fbpx
Vaspitanje

11 saveta kako da budete smiren roditelj

Bes, frustracija i ljutnja su prirodne ljudske emocije, ali ma koji da je vaš stil vaspitanja, deca ne treba da budu žrtve vaših negativnih osećanja. Saveti kako da budete smiren roditelj su uvek dobrodošli, jer imamo obavezu da brinemo o potomstvu, ali i da sebi omogućimo lagodniji i prijatniji život.

Budimo realni i da je roditeljstvo jedan težak posao. Postoje dani kada samo pokušavate sve da održite sitim, suvim i jedva čekate da padne mrak. Nemoguće je uvek lako biti smiren roditelj koji u svakom trenutku zna šta radi.

Nekada ne znate da li biste plakali ili vrištali kada samo želite 2 minuta u miru u toaletu, a onda čujete kako dete stoji isped kupatila, dolazi pored vas ili čak sa mlađim detetom u krilu obavljate nuždu.

roditeljstvo 001 2

Ako razmislite kada niste bili smiren roditelj već ste vikali na decu i izražavali frustraciju i ljutnju, zapravo ćete shvatiti da je to onda kada ste se vi osećali preplavljeno, umorno, neispavano i niste znali kako da se nosite sa time.

Kako da budete smiren roditelj?

Jasno je da ni sami ne želite da vičete i budete takvi, a preplavljenost čini da izgubite kontrolu. Lakše bi bilo kada biste usvojili strategije kako da budete smiren roditelj. Deca roditelja koji viču su i sama agresivnija ili imaju problem sa samopoštovanjem i anksioznošću. Roditelj ne treba da bude popustljiv, ali treba da je miran i ohrabrujuć. Tada se deca osećaju voljeno uprkos svom lošem ponašanju. (Izvor: Child Development Institute)

Strategije za upravljanje ljutnjom i kako da ostanete smiren roditelj:

roditeljstvo 001 3
 1. Dajte sebi „tajm aut“ – Odraslima je takođe potrebno vreme da se smire. Nakon par minuta sa strane, udahnite duboko i omogućite sebi da se ponovo saberete. Bićete mnogo pribraniji za donošenje odluka i upravljanje besom.
 2. Odvojite minut da razmislite o besu – Umesto da odmah sav bes iskalite na dete, odvojite trenutak da razmislite o tome zašto ste ljudi. Da li vam se disanje promenilo i imate potrebu da stežete pesnice? Da li zaista želite da ispoljite agresiju? Kada razmislite o ovome, moguće je da uopšte više nećete biti toliko besni.
 3. Biti srećan ili biti u pravu – Odlučite šta vam je važnije. Mnogi konflikti sa decom su upravo rezultat toga što neko želi da je u pravu i da to dokaže. Ako odlučite da budete srećni umesto da pobedite u raspravi sa decom, bićete mnogo opušteniji.
 4. Svi greše – Ne morate uvek dokazivati da ste bili u pravu i da neko greši. Ako ne možete da se oduprete tome da dokazujete da ste vi u pravu, onda možda imate problem.  Naravno da decu treba da vaspitavate da ne rade pogrešne stvari, ali ne možete uvek kontrolisati izbore koje oni donose. Takođe, deca moraju da nauče da se nose sa posledicama svojih izbora i grešaka u proceni.
 5. Razmotrite negativne posledice ljutnje – Ljutnja može da deluje primamljivo. Više puta do sada ste ispoljili svoj bes i osećali se bolje posle toga. Ali, razmislite, da li zaista želite da deca budu ta na koju ćete svoj bes iskaliti? Kako će oni to pamtiti? Koliko će to uticati na njih?
 6. Budite sigurni da ste razumeli – Neretko se dešava da se roditelji naljute na decu, a da čak i nisu dobro sve razumeli ili sagledali činjenice. Razmislite da li slučajno ne postoji problem u komunikaciji.
 7. Usresredite se na velike stvari – Pomislite da je sledeće nedelje smak sveta ili saznate da neko u porodici boluje od neizlečive bolesti. Da li će i dalje biti važno kako dete ostavlja pastu za zube i da li je prljave čarape ubacilo u korpu za veš? Naravno da ne. Zato ostanite smiren roditelj. Skrenite pažnju, budite dosledni, ali nemojte vikati.  
 8. Razmislite šta vas je razbesnelo – Da li vam je neko naneo fizičku štetu? Da li ste se možda na poslu iznervirali? Da li se krši neka od vaših vrednosti? Kada otkrijete zašto ste besni, lakše ćete upravljati besom.
 9. Tražite rešenje – Umesto da vičete, potražite mirno rešenje. Ishod će biti bolji nego da ste glumili ljutnju ili zaisa vikali.
 10. Potražite način da nađete svoj mir – svaki put kada osetite neopisiv bes, pokušajte da nađete svoj mir i vežbajte upravljanje besom. Obavežite se da upravljate frustracijom bolje nego pre i vremenom ćete napredovati.
 11. Naučite tehnike opuštanja – što ste opušteniji, manja je verovatnoća da budete besni i frustrirani. Naučite kako da se smirite jer je to veština koja se, kao i mnoge, uči.
kako da budete smiren roditelj
Kako da budete smiren roditelj

Izbegavanje ljutnje i stresa će pomoći da se svi bolje osećate. Ljudsko biće koje je promišljeno i zna da se nosi sa frustracijom, veći ste oslonac i osoba od poverenja svojoj deci. Iz toga će proisteći i to da će vas pažljviije slušati. Tražite rešenja i mir.

Pročitajte: Greške u vaspitanju koje lako možete ispraviti

Objavljen: 29. decembar 2022. godine, ažuriran: 24. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button