fbpx
Pubertet

15 životnih veština koje treba da naučite tinejdžere da ih pripremite za odraslo doba

Roditelji nekada previde to koliko su potrebni deci u njihovom pubertetu bez obzira što deca to neće sama pokazati. Naprotiv, pre će naići na otpor nego na dete raspoloženo  za razgovor i saradnju. Postoje neke životne veštine koje treba da naučite tinejdžere, kako biste ih pripremili za odraslo doba.

Vaš posao, kao roditelja, jeste da decu osamostalite i naučite veštinama koje će im omogućiti da žive potpuno samostalno i izlaze na kraj sa problemima sa kojima će se suočavati. Pored toga, važno je i da tinejdžer jednog dana ima razvijenu empatiju i pozitivan uticaj na svet.

Životne veštine koje treba da naučite tinejdžere pre nego što se osamostale

Praktične veštine koje treba da naučite tinejdžere:

1.      Efikasno učenje

Od malena bi bilo dobro da deci usadite naviku čitanja i ljubav prema knjigama. Pomozite im u tome da nauče da uče. Pokažite im kako da provere šta su naučili, da ponavljaju naglas odgovore, kako da markiraju. Nebitno je koliko će se dalje školovati, ali će im veština učenja uvek biti korisna.

Deca ne znaju sama kako da uče. Neki od njih će možda uspeti da razviju svoj sistem ili će ih učitelji tome učiti, ali ne mora da bude pravilo. Mnogo ćete olakšati detetu, ako mu budete pokazali par veština kako da pamte, podvlače, izvuku i zapišu najvažnije. Ovo ne znači da sedite sa njima i učite, već samo da im date smernice kako se to radi.

Više: Domaći zadaci i učenje

2.      Planiranje budžeta

Važno je da dete naučite da se samo brine o novcu i planira svoje finansije. Da li će to činiti tako što će planirati trošenje svog džeparca? Da li će skupljati novac za neku krupniju stvar koju želi od dodatnog posla? Važno je da zna da će samo morati da planira i odlučuje o prioritetima.

3.      Zdrava ishrana

Zdrave navike se grade još u ranom detinjstvu. Vodite dete redovno u kupovinu namirnica. Važno je da zna koliko nešto košta, ali i šta su zdravije opcije. Naglasite mu benefite zdrave ishrane vezane za zdravlje, pa i fizički izgled. Naučite dete osnovnim tehnikama kuvanja i kako se spemaju laki obroci, te kako ekonomično može da pripremi zdravo jelo za dva ili tri dana.

4.      Bezbednost

Razgovajte sa detetom o bezbednosti, kako na ulici, tako i na društvenim mrežama. Podelite sa njim svoja i iskustva koja su realna. Možete pogledati i neku dokumentarnu emisiju ili film na tu temu. Objasnite im da ih razumete i da vama prvo treba uvek da se obrate ako budu u nekoj nevolji.

Živote veštine koje treba da naučite tinejdžere
5.      Reagovanje u hitnim situacijama

Razmislite o tome da li vaše dete zna brojeve hitnih službi, kako bi se ponašao da se negde izgubi, u slučaju oluje, kada mu se pokvari automobil. Da li zna da pruži prvu pomoć ili šta treba da radi ako se povredi?

6.      Čišćenje

Deca koja tokom odrastanja rade kućne poslove i žive u urednom kućnom okruženju, takvo će okruženje i praviti kada odrastu. Nemojte se ustručavati da tražite da ponekad usisavaju, brišu prašinu i pod, menjaju posteljinu i slično. Trebalo bi da nauče i da brinu o sopstvenoj garderobi (kako se pere, suši, pegla).

7.      Upravljanje vremenom

Budite pozitivan uzor za pravljenje prioriteta i planiranje vremena. Ohrabrite dete da pravi spiskove obaveza. Kao i da zapisuje obaveze u kalendar i prati rokove za obavljanje određenih zadataka.

Psihološke i socijalne veštine koje treba da naučite tinejdžere:

8.      Pojasnite detetu šta su osnovne vrednosti

Ako dete učite pravim vrednostima i ono ih usvoji, odrediće njegovo ponašanje. Normalno je da će dete grešiti tokom odrastanja. Svi grešimo tokom života. Obećavajući pravac, koji nauče i usvoje će ih vući na ispravnu stranu na tom putu. (Izvor: Childdevelopmentinfo.com)

9.      Posvetite detetu dovoljno vremena

Opšte je poznato da mobilni telefoni skraćuju pažnju i narušavaju koncentraciju. Ukoliko želite da dete usvoji važnost pažnje drugih, povezanost i brigu, budite usresređeni na njega i pažljivi.

Ne možete očekivati da dete ne gleda u mobilni telefon, ako vi to prvi radite. Odložite telefon i fokusirano razgovarajte sa svojim detetom.

10.  Razgovarajte lično i otvoreno

Ljudima je lakše da pišu poruke nego da pričaju lično. Tako je i sa tinejdžerima. Vi, kao roditelji, treba da naučite tinejdžere da razgovaraju licem u lice. Sa vama će biti najopušteniji u tome, a ova veština će im biti neprocenjiva tokom života i privatno i profesionalno.

Porodični obroci su idealna prilika za zbližavanje porodice i razgovore. Neka mobilni tada budu zabranjeni. Više: Porodični odnosi i povezivanje za stolom

tinejdzeri 1
11.  Životne veštine koje treba da naučite tinejdžere: Telefonski bonton

Bez obzira što veći deo dana provode na telefonima, tinejdžeri često ne znaju da komuniciraju efikasno. Naučite dete da se predstavi, pozdravi sagovornika, postavi par pitanja poput: „Šta radiš? Kako si? Šta ima novo?“ Neka nauče da zakazuju sebi trening, čas ili pregled. Ovo deluje kao banalno, ali videćete kada budete testirali, koliko dece to ne zna.

12.  Naučite dete gajenju odnosa i umrežavanju

Veoma je važno da dete nauči da ne samo sklapa poznanstva, nego i gaji svoja prijateljstva. Od vitalnog je značaja za svaku osobu da ima ljude koji su mu bliski i na koje može da se osloni.

13.  Nesebično deljenje

Naučite dete da bude velikodušno. Treba da zna da deli, ali i da volonira i pomaže drugima. Volontranje je veoma značajno iskustvo tokom odrastanja, ali će biti i u odrasloj dobi.

14.  Samopoštovanje

treba da naučite tinejdžere
Životne veštine koje treba da naučite tinejdžere

Jedna od važnijih stvari jeste i da se dete nauči da ima zdravo samopoštovanje i da se bori za sebe. Ovo će deca najbolje savladati tako što ćete ih štititi dok su mala, a onda im davati sve veću odgovornost postepeno, kako bi mogli da žive sami kada odrastu i da slede svoje želje i snove.

15.  Životne veštine koje treba da naučite tinejdžere: Borba sa stresom

Razvijte kod deteta mogućnost da uvek traži pomoć i razgovara kada je pod stresom. Svesnost pomoći će sačuvati tinejdžera i od depresije i anksioznosti. Neka zna da može da traži pomoć od školskog psihologa, zatim da ide na terapiju i, pre svega, o svemu razgovara sa roditeljima. Navika vežbanja i hobi će pomoći da se dete oseća rasterećenije.

Pročitajte: Pubertet: Roditelji su potrebni detetu

Objavljen: 20. januar 2022. godine, ažuriran: 21. januar 2024. godine

Photo by cottonbro from Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button