranu životinjskog porekla, osim ako nije pre serviranja i pripreme urađena stroga analiza u nadležnoj ustanovi.

Bitni faktori na pakovanju hrane su:

1. Rok upotrebe

2. Poklopac na staklenim kašicama ne sme da se pomera središnji deo ili stoji ispupčen

3. Folija u kojoj se nalazi mlečna formula ili žitarice ne sme biti oštećena

4. Čajevi moraju imati kompletno pakovanje koje je pri kupovini hermetički zatvoreno

5. Rok i uslovi čuvanja otvorene hrane se moraju ispoštovati.

Čajevi za bebe

Jedini pogodi čajevi za bebe u prvoj godini života su instant čajevi. Pročitajte više… 

Odabir adaptiranog mleka

Adaptiranu mlečnu formulu birajte u dogovoru sa pedijatrom. Takođe, pri pripremi, obavezno poštujte pravila pripreme istaknuta na pakovanju. Pročitajte više…   

Proizvodnja dečije hrane se vrši u specijalnim uslovima, posebnom tehnologijom, uz korišćenje visoko kvalitetnih namirnica. Sanitarna kontrola je vrlo stroga. Jasno je propisano i delarisano na koji način se proizvodi ova hrana. Pri uvozu podleže različitim dodatnim kontrolama, kao i za vreme skladištenja i prometa.

Žitarice

Žitarice su obično prva bebina hrana posle majčinog mleka. Postoje mlečne i bezmlečne žitarice.

Bezmlečne žitarice treba pripremati sa mlekom (majčinim ili adaptiranim). Na tržištu postoje bezglutenske žitarice: pirinač, pirinač i kukuruz ili samo kukuruz, mogu se uvesti bebi u ishranu već sa navršena četiri meseca, i žitarice sa glutenom: pšenica, raž, ovas (zob), proso i ječam, počinju da se daju bebama sa navršenih šest meseci života.

Mlečne žitarice takođe postoje sa i bez glutena. Razlikuju se po tome što u sebi sadrže i adaptirano mleko, pa se pripremaju samo uz dodatak tople vode. Mogu se koristiti od navršenih 4, 6 ili 8 meseci, u zavisnosti od oznake i toga šta imaju dodato u sastav. Postoje i one koje se uvode u ishranu tek od navršenih 12 meseci ( sa medom, krupnije strukture…).

Etikete na hrani za bebe
Etikete na hrani za bebe

Kašice i sokovi

Na tržištu postoje kašice i sokovi od jedne ili više vrsta voća ili povrća. Postoje oni proizvedeni u kontrolisanim uslovima, kao i one posebnog, dodatnog kvaliteta iz organskog uzgoja.

Uvek dajte prednost kašicama sa oznakama: bez šećera, bez konzervansa, bez soli, bez aditiva, BIO i organsko.

Ads

Related Articles

Back to top button