fbpx
PorođajTrudnoća

Porođajni centri: Porođajni centar u Velikoj Britaniji

Kako izgleda porođajni centar u Velikoj Britaniji? Zašto su baš porođajni centri izbor najvećeg broja žena u Engleskoj? Kakva je praksa porođaja tamo? Koliki je rizik od ove vrste porođaja i kako izgleda kompletna procedura od samog prijema do odlaska kući?

Zašto su porođajni centri dobar izbor?

Porođajni centri su zapravo porodilišta u koji rade babice i ideja njihovog postojanja je, između ostalog, da pruže domaću atmosferu i okruženje, za razliku od akušerskih odeljenja u bolnicama, odnosno klasičnih porodilišta.

Prednost porođajnih centara što imaju odličnu podršku za žene koje ne žele medicinske intervencije tokom porođaja. Oni su opremljeni ugodnim nameštajem i tako da možete doći sa pratnjom koju sami birate, a gde ćete se osećati smireno i pod kontrolom.

Cilj porođajnih centara je da porođaj tretiraju kao normalnu i prirodnu pojavu, što i jeste, a ne kao rizičan događaj.

Porođaj u porođajnom centru ili porodilištu – u čemu je razlika?

Dok je porođaj u porođajnom centru predviđen za niskorizičnu trudnoću, trudnice koje imaju visokorizičnu trudnoću moraće da idu u porodilište. U porođajnom centru nisu predviđeni vakuum, forsceps, kao ni carski rez. Vaginalni porođaj posle carskog reza se obično odigrava upravo u porođajnim centrima, ali predviđen je samo za žene koje su imale samo jedan carski rez pre toga.

Porođajni centar u Velikoj Britaniji

Neki porođajni centri u Velikoj Britaniji su odvojeni od bolnica u potpunosti, dok je izvestan broj u sklopu bolnica, ali ga vode babice. Oni su namenjeni ženama kod kojih je trudnoća niskog rizika, ne očekuje se prevremeni porođaj i nije planiran carski rez.

I žene koje su imale ranije carski rez ili imaju rizičnu trudnoću, mogu se porađati u ovom centru, samo je za njih veći rizik da će biti prebačene u porodilište u odnosu na druge žene tokom porođaja. Za neke porođajne centre postoji i ograničenje godina, te vas neće primiti ako imate više od propisanog broja godina koji se smatra već rizičnim. Obično je to posle 35 godina za prvorotke, za drugo i naredno dete godine ne igraju ključnu ulogu.

U Britaniji je porođaj u porođajnom centru besplatan.

Lekar ili babica nekada ne savetuju da se žena porodi u porođajnom centru ako:

 • ima izraženu anemiju, visok krvni pritisak ili gestacijski dijabetes,
 • ukoliko je imala komplikacije u prethodnoj trudnoći poput preeklampsije, carskog reza ili rodila bebu sa distocijom ramena.
 • Ako je beba imala probleme tokom trudnoće ili postoji rizik od prevremenog porođaja.
 • Ukoliko se radi o višeplodnoj trudnoći.

Porođajni centri u SAD-u

U Sjedinjenim Američkim Državama porođajni centri nisu toliko zastupljeni kao što je to slučaj u Evropi. Za portal Parents, jedna žena je prenela svoje iskustvo sa porođajem u jednom takvom centru u SAD-u:

“Pitali su me više o simptomima i dugo smo razgovarali o mojoj anksioznosti. Posle porođaja, kada je beba imala neke probleme, sve tri babice su sele sa nama posle radnog vremena i pomogle oko dojenja. Bila sam im zahvalna i zaista treba govoriti o vrsti lične nege koju sam dobila.” Izvor: Parents

U SAD-u se u porođajnom centru ostaje 6 do 8 sati, ali je moguće ostati do 24 sata nakon porođaja. za razliku od porođajnih centara u američkim porodilištima se ostaje 24 do 48 sati posle porođaja. Sam način porođaja, kao i u Britaniji, možete birati po želji – uz pomoć lopte, stolice, u vodi. Sve vreme je dostupno jelo i piće, a nakon porođaja se ostvaruje neposredan kontakt koža na kožu sa bebom. U Australiji su uslovi slični, a kući se odlazi 6 sati posle porođaja.

porodjajni centri

Šta možete da očekujete ukoliko se porađate u porođajnom centru?

Ovaj vid porođaja je, recimo, na pola puta između porođaja kod kuće i u porodilištu. A šta to znači? Ovakva ustanova je dobro opremljena i babice su visokokvalifikovane, a atmosfera je mnogo opuštenija nego u bolnici, odnosno porodilištu. Za razliku od porodilišta, ovde možete očekivati:

 • Udobnu i prostranu porođajnu sobu, u kojoj će moći da bude prisutno više članova vaše porodice, odnosno oni ljudi koje želite uz sebe.
 • Pored toga, obezbeđen je i smeštaj za njih.
 • Enterijer je smirujući sa blagim osvetljenjem kako bi sve bilo što mirnije i udobnije za trudnicu i bebu koja dolazi na svet.
 • Dostupna su pomagala poput lopte za porođaj, stolice, a možete sedeti, klečati i slično i na podu, kao i kada za porođaj.  
 • Možete birati masažu, aromaterapiju i slično.

U ovakvim uslovima, ženama je obično udobnije da se porađaju i opuštenije su. O njima brinu babice i podržavaju ih da nema potrebe za indukcijom i korišćenjem jačih sredstava od gasa. Babice su obučene da ne ubrzavaju porođaj trudnice, već puste da on ide svojim tokom dok joj pružaju svu potrebnu podršku. Žena može da ima aktivan porođaj, da koristi kadu za ublažavanje bolova, te položaj koji joj odgovara.

Za razliku od porodilišta, ovde je omogućeno:

 • brzina porođaja koja vam odgovara i koja se prirodno dešava,
 • više privatnosti za partnera i vas,
 • babica koja vam je posvećena „jedan na jedan“,
 • mirno okruženje koje podseća na dom,
 • pristup kuhinji i ostaloj opremi, kao i krevet za partnera.

Mnogi porođajni centri imaju organizovane obuke, pripreme za porođaj, prenatalnu negu te trudnice imaju priliku da se upoznaju sa mestom pre samog porođaja. Pojedini porođajni centri nude mogućnost da ostanete duže i prespavate, ako želite, dok vas u drugim prebacuju na odeljenje porodilišta, ukoliko ima potrebe da duže ostanete. Tu svakako dobijate dosta pomoći oko uspostavljanja dojenja, ali svakako je u Britaniji praksa da neposredno nakon porođaja odlazite kući. Nije tako samo u slučaju kada je u pitanju kraljevska porodica, kao što mnogi u Srbiji misle. Sličan sistem je i u drugim evropskim zemljama, no o njima ćemo pisati drugom prilikom.

porodjaj 4

Porođaj u Engleskoj – Veliko istraživanje o mestu rođenja

Univerzitet Oksford je pravio veliko istraživanje mesta rođenja koji je osmišljen da odgovori na pitanja o rizicima i prednostima porođaja u različitim okruženjima, fokusirajući se na ishode porođaja kod zdravih žena koje nisu imale visokorizičnu trudnoću. Ova studija je obuhvatila čak 64.000 porođaja, od čega je 17.000 planiranih porođaja obavljeno kod kuće, 28.000 u porođajnom centru uz prisustvo babice i skoro 20.000 porođaja niskog rizika planiranih u porodilištu.

Treba imati u vidu da je za žene koje nemaju visokorozičnu trudnoću rizik da se dogodi neželjeni ishod je 4,3 na 1000 porođaja. Stoga se čini da kod ovih žena postoji veoma mali rizik gde god da se porađaju.

Samim tim, porođaj u porođajnom centru u odnosu na porođaj u porodilištu nema uticaja na ishod, a daje puno benificija budućim roditeljima. Ženama se u porođajnim centrima radi značajno manje intervencija koje uključuju i niži procenat carskih rezova, kao i više prirodnih porođaja (porođaja bez ikakvih intervencija) nego što je to slučaj u porodilištu.

Ženama koje čekaju drugu i svaku narednu bebu, preporučuje se da nema prepreka da porođaj obavljaju čak i kod kuće (ako postoji adekvatna podrška u logistici da svaki slučaj), kao i u porođajnom centru.

Studija je pokazala da ženama koje rađaju prvu bebu sa planiranim porođajem kod kuće imaju veći rizik u odnosu na druge žene. Neželjeni ishod porođaja za žene kojima je prvo dete kod kuće je 9,3 u odnosu na 5,3 u porodilištu što predstavlja značajnu razliku. Kod prvorotki je veoma velika stopa prelaska u porodilište tokom ili neposredno nakon porođaja, kada je u pitanju kućni porođaj. Čak 45%. Za razliku od njih, kod žena koje očekuju drugu ili svaku narednu bebu stopa prelaska u porodilište je samo 10%.

Još informacija o tome šta su opcije u porođajnim centrima

U većini porođajnih centara, za ublažavanje bolova, dostupni su:

 1. Kada za ublažavanje bolova,
 2. gas i vazduh (Entonok),
 3. injekcije lekova za ublažavanje bolova,
 4. U nekim centrima je dostupna i akupunktura, kao i
 5. TENS mašina.

Porođajni centri obično NEMAJU dostupne akušere, anesteziologe i neonatologe. Samo određeni broj centara ih ima. Stoga je mala verovatnoća da možete očekivati da dobijete epiduralnu anesteziju, a ako vam bude potrebna dodatna pomoć, bićete prebačeni u porodilište.

Photo by Christian Bowen on Unsplash porodajni centri
Photo by Christian Bowen on Unsplash
Koliko su česti transferi u porodilište u praksi?

Otprilike svaka treća prvorotka tokom porođaja bude prebačena u porodilište, u odnosu na svaku 10. ženu koja rađa drugo i svako naredno dete. Češći su transferi tamo gde je porođajni centar u potpunosti udaljen od porodilišta, kako bi se izbegao svaki rizik. U situacijama kada se radi o porođajnom centru koji je u sklopu porodilišta, ove situacije su ređe. Obično se transferi dešavaju jer:

 • Bude procenjeno da je trudnici potrebna epiduralna anestezija.
 • Porođaj ne napreduje dobro i potrebna je pomoć akušera. Na primer, porođaj se mora završiti carskim rezom.
 • Bebi će biti potrebna posebna nega posle porođaja.

Nekada su razlog transfera:

 • potrebno saniranje epiziotomije ili pucanja međice ili grlića materice,
 • krvarenje koje se ne zaustavlja ili
 • zadržana placenta.

Ukoliko dolazi do transfera trudnice u porodilište, babica sve organizuje i ide kao pratnja, tako da je trudnica sigurna u to da će biti informisana o svemu što se događa i moći će i dalje da komunicira sa njom. Neke žene budu razočarane što su prebačene u porodilište, dok druge osećaju olakšanje. Moguće je da će im smetati izostanak intimne atmosfere koji je moguće obezbediti u porođajnom centru u odnosu na bolnicu. Veoma retko se dešava da transferi budu hitni, pa sa te strane, nema razloga za brigu. Starije prvorotke se češće transportuju, dok kod žena koje su ranije imale decu, godine ne igraju ulogu.

Porođajni centri i prednost porođaja u njima

Ukoliko se ne radi o visokorizičnoj trudnoći, uglavnom nema razloga da i porođajno iskustvo žene ne bude prijatno i nekomplikovano. Glavne prednosti porođajnog centra su u tome što je veća verovatnoća da žena može da upravlja svojim porođajem bez snažnih sredstava za ublažavanje bola, kao i sredstava za ubrzavanje porođaja. Samim tim, veća je verovatnoća da se porođaj neće završiti sa epiziotomijom ili carskim rezom, a da će porođaj ostati u lepoj uspomeni.

Izostajanjem epiduralne anestezije, veća je verovatnoća da neće biti potreban potpomognut porođaj, samim tim će i oporavak biti lakši. Dok jedan deo žena trpi bolove da ne bi bile transportovane u porodilište, druge žene osećaju prijatnost zbog cele atmosfere i dostupnosti babice sve vreme tokom porođaja. A veća je verovatnoća i da će se dojenje uspostaviti nesputano i pravilno uz pomoć babice koja će pomoći pri porođaju žene.  

Da li su porođajni centri bezbedan izbor?

Porođajni centri nisu ni manje ni više rizični nego porođaj u porodilištu, samo je manja verovatnoća da porođaj bude asistiran. Sa druge strane, postoji i izvestan rizik da će biti potreban transfer u porodilište, ali ovo ne čini porođaj rizičnijim, jer su babice profesionalci koji na vreme donose procenu. Za prvorotke je porođaj u porođajnom centru neuporedivo bezbedniji nego kod kuće.

Sa druge strane, treba uzeti u obzir i da Britanke bez izuzetka idu na pripreme za porođaj i da dolaze svesne sa tačnim uputima šta ih čeka. Znaju kako će porođaj izgledati i teorijski su sve savladale, a imaju i kondiciju stečenu za porođaj tokom trudnoće. Samim tim, ako i izuzmemo sve rizike koje nosi porođaj u Srbiji, kod njih dobrim delom ovu odličnu statistiku od samo 4,3 rizična porođaja na 1000 čine žene pripremljene za porođaj.

Pročitajte: Kućni porođaji su sve češći: Zašto raste broj porođaja kod kuće i u svetu?

Objavljen: 22. april 2023. godine, ažuriran: 21. januar 2024. godine

Izvor
NHSBabyCenterParentsPregnancy Birth&BabyPubMedUniversityOfOxford

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button