fbpx
Trudna sam

Trudnice i pojas u kolima

Svi znamo da sigurnosni pojasevi spašavaju živote. Ipak, ono što često iz nekog razloga stvara nedoumice su trudnice i pojas u kolima. Bitno je uvek imati na umu da pojas, ne samo da može spasiti vaš život, već i život vašeg nerođenog deteta.

Savet za trudnice: kako zakopčati pojas u kolima

Ako ste trudnica, verovatno ste već čuli kako je bitno da imate dobro osmišljeno dečije auto-sedište kako bi zaštitili svoje dete u saobraćajnoj nesreći. Ta sedišta su toliko važna da neke bolnice često neće da dopustite roditeljima pri otpustu iz porodilišta da prevezu novorođenčad u vozilu bez dečijeg sedišta.

Pročitajte više o Spisku stvari za porodilište.

Istina je: auto-sedišta spašavaju živote.

I tu se sad nameće naredno pitanje, a to je – da li ste razmislili šta je potrebno kako bi zaštitili život svog nerođenog deteta (i sebe) tokom trudnoće?

Šta kažu istraživanja na temu trudnice i pojas u vozilu

Prema Američkoj akademiji ortopedskih hirurga, sigurnosni pojas pruža najbolju zaštitu u automobilskoj nesreći za trudnu ženu i njeno nerođeno dete. Nema apsolutno nikakvih dokaza da korišćenje pojaseva povećavaju šanse za ozlede fetusa, materice ili posteljice, bez obzira koliko su teški sudari.

Sigurnosni pojasevi smanjuju rizik od smrti za prednjim sedištima u putničkim automobilima za 45 posto, a rizik od umerene do kritične ozlede smanjuje za 50 posto.

Trudnice i pojas u kolima
Trudnice i pojas u kolima

Kako zakopčati svoje nerođeno dete?

Pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa je važno za svakoga, ali pravilno korištenje i postavljanje pojasa posebno su ključni za trudnice. Evo pravi način postavljanja pojasa:

  • Koristite oba pojasa – i rameni i preko krila.
  • Postavite nisko trbušni deo pojasa, ispod stomaka. Na taj način, vaše karlične kosti će apsorbovati bilo kakav udarac, umesto trbuha (i vašeg deteta!). Nikada ne stavljajte pojas iznad ili na sam trbuh.
  • Uverite se da je rameni deo preko ramena, a ne ispod.
  • Rameni pojas bi trebao da bude dobro položen preko grudi, između dojki i dijagonalno duž stomaka. To vam pruža punu zaštitu od udarca u volan ili ispadanja iz automobila.
  • Ako je vaš sigurnosni pojas neugodan, podesite ga. Mnogi automobili omogućuju izmenu visine ramenog pojasa za ugodniji položaj. Ako vaš automobil nema tu mogućnost, prikačite debeli komad neke mekane pene ili sličnog materijala za pojas da bi bio više udoban.
trudnice i pojas u kolima
Photo by Lena Varzar on Unsplash

Sigurno sedenje i vazdušni jastuci

Kako beba i vaš stomak rastu, biće potrebno da prilagodite sedište za veću udobnost i sigurnost. Preporučuje se da trudnice pomakne prednja sedišta u najvećoj mogućoj meri.

Vaš grudni koš bi trebao da bude barem deset centimetara od upravljača ili volana. Kako trbuh raste tokom trudnoće, pomaknite naslon sedišta da bi se udaljili koliko je moguće, a da još uvek dopušta vozaču da dohvati nožne pedale.

Neka vozila su opremljena sa prekidačem vazdušnog jastuka, i možda se pitate da li bi trebalo onemogućiti vazdušni jastuk u automobilu tokom trudnoće. Jednostavan odgovor je „ne“.

Lekari preporučuju da trudnice nose pojaseve i da ostave uključen vazdušni jastuk, budući da zajedno imaju najbolji efekat, a kako bi zaštitili oboje – i trudnu ženu i njenu bebu u stomaku u momentu saobraćajne nesreće. Takođe, stručnjaci naglašavaju da vazdušni jastuci nisu zamena za nošenje sigurnosnog pojasa.

Šta ako ipak dođe do neke saobraćajne nesreće?

Nadamo se ćete da tokom ovog perioda biti samo bezbrižni i bez stresa. Međutim, ako se desi da ste učestvovali u nesreći, čak i u najmanjoj, posetite svog lekara odmah.

Čak i ako se osećate da niste ozleđeni, želećete da budete apsolutno sigurni da ste i vi i vaša beba u redu. Trudnice i pojas u kolima se podrazumeva da ide zajedno.

Izvor: AAOS: Treatment of Pregnant Patients With Orthopaedic Trauma, 2017. https://www.aaos.org/aaos-home//newsroom/press-releases/treatment-of-pregnant-patients-with-bone-and-joint-injuries-complicated-requires-team-of-physicians-from-multiple-disciplines-to-improve-maternal-and-fetal-outcomes/

Save

Save

Save

Ads

Related Articles

Back to top button