fbpx
Vaspitanje

Dečija psihologija i mentalno zdravlje

Možda u prvom trenutku ne razmišljate o tome, ali dečija psihologija je veoma važna. Razumevanje deteta je bitno koliko i to da li ćete umeti da podmirujete njegove fizičke potrebe poput menjanja pelena i ishrane. Veoma je važno da savladate načine da razumete svoje dete tokom njegovog odrastanja i sazrevanja.

Važno je i da imate na umu da dete ima svoje karakterne crte kojima će biti dosledno tokom čitavog života. (Izvor: ChildDevelopment) Jedan od načina na koji možete razumeti svoje dete jeste da ga posmatrate kako se ponaša dok jede, igra se ili spava. Potražite one osobine kojima je dosledno.

Roditelji i dečija psihologija

Pokušajte da odgovorite na pitanja:

  • Koje aktivnosti dete najviše voli da radi?
  • Da li mu treba vremena da se upozna sa novim stvarima ili se lako prilagođava promenama?

Provodite dosta vremena u razgovoru sa detetom i obavezno razgovarajte svakodnevno.

Razgovor sa detetom ne sme da se svodi na to šta je jelo, kako je bilo u vrtiću/školi, da li je spemno za trening i slično. Povezivanje sa detetom je mnogo više od toga.

Maloj deci je potrebno više od verbalnog jezika. Oni geldaju i vaše izraze lica, govor tela i tako razumevaju i vaša, ali i svoja osećanja. Postavljanjem pitanja ćete im omogućiti da podele ono što misle sa vama. Kada su mlađa deca u pitanju, najdelotvornija je terapija igrom. Sedite sa detetom na pod, uzmite igračke i pustite ga da vas vodi kroz igru.

decija psihologija i mentalno zdravlje 1

Dečija psihologija i samopoštovanje

Samopoštovanje je ključno za uspeh u životu. Razvoj pozitivnog mišljenja o sebi i zdravo samopoštovanje, koje nije preterano i ne uči dete da je najbolje i centar sveta je izuzetno važno za sreću i uspeh dece tokom čitavog odrastanja.

Pozitivan odnos koji roditelj gradi sa detetom pomaže mu da razvije poštovanje prema sebi i drugima. Deca žude za vremenom sa roditeljima i osećaju se posebno kada roditelj ima vremena da bude usresređen isključivo na njih. Redovna igra sa decom je veoma važna. Morate se organizovati tako da imate i vreme 1 na 1 sa svakim detetom ponaosob, ali i porodično vreme kada ste svi na okupu.

Nemojte smetnuti sa uma da su i tinejdžerima roditelji potrebi za razgovor možda i više nego pre. Bez obzira što možda neće direktno to tražiti od vas i izbegavati odgovore na vaša direktna pitanja.

Ukoliko živite kao samohrani roditelj ili pak imate jedno dete, povremeno pozovite porodicu i prijatelje da se igraju i da u kući bude više članova. Kada su sva deca uvek zajedno ili kada su pak sama, može se dogoditi da ne uspeju da razviju neke društvene veštine.

decija psihologija i mentalno zdravlje 3

Odnosi sa vršnjacima

Deca traže interakciju sa svojim društvom i vršnjacima. Prirodno je da žele da se druže sa onima koji su im po godinama bliski. Nekada se dešava da dete ne bude prihvaćeno u društvu, pa čak i da se vršnjaci ponašaju okrutno. Dete se tada povlači u svoj dom i porodicu.

Jedna od bolnijih stvari za roditelja je da gleda kako mu je dete odbijeno i da se nosi sa time.

Roditelji moraju da osmisle plan za rešavanje društvenih problema svog deteta i to veoma detaljno i promišljeno. Društveni problemi nisu ništa manje značajni od zdravstvenih! Nažalost, u našoj kulturi se u većini slučajeva obraća pažnja samo na zdravstveno stanje i akademska dostignuća, a socijalni problemi od najranijeg uzrasta, ali i tokom čitavog odrastanja su na veoma niskom nivou interesovanja roditelja.

dečija psihologija
Dečija psihologija

Sigurno je da će svaki roditelj i dete imati neke situacije na putu odrastanja koje će biti veoma izazovne za oboje. Dečija psihologija je važna za svako dete bez izuzetka. Deci koja imaju problem sa poremećajem pažnje i hiperaktivnošću – ADHD, mokrenjem u krevet, depresijom, stidljivošću, autizmom, anksioznošću, opozicionim prkosnim poremećajem i drugim, treba posvetiti posebnu pažnju.

Photo by Guduru Ajay bhargav

Objavljen: 25. april 2022. godine, ažuriran: 23. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button