fbpx
Neplodnost

Prirodni tretmani kod endometrioze

Da li postoje prirodni tretmani kod endometrioze koji se mogu smatrati efikasnim? Čime se endometrioza može tretirati, odnosno pokušati, ne bi li se predupredilo radikalnije lečenje?

Materica se svakog meseca zadebljava i taj sloj tkiva koji se skuplja na zidu materice služi da jajna ćelija može da se ugnezdi ako dođe do oplodnje. Kada nije došlo do oplodnje, zid materice se ljušti i to je menstruacija. Kada dođe do menstruacije, tkivo koje se nalazi van materice ne može da isteče, što može biti i bolno. Ponekad se oko njega formiraju i ciste, kao i ožiljci koji otežavaju zatrudnjavanje.

Endometrioza su ćelije tog tkiva ednometrijuma koje se nalaze van materice.

 

Stručnjaci ne znaju šta je uzrok nastanka endometrioze kod žena. Estrogen doprinosi razvoju endometrioze, te je žene imaju u godinama kada imaju i menstrualne cikluse, a sa početkom menopauze, prolazi i problem endometrioze. Simptomi se polako smanjuju dok potpuno ne nestanu kada prestanu menstruacije.

Najizraženiji simptom endometrioze je bol.

 

Mesto bola zavisi od toga na kom mestu ima endometriotičnog tkiva. Može se dogoditi da se bol javlja u donjem delu stomaka, vagini, rektumu ili donjem delu leđ. Bol može biti konstantan dok se kod nekih osoba javlja tokom trajanja menstruacije ili pre nego što počne menstrualno krvarenje.

Nekada se kod žena javlja bol tokom menstualnog ciklusa, kada su im puna creva ili tokom ovulacije.

Neplodnost je nekada jedini simptom koji žene imaju. Kod mnogih žena koje imaju problem endometrioze postoji problem da zatrudne i održe trudnoću.

U čak 20-40% slučajeva neplodnosti kod žene je problem endometrioza.

Lečenje endometrioze prirodnim putem

Kada se jave bolne menstruacije i bol u karlici, važno je da lekar postavi tačnu dijagnozu. Imajte na umu da obratite pažnju da metode lečenja ne budu neispitane i da se dobor informišete da li postoje neke nus pojave koje mogu da pomognu kod endometrioze, ali naprave druge probleme u organizmu.

Kreme na bazi progesterona

Progesteron usporava rast abnormalnog tkiva endometrijuma. On nije lek, ali se smatra da može da pomogne i umanji simptome endometrioze. Kreme na bazi progesterona se izvode iz divljeg jama ili soje. Međutim, prirodni progesteron iz ovih namirnica je moguće izvesti samo u laboratorijskim uslovima, inače su beskorisne kada je enometrioza u pitanju.

Važno je znati da i kreme od progesterona imaju svoja neželjena dejstva kao što su promene raspoloženja, depresija, zadržavanje vode u organizmu i abnormalno menstrualno krvarenje.

Ishrana i endometrioza

Postoje dokazi da Flavoni mogu da smanje enzim koji pretvara androgene u estrogene što dovodi do smanjenja problema sa endomentriozom. Flavona ima u peršunu i celeru. Zatim, blagotvorno dejstvo imaju brokoli, karfiol, kupus, kelj i prokelj, kao i seme lana koje sadrži i visok nivo vlakana.

Važno je napomenuti da se laneno seme mora koristiti delimično ili potpuno mleveno da bi se iskoristilo njegovo blagotvorno dejstvo.

Smanjite unos hemikalija kojima ste hronično izloženi kroz hranu. Veliki uticaj na pogoršanje stanja imaju hemikalije iz životinjske masti, posebno mlečna mast, crveno meso i pojedine vrste ribe. Potpuno ukinite unos mesnih prerađevina, dok je ostalog dovoljno ograničiti zbog značaja unosa proteina i gvožđa. Unos svežeg voća i povrća dovodi do smanjenja rizika od endometrioze.  

Važno je unositi što više omega-3 masnih kiselina što ćete postići konzumiranjem većih količina lososa, skuše, sardine i inćuna, ali i kapsula kvalitetnog biljnog ulja, kako bi izbegli unos dioksina koji je štetan. Riblje ulje usporava rast endometriotičnog tkiva.

Biljke, prirodni tretmani kod endometrioze

Virak kao adstringens zaustavlja krvarenje i pomaže zarastanju rana. Žene koje pate od obilnog menstrualnog krvarenja mogu znatno ublažiti ove simptome korišćenjem preparata virka. Biljka je takođe korisna za ublažavanje menstrualnih grčeva praćenih bolovima. Biljni preparati virka često se preporučuju u slučajevima fibroida i endometrioze. Ekstrakt virka inhibira angiogenezu tj. rast novih krvnih sudova. Angiogeneza je proces koji potiče i ubrzava razvoj nekih bolesti kao što su fibroidi i drugi tumori, endometrioza, hronične upalne bolesti: reumatoidni artritis, psorijaza, retinopatija i upala desni. Primena ekstrakta virka može pomoći u lečenju ovih bolesti koje su u osnovi povezane sa angiogenezom.

Smanjenje stresa kao pomoć u lečenju endometrioze

Hroničan stres može da dovede do povećanja kortizola, a kao posledica se javlja i smanjenje progesterona i hormonska neravnoteža. Nivo kortiozola je značajno viši kod žena koje imaju teže oblike endometrioze u odnosu na žene koje je nemaju. prirodni tretmani kod endometrioze

Pokušajte da eliminišete ili bar umanjite stres promenom posla, načina života, počnite redovno da vežbate, razmotrite časove joge i meditacije. U ishranu uključite vitamine i minerale koji ublažavaju stres: vitamin C, vitamin B, cink i magnezijum, ali i lekovito bilje poput bosiljka i valerijane.

Pročitajte više:

*Tekst je rađen u saradnji sa kompanijom Malus Olev.

 

Related Articles

Back to top button