fbpx
Pubertet

Pubertet: Roditelji su potrebni detetu

U današnje vreme, roditelji imaju previše obaveza i nakon detetovih prvih godina, kada se svi angažuju oko njega, u pubertetu se često deci ne posvećuje dovoljno pažnje. Roditelji su potrebni detetu tokom čitavog života, a svedoci smo da su česte situacije kada tinejdžeri dignu ruku na sebe i bore se sami sa različitim problemima, upravo zbog izostanka pažnje i pomoći svojih najbližih.

Tinejdžeri se po prvi put susreću sa velikim promenama u životu. Kada su imali tako velike promene prethodni put, bili su tek bebe i vi ste pratili svaki njihov korak. Tada su znali da ste tu i da ne moraju da brinu. Sada, kada se opet suočavaju sa kako fizičkim, tako i emocionalnim promenama, da li ste vi dovoljno prisutni? Da li ste podrška kojoj mogu baš za sve da se obrate?

Zašto je tinejdžerima potreban odnos sa porodicom i roditeljima?

Nije tačno da deca neće želeti da budete uz njih. Nije tačno ni da trebate da ih pustite da se sami snalaze. Da, treba da budu samostalni i da, treba da znaju mnogo toga sami da urade, ali dom je i dalje njihovo najsigurnije gnezdo, a vi najveći oslonac i to treba i da bude još neko vreme.

Roditelji su potrebni detetu: Porodični odnosi između roditelja i tinejdžera

Odnosi između roditelja i deteta su podjednako važni  i kada dete ima 1, 5 ili 15 godina. Tačno je da se ti odnosi menjaju, ali prisutnost roditelja nije ništa manje važna. Dok je dete malo, vi ste tu da ga negujete i usmeravate, a kako raste vi ćete ga i dalje usmeravati, ali ćete vremenom sa detetom funkcionisati približno na istom nivou.

Većina porodica ima probleme tokom puberteta i prolazi kroz turbulentni period, svakodnevno se dešavaju usponi i padovi, ali se obično odnos poboljša do kraja adolescencije. Deca tada postaju zrelija i umeju da procene ko im želi dobro, a roditelji to svakako žele. Nakon puberteta, ove porodice ostaju snažno povezane i kasnije, kada deca polako odlaze iz roditeljskog doma.

Pomoć porodice tinejdžeru

Porodica svom detetu u pubertetu pruža finansijsku i praktičnu pomoć. Većina tinejdžera želi i dalje da provodi vreme sa svojom porodicom. Oni su uz dete tu od kada ono zna za sebe i sada ne želi da se to promeni, ali nekada roditelji ne pokazuju dovoljno razumevanja za detetova nova stremljenja i tu dolazi do nerazumevanja.

Potpuno je prirodno da tinejdžeri ne pokazuju uvek koliko im je i dalje stalo do vas. Nekada će biti ljuti, nekada tužni, a najčešće nekomunikativni, ali oni i dalje zapravo žele da budete uključeni u njihov život.

tinejdzeri 1

Zašto ste još potrebni vašem detetu u pubertetu?

Ova faza u životu deteta je veoma težak period. Roditelji često previde koliko je deci teško da se suoče sa svim promenama koje nastaju u adolescenciji. Oni se uglavnom fokusiraju na učenje i to kakvo je društvo deteta.

Dete može imati ogromne emocionalne uspone i padove zbog svih promena sa kojima se suočava. Ono sada prolazi kroz velike fizičke promene, od rasta grudi i prve menstruacije kod devojčica, preko prvog brijanja brkova i promene glasa kod dečaka.

Tinejdžeri su u ovom uzrastu često nesigurni gde pripadaju. Više ne žele da se igraju, ali se ne snalaze uvek ni u društvu drugih odraslih. Zato najčešće biraju da se osame, a spas u današnje vreme često nalaze u korišćenju interneta i mobilnih telefona.

Tako nesigurni i ranjivi su najpodložniji uticaju društva i okoline što može doneti veliki stres za roditelje, ali i decu.

Podrška roditelja može igrati presudnu ulogu u razvoju u ovom periodu

Dok se van kuće, u školi i društvu dete nekada oseća nesigurno, dom je njegova baza gde zna da je zaštićeno. Kod kuće se dete oseća voljeno i prihvaćeno, bez obzira šta se događa inače. Porodica je ta koja može da ulije sigurnost detetu i pomogne mu da izgradi svoj identitet, bude samopouzdano i optimistično.

begi farmerke

Pubertet i roditelji: Deca uvek vole pravila

Nemojte previše dozvoljavati detetu da samo odlučuje o nekim stvarima. Naravno da mu vi nećete birati garderobu ili šta će da sluša, na primer. Ali, vi ćete postaviti granice i pravila ponašanja koja će dete morati da sledi u domu. Osećaj doslednosti i predvidljivosti će detetu uliti sigurnost i osećaće se bezbednije i opuštenije. Ma kako se to vama činilo u trenutku. Dete će zapravo time što mu vi zabranjujete da negde ode, negde u deliću mozga biti zahvalno što zna da brinete i mislite na njega i kada nije kod kuće.

Razgovarajte o svojim iskustvima sa tinejdžerom

Možda se vama neki događaji iz prošlosti ne čine važnim, možda mislite da za neke stvari dete ne treba da zna. Grešite! Vaša životna iskustva mogu biti značajna detetu. Ono će pomno slušati i možda nešto naučiti iz primera koje mu budete navodili. Uz to ćete mu delovati bliže kada bude znalo da ste prolazili kroz isto nekada. Steći će poverenje da priča o svojim strahovima i nedoumicama.

Bliskost i porodična podrška štite dete od depresije, upotrebe alkohola, droge, sekti i drugih rizičnih ponašanja više nego bilo šta drugo.

Čvrste porodične veze pomažu da dete izaste u socijalizovanu, pažljivu i brižnu osobu. Ukoliko polažete pažnju na detetovo učenje i iznova mu predočavate koliko je i ono bitno, veće su šanse da će dete imati dobar uspeh u školi.

Saveti za izgradnju dobrih porodičnih odnosa između roditelja i tinejdžera 

roditelji su potrebni detetu
Razgovarajte o svojim iskustvima sa tinejdžerom

Pročitajte još:  Bolovi rasta kod dece i adolescenata

Objavljen: 11. oktobar 2019. godine, ažuriran: 21. januar 2024. godine

Image by marcino from Pixabay

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button