fbpx
Dete sa posebnim potrebamaZdravlje deteta

Vakcinacija i autizam: Postoji li veza između vakcina i autizma?

Da li postoji dokaz ili studija koji pokazuju da su vakcinacija i autizam na neki način povezani ili da vakcine uzrokuju autizam? Ne, ne postoji veza između vakcina i autizma!

Autizam je stanje koje utiče na mozak i otežava komunikaciju i interakciju sa drugima, a njegov uzrok je nepoznat. Smatra se da genetika, razlike u anatomiji mozga i toksičnost iz okruženja doprinose razvoju ovog stanja. Veoma često u javnosti se pominju naučne studije koje se bave potragom za vezom između MMR vakcina (protiv morbila – malih boginja, zauški i rubeole) i autizma kod dece.

MMR vakcina

Lažna studija u kojoj postoji veza između vakcina i autizma

MMR vakcina dovedena je u vezu sa autizmom nakon jedne studije Endrua Vejkfilda objavljene u časopisu The Lancet 1998. godine. Ova studija je obuhvatala samo 12 dece. U tom momentu, mediji su predstavili studiju kao senzacionalno otkriće, ali se ubrzo ispostavilo da je Vejkfild manipulisao podacima i da je zaključak studije lažiran i netačan. The Lancet je kasnije povukao taj članak, a uredništvo je objavilo da je bilo prevareno.

Generalni medicinski savet u Velikoj Britaniji je 2010. godine objavio da ovaj rad nije samo zasnovan na lošoj nauci, već je bio namerna prevara i falsifikat od strane dr Endrua Vejkfilda, te mu je oduzeta lekarska licenca. Istražitelji su došli i do saznanja da je advokat koji je tražio vezu između vakcine i autizma platio Vejkfildu više od 435.000 funti za ovu tvrdnju.

Zbog ovih dešavanja, veliki broj istraživača usmerio je svoj rad upravo na ispitivanje postojanja veze između autizma i MMR vakcine, ali do danas ta veza nijednom nije potvrđena.

Ponekad deca mogu da imaju reakciju na vakcinaciju u vidu blage temperature ili osipa, ali je jasno da ozbiljnih reakcija i posledica od MMR vakcine nema. Ukoliko ste zabrinuti za posledice vakcine, najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom koji je stručan u ovom domenu.

Centar za kontolu bolesti i preventivu je uporedio grupe dece koja su primila sve preporučene vakcine i one čije su vakcine odložene ili ih nisu primili uopšte. Nije bilo razlike u procentu zastupljenosti autizma između ove dve grupe dece.

razlika između dece

Vakcinacija i autizam – strah je ostao

Bez obzira što je kasnije urađeno na desetine opsežnih studija, od kojih NIJEDNA nije pokazala da postoji veza između vakcina i autizma, broj vakcinisane dece u mnogim državama značajno je opao zbog roditeljskog straha. Najveća studija je obuhvatila 660.000 dece u 11 zemalja i nije nađena veza između vakcina i autizma. Posledice toga su tragične. Nakon mnogo decenija u velikom broju zemalja je došlo do epidemija ovih bolesti koje su uzrokovale teške zdravstvene probleme i smrt određenog broja dece.

Čak i u Srbiji, povremeno, među vrtićkom decom izbijaju manje epidemije malih boginja, koje mogu (a ne moraju) ostaviti trajne posledice na zdravlje obolele dece.

Objavljen: 25. april 2013. godine, ažuriran: 24. januar 2024. godine

vakcinacija i autizam

Literatura:

  1. PubMed: Vaccination as a cause of autism—myths and controversies – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5789217/
  2. CDC: Vaccines and Autism – https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/autism.html
  3. History of Vaccines: Do Vaccines Cause Autism? – https://historyofvaccines.org/getting-vaccinated/vaccine-faq/do-vaccines-cause-autism
  4. KidsHealth: Is There a Connection Between Vaccines and Autism?https://kidshealth.org/en/parents/autism-studies.html  
  5. WHO: MMR vaccines and Autism – https://www.who.int/groups/global-advisory-committee-on-vaccine-safety/topics/mmr-vaccines-and-autism

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button