fbpx
Trudna sam

Da li ću isto voleti drugo dete i još 4 uobičajenih strahova zbog druge trudnoće (VIDEO)

Nema trudnice koja se u nekom momentu druge trudnoće nije zapitala: da li ću isto voleti drugo dete. Postoji još nekoliko strahova sa kojima se suočavaju trudnice, ali i žene koje razmišljaju da li da se uopšte upuste u trudnoću broj dva. To što ste ranije bili u drugom stanju, ne znači da u drugoj trudnoći nemate nikakve strahove.

Druga trudnoća može nekada da bude pravi rolerkoster emocija čak i više nego prva. Da li ćete isto voleti drugo dete? Da li će porođaj biti lakši ili teži? Hoćete li uspeti da se snađete sa dvoje dece istovremeno? Da li imati vreme za sebe?

druga beba

Mit je da to što imate jedno dete treba da znači da ste spremni za drugu trudnoću. Istina je da druga trudnoća može biti podjednako uznemirujuća kao i prva. Ali dobra vest je da većina mama otkrije da je njihova anskioznost neosnovana.

Najčešći strahovi zbog druge trudnoće

1.      Da li ću isto voleti drugo dete kao prvo?

Možda vam se sada čini da to nije moguće, ali itekako ćete i drugo dete voleti podjednako. Tokom trudnoće, većina žena ne može da pojmi da je to uopšte moguće, a nevezivanje je jedan od uobičajenih trudničkih strahova. Možete probati da pohađate časove prenalatne joge ili da razgovarate sa bebom u stomaku i čitate joj. To će vam pomoći u povezivanju sa bebom koje će doći na svet.

Činjenica da ste se već jednom povezali sa detetom je dokaz da ćete u tome uspeti i drugi put. Svoje drugo dete ćete verovatno voleti drugačije, jer svako dete se voli drugačije, ali ta veza će se odvijati prirodno, kao i prvi put.

Buduće mame dvoje dece brinu i zbog toga da li će starije dete biti ljubomorno na bebu koja treba da se rodi. Nekim ljudima je, pak, žao da dete ostane bez brata ili sestre i smatraju da je još jedno dete poklon koji će darovati detetu.

Ako sumnjamo u sposobnost i pitamo se: da li ću isto voleti drugo dete, to je zato što smo zaboravili da nam je trebalo vreme i za povezivanje sa prvim detetom. Moguće je da ćete odmah zavoleti bebu i da ste se i u prvu bebu zaljubili na prvi pogled, ali ta duboka povezanost i ljubav su tokom proteklih meseci ili godina neuporedivo porasli u odnosu na prvi trenutak sa prvim detetom.

Ljubav među decom se ne deli, ona se umnožava i raste. Imajte na umu da će se i deca međusobno voleti, pa će ta ljubav biti multiplicirana višestruko.

najveci strahovi zbog druge trudnoce
Da li ću isto voleti drugo dete i drugi najveći strahovi druge trudnoće

2.      Da li ću imati vremena za starije dete kada se porodim?

Pripremljenost na drugo dete će pomoći da ublažite svoje strahove, posebno ako vam porodica nije u blizini da pomogne oko starijeg deteta. Bilo bi dobro da imate pomoć u vidu komšija, prijateljice ili dadilje koje će moći da vam priskoče u pomoć i pričuvaju starije dete kada počne porođaj, ukoliko partner bude bio vaša pratnja.

Pripremite starije dete da mama neću biti tu najmanje dve noći kada se beba rodi i objasnite joj šta će se dešavati i gde će provoditi vreme dok niste tu. Nemojte čekati tik do porođaja da upoznate dete sa planom, već to uradite nekoliko nedelja ranije.

3.      Šta ako porođaj bude lošiji, bolniji i drugačiji nego prvi put?

Teško iskustvo prvog porođaja može biti veoma velika trauma zbog koje neke žene nikada više ne odluče da imaju dete. Strah od teškog ili drugačijeg porođaja je opravdan, ali dobra priprema u mnogome može da olakša stvari. Planiranje koraka tokom porođaja, odlasci na pripremu i angažovanje dule mogu da porođaj pretvore u jedno lepo i pozitivno iskustvo.

najveci strahovi
4.      Šta ako ne budem mogla da dojim drugu bebu?

Imajte na umu da je dojenje uglavnom stvar odluke, ali i dobre edukacije. Nikada nemojte zaboraviti da preko 95% žena može da doji svoju bebu, ali je zbog nedostatka edukacije taj procenat neuporedivo manji. Razmislite o tome da li želite da se posvetite ovome i uporedite svoje iskustvo prvog puta. Imajte na umu da drugo iskustvo uvek može biti drugačije od prvog. Potražite pomoć savetnice za dojenje, ako budete imali problema.

Najvažnije je da ne osećate pritisak zbog dojenja drugog deteta. Ne postoje dve iste osobe na planeti, nema dvoje iste dece, pa tako i načini hranjenja ne moraju biti isti.

5.      Šta ako ne budem umela da uskladim život sa dvoje dece?

Ideja da će majka prvog dana po povratku iz porodilišta moći sama da brine o dvoje dece jdnostavno nije realna. Svako prilagođavanje novom članu je teško, ali ravnoteža će vremenom doći. Svaka porodica drugačije koordinira svoje obaveze, aktivnosti i drugačijim tempom se prilagođava novonastaloj situaciji.

Važno je da shvatite da će biti velikih oscilacija tokom narednih meseci. Neki dani će funkcionisati sjajno, dok ćete drugih samo biti zahvalni što ste uopšte uspeli da ih uspavate. Biće perioda kada vam se čini da ste ušli u fazon i da stvari funkcionišu, a onda će neko od dece ući u novu fazu i vama će se činiti da ste na samom početku.

Dajte sebi vremena. Prvih meseci isključite sve što je moguće, a ne odnosi se na decu i to da vi kao porodica budete siti i koliko je moguće naspavani. Odnosno sve što nema veze sa zdravljem nemojte smatrati prioritetom. Sređivanje kuće, druženje sa prijateljima, uredna frizura i posao ne moraju da budu sada na prvom mestu. Ima dana kada će i to ponovo biti na listi vama važnih svakodnevnih stvari.

Fokusirajte se na to da imate i barem par minuta vremena 1 na 1 sa starijim detetom kada će imati vašu nepodeljenu pažnju. Takođe imajte na umu da je sasvim u redu da nekada nedostajete deci, ne morate im biti svakog trenutka drug za igru, već samo mama koja ima svoje potrebe i obaveze.

Literatura:
da li ću isto voleti drugo dete
Da li ću isto voleti drugo dete?

  1. Parents: 5 Common Second-Pregnancy Fears, april 2015. – https://www.parents.com/pregnancy/my-life/emotions/5-common-second-pregnancy-fears-and-why-you-dont-need-to-worry/
  2. Mother For Life: Fear of not loving the 2nd child as much… novembar 2018. – https://www.motherforlife.com/family-life/being-a-parent/5409-fear-of-not-loving-the-2nd-child-as-much.thtml?page=2
  3. Babycenter: Parents’ experiences: will I love my new baby as much as my first? – https://www.babycentre.co.uk/a1017386/parents-experiences-will-i-love-my-new-baby-as-much-as-my-first
  4. Pregnancy Birth & Baby: Common worries and fears for parents – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/common-worries-and-fears-for-parents
  5. Naitre er Grandir: Common fears and anxiety during pregnancy, maj 2020. – https://naitreetgrandir.com/fr/grossesse/sante-bien-etre/anxiety-pregnancy/
  6. Photo by RODNAE Productions: https://www.pexels.com/photo/a-mother-and-son-brushing-the-baby-s-hair-6849536/

Objavljen: 5. maj 2022. godine, ažuriran: 22. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button