fbpx
PorođajTrudnoća

Ginekolog, babica ili dula – koje su razlike?

Svi znamo koja je uloga ginekologa tokom trudnoće, ali čini se da mnogi mešaju šta može babica ili dula. Odnosno koje su njihove mogućnosti, a koje nadležnosti. Sve češće se i u Srbiji spominje kućni porođaj, a porođajne centre, kakvi su korak između bolnice i kućnog porođaja, nažalost nemamo.

Najvažnije je da znate da su oni tu da vam pomognu i budu ključni saveznik u porođaju.

Ginekolog, babica ili dula

Koja je uloga ginekologa?

Akušer/ginekolog je lekar specijalizovan za zdravlje žena. On je specijalizovan za ginekologiju (brine o reproduktivnom zdravlju žene) i akušerstvo koje obuhvata trudnoću, porođaj i zdravlje žene posle porođaja. Ginekolog je završio medicinski faktultet i ima godine iskustva i specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva.

Ginekolog je tu da pruži medicinsku podršku i obavlja preglede od početka trudnoće. On radi ultrazvučne preglede, šalje vas u laboratoriju da radite analize, prati merenja na pregledima i procenjuje zdravlje trudnice i fetusa.

Tokom redovnih kontrola u trudnoći, lekar će predočiti roditeljima mogućnosti za porođaj, te da li trudnica želi da koristi medikamente i drugo. Lekar bi trebalo da obavi i pregled 6 nedelja nakon porođaja.

porodjaj 3

Koja je uloga babice?

Babica je takođe zdravstveni radnik stručan za brigu o trudnici i bebi. Ona nije lekar, ali je završila stručnu školu i zna kako treba postupati sa trudnicom, te kasnije porodiljom i bebom. Ukoliko se porođaj odvija po planu i bez komplikacija, babica ceo postupak može da isprati sama. Međutim, ukoliko dođe do komplikacija i pojavi se potreba za hiruškom intervencijom, tada je neophodno da bude prisutan ginekolog.

Babice ne mogu davati ni lekove protiv bolova, već samo ginekolog može to prepisati. Odnosno anesteziolog, ukoliko se radi o epiduralnoj ili spinalnoj anesteziji.

Koja je uloga dule?

Dula nema formalno medicinsko obrazovanje i obučena je da uteši i vodi roditelej kroz proces porođaja. Dula je tu da bude emocionalna, ali i informativna podrška trudnici i porodilji. Pomaže joj da razume mogućnosti i zalaže se za preferencije pacijente prilikom porođaja, ali ne može da donosi odluke umesto trudnice. Ona često boravi uz ženu prilikom prvih faza porođaja pre odlaska u porodilište, a nekada joj je i pratnja na porođaju.

Kada su kućni porođaji u pitanju, ne birate da li babica ili dula, već bi bilo dobro da obe budu prisutne. Lekarova dozvola za rad je ograničena na ordinaciju i bolnicu i ne može doći na kućni porođaj.

porodjaj 2

Uloga dule posle porođaja

Uloga dule se ne završava sa rođenjem deteta, već ona pomaže roditeljima da se prilagode novonastaloj situaciji i životu sa bebom. One su tu da budu emotivna i fizička pomoć i podrška.

Tokom porođaja njihova uloga je i da pomognu u onome što su radile sa trudnicom u trudnoći, vežbe disanja i tehnike opuštanja. Sada će im pomagati kako da dišu, opuste se i bodriti ih tokom porođaja.

Roditelji na dulu treba da posmatraju kao na bonus pomoćnika u svakom smislu pre, tokom i nakon porođaja. Nekoga ko će znati šta se u svakoj fazi dešava i ponuditi im opcije ili razjasniti nedoumice.

Ginekolog, babica ili dula – ko će vam biti potreban na porođaju?

ginekolog babica ili dula

Ponekad svi, a nekada pre svega babica. Pre svega će biti potrebno proceniti rizičnost trudnoće, jer je kod visokorizične trudnoće neophodno prisustvo ginekologa kako bi se rizik smanjio. Babice su tu za trudnoće niskog rizika, a dule kao velika psihološka podrška prilikom porođaja. Ono što je važno, a što ima veliki uticaj na tok i ishod porođaja jeste dobra psihofizička priprema trudnice za porođaj.  

Važno je da trudnica pre svega ima u vidu da su svi tu kako bi trudnoća i porođaj protekli bez komplikacija, a beba i mama bile dobro.

Objavljen: 28. novembar 2022. godine, ažuriran: 24. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button