fbpx
Dete sa posebnim potrebamaTrudnoćaZdravlje trudnice

Bakterije uzrok autizma?! Da li bakterijska infekcija u trudnoći može biti uzrok autizma?

Broj dece sa autizmom se povećava, a da još uvek ne znamo u potpunosti šta je uzrok tome. Da li mogu biti bakterije uzrok autizma kod dece? Većina dosadašnjih studija je pokazala da genetika igra ključnu ulogu, ali se njome ne mogu objasniti svi slučajevi. Postoji čitav spektar uzroka koji mogu biti okidači za autizam. Neki od njih su i bakterijska infekcija majke u trudnoći, kao i unos toksičnih materija kroz hranu u trudnoći.

autizam 1

Bakterijska infekcija u trudnoći kao uzrok autizma?

Studija koju je sproveo Kaiser Permanente Division of Research sugeriše da bi upravo bakterijska infekcija u trudnoći mogla povećati rizik od autizma kod deteta. Ova studija je obuhvatila 2432 dece, od čega je 407 imalo autizam, dok ostala deca nisu imala.

Istraživači naglašavaju da je većina žena imala barem jednu infekciju tokom trudnoće, jer su one veoma česte i većina ih je rodila zdravu decu. Obična prehlada i virus u trudnoći ne treba da vas brinu. Trudnice ne treba da budu uplašene ako dobiju infekciju.

Bakterije uzrok autizma?

Samo bakterijske infekcije koje su otkrivene tokom boravka u bolnici povezane su sa povećanim rizikom. Nije otkrivena uzročno-posledična veza, već je studijom otkriveno da postoji neka veza između bakterijske infekcije i deteta sa autizmom. Samo kod teških bakterijskih infekcija pri kojima su trudnice hospitalizovane, otkriveno je da postoji rizik, posebno ukoliko se radi o drugom tromesečju trudnoće. Ovo je period u kome se moždane strukture razvijaju i manja oštećenja mozga mogu baš tada da se dogode.

Teška bakterijska infekcija u trudnoći poput sepse, upale pluća i gripa može da poveća rizik da dođe do poremećaja iz spektra autizma i depresije kod deteta. Ovu studiju su sprovele Adams Valdorf i njene kolege u Švedskoj gledajući populaciju trudnica od 1973. do 2014. godine. Obuhvatala je praćenje te dece tokom 41 godine, prenosi CNN. Ukupan obuhvat je bio 1.791.520 dece, odnosno mladih ljudi.

Deca čije su majke imale infekciju u trudnoći, imale su povećan rizik za 79% od autizma i 24% od depresije u odrasloj dobi. Nisu uočeni povećani rizici od psihoze ili bipolarnog poremećaja u ovoj grupi koja je obuhvaćena israživanjem.

Studija je pak, ograničena jer je potrebno više saznanja o detaljnom razvoju mozga fetusa u trudnoći, ali i o samom uticaju svih vrsta infekcija, kao što su na primer, teške urinarne infekcije.

Kada braća i sestre više ne bi trebalo da budu goli jedno pred drugim

Novija istraživanja uticaja bakterijskih infekcija u trudnoći na autizam kod deteta

Novija istraživanja su pokazala da ne utiču sve teške infekcije na razvoj autizma. Kod neke dece se može pojaviti dok se kod druge to ne dešava. Ovo implicira i da ima više uzroka koji moraju biti uključeni kako bi došlo do pojave autizma kasnije.

Šta trudnica može da uradi u cilju sprečavanja bakterijske infekcije u trudnoći?
  • Perite ruke češće, posebno kada boravite sa decom. Vodite računa da češće perete ruke i ako ste u kontaktu sa urinom, sekretom iz nosa i sličnom. Za mališane je to bezopasno, ali vi verovatno želite da izbegnete rizik infekcija u trudnoći.
  • Nemojte deliti pribor sa malom decom. Izbegavajte situacije da jedete posle njih i iz njihovog tanjira.
  • Duže kuvajte meso i nemojte jesti nepasterizovano mleko, sireve, kao ni jaja koja nisu termički obrađena.
  • Izbegavajte da boravite u blizini zaraženih ljudi.
  • Vodite računa kada brinete o mačijem posipu.
bakterije kao uzrok autizma - Bakterije uzrok autizma
Bakterije uzrok autizma
Literatura:
  1. MIT News: Studies help explain link between autism, severe infection during pregnancy – https://news.mit.edu/2017/studies-explain-link-between-autism-severe-infection-during-pregnancy-0913
  2. Autism Speaks: Maternal Infection during Pregnancy and Autism Spectrum Disorders – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4108569/
  3. CNN Health: Exposure to infection in the womb increases risk of autism and depression, study says – https://edition.cnn.com/2019/03/06/health/autism-depression-infection-in-utero-study/index.html

Objavljen: 18. aprila 2023. godine, ažuriran: 23. januara 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button