fbpx
Zatrudnjivanje

Medeni mesec za začeće

Često se začeće ne desi onda kada mi to poželimo. Nema magije posle samo jedne noći? Parovi prolaze kroz mnoga ispitivanja, pronalaze ili ne pronalaze razloge koji ih sprečavaju da ostvare potomstvo. A ponekad, razlog čekanja na začeće duže od godinu dana može da bude i stres.

Šta je medeni mesec za začeće?

Medeni mesec za začeće je odmor tokom koga se vi i vaš partner posvetite jednom, a to je ostajanje u drugom stanju.

Ideja je ovog je da se opustite, ponovo možda zapalite vatru u vašem odnosu i učinite da i samo začeće bude nešto posebno.

Anketa sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da je 18% žena koje su ostale trudne, svoj odmor planirale baš radi tog cilja, ostvarivanja trudnoće.

Već godinama, u inostranstvu, pojedini hoteli nude pakete namenjene parovima koji bi tu dođli i odseli baš sa ovim ciljem. A neki hoteli na Havajima nude i mogućnost da svoj bračni medeni mesec pretvorite u medeni mesec za začeće – parovi koji su gosti u ovim hotelima imaju posebno namenjene aktivnosti za snižavanje stresa (između ostalog, svakodnevno slušanje talasa) i posebnu ishranu koja je pojačana sa onom afrodizijačkom.

Kako izgleda taj ”medeni mesec za začeće”?

Opuštajući odmor će vas podsetiti zašto ste se zaljubili u svog partnera, moćićete da se odmorite, da podgrejete strasti i zaboravite na sve obaveze, mobilni telefon, tablet i sat.

Poremećaj hormona usled stresa može da dovede po privremene neplodnosti. Stres kojim smo opterećeni, dovodi do poremećaja rada hipotalamusa. Hipotalamus je žlezda u mozgu koja kontroliše hormone potrebne za oslobađanje jajnih ćelija kod žene i reguliše nivo testosterona muškarca.

Pročitajte više o uticaju sunca na plodnost.

Kada ste pod stresom, manje ste zainteresovani za seksualne odnose. To je razumljivo, ali, samim tim smanjujete i šanse da dođe do začeća.

Usled stresa se može dogoditi da vaše ovulacije budu pomerene (događaju se ranije ili kasnije, ne na sredini ciklusa) ili da ih čak nema uopšte.

medeni mesec za začeće
photo created by halayalex – www.freepik.com

Kako možemo da najbolje iskoristimo svoj odmor?

Dobro razmislite kako želite da se opustite. Osmislite odmor koji će vas najviše opustiti: za nekoga je to boravak na planini, u selu, pored mora ili jezera, a može biti i dinamičan obilazak neke evropske prestonice.

Ne morate ići daleko i potrošiti puno novca. Jedino vam treba okolina koja će pomoći da se opustite i na neko vreme zaboravite na obaveze.

Zatim, korak broj dva, uzmite kalendar i isplanirajte odmor u periodu kada ćete verovatno imati ovulaciju. Kad ste daleko, pazite na znake ovulacije ili ih odredite tačno koristeći ispitivanja ili grafikone.

U svakom slučaju, eto prilie za isprobavanje ovih seksualne položaje za začeće u danima pre i tokom ovulacije, a kako bi poboljšali svoje šanse.

Ako imate već decu, probajte da se dogovorite sa nekim članom porodice ili pouzdanim prijateljima da se brinu o njima tokom ovog perioda.

I na kraju najvažnije – opustite se. Nadoknadite spavanje, jedite dobru hranu i uživajte jedno u drugome, u krevetu i van njega. Baš kao pravi medeni mesec, doduše ovo je medeni mesec za začeće.

medeni mesec za začeće

Šta ako ne možemo pobeći nigde?

Ako ne možete nigde da otputujete na odmor, ne brinite, medeni mesec za začeće može da bude i u kućnoj radinosti.

Zadatak koji imate je da pokušajte da smanjite nivo stresa kod kuće. U današnje vreme ovo se možda čini kao nemoguć korak, ali svakako jeste izvodljivo.

To možete da učinite na sledeći način:

  • uživanjem u dobroj, zdravoj hrani;
  • izbacivanjem rafinisanih namirnica;
  • radeći neke vežbe;
  • praktikovanjem joge;
  • odlaskom na masažu;
  • korišćenjem vremena za sebe;
  • pisanjem dnevnika;
  • poboljšanjem higijene sna;
  • slušanjem muzike, pa i plesanjem. 
prvi pokreti bebe u stomaku
Photo by Ignacio Campo on Unsplash

Uglavnom, sve ono što će vam pomoći da duboko udahnete i osetite svoj neki mir.

Istovremeno, uložite napor da provedete vreme sa svojim partnerom. Zakažite sastanak. Idite na večeru u dvoje. Ako možete da priuštite, uzmite slobodan dan zajedno.

I ako znate da ovulirate i možete da ugovorite, razmislite o zajedničkoj noći u obližnjem hotelu. Čak i ovakve sitnice mogu da budu podsticajne.Save

Objavljen: 4. jul 2014. godine, ažuriran: 23. februar 2024. godine

Save. god

Izvor: Germaine M. Buck Louis et al. “Stress reduces conception probabilities across the fertile window: evidence in support of relaxation” https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(10)01031-9/fulltext , 2010.

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button