fbpx
Porođaj

Faze porođaja: treće porođajno doba

Poslednja faza porođaja, nakon rođenja bebe je treće porođajno doba u kom se rađa posteljica i završava ciklus porođaja.

Treće porođajno doba: rađanje posteljice

Nakon zastoja posle porođaja, materica ponovo započinje svoje kontrahovanje. Prvih nekoliko kontrakcija obično odvoje posteljicu od zida materice.

Kada babica vidi znake odvajanja, može da vam zatraži da lagano gurate kako bi izbacili posteljicu. To je obično jedan kratki pritisak koji uopšte nije težak i bolan.

Koliko dugo traje treće porođajno doba?

U proseku, treća faza porođaja traje oko pet do deset minuta.

Nakon porođaja: šta dalje?

Nakon što izbacite i posteljicu materice kreće da se kontrahuje i to može biti vrlo jako. Moći ćete da osetite to u svom trbuhu, oko pupka.

Vaš akušer, a kasnije i vaša medicinska sestra, povremeno će proveriti da li materica ostaje čvrsta i masirati je ako nije. To je važno jer kontrakcija materice pomažu da se zatvori i učini kolaps otvora krvnih sudova na mestu gde je posteljica bila pričvršćena. Ako se materica ne kontrahuje ispravno, vi ćete i dalje krvariti obilno.

Rano dojenje je dobro za bebu, a može biti duboko zadovoljavajuće i za vas. Štaviše, dojenje aktivira oslobađanje oksitocina, hormona koji izaziva iste kontrakcije, što pomaže materici da se vrati u prvobitno stanje.

Ako ne ide brzo koliko treba dobićete oksitocin kako bi se zaštitili. (Negde se rutinski daje svim ženama u ovom trenutku). Ako preterano krvarite bićete zbrinuti za to takođe.

Vaše kontrakcije u ovom trenutku su relativno blage. Do sada fokus se pomaknuo na bebu, a vi možda nećete biti svesni svega što se događa oko vas.

Ako je ovo vaše prvo dete, možda ćete osećati samo nekoliko kontrakcija nakon što ste ste izbacili posteljicu. Ako vam nije prvo dete, možda ćete nastaviti da osećate povremene kontrakcije tokom sledećih dan ili dva.

Ti takozvani bolovi posteljice se mogu osetiti kao jaki menstrualni grčevi. Ako vam smetaju, pitajte za lekove protiv bolova. Takođe možete da imate groznicu ili da se osećate vrlo nesigurno. To je savršeno normalno i neće potrajati dugo. Ne ustručavajte se da pitate za topli pokrivač, ako vam je potreban.

Vaša babica će ispitati posteljicu kako bi bili sigurni da je izašla cela, odnosno da neki njen deo nije ostao u materici.

Ako ste se poderali ili je rađena epiziotomija, dobićete injekciju lokalnog anestetika pre nego što lekar krene da vam ušije ranu.

Ako ste imali epiduralnu anesteziju, anesteziolog će doći i ukloniti kateter sa leđa. To traje samo tren, a ne boli.

I naravno, želećete da podeliti ovo posebno vreme sa partnerom kako bi ste ga upoznali sa novom bebom i uživali u čudu njenog rođenja.

Objavljen: 3. januar 2012. godine

Save

Save

Related Articles

Back to top button