fbpx
Pre trudnoćeZatrudnjivanje

Najbolje vreme za seks kada želite začeće?

Pravo vreme je sve, ali sigurno želite da znate kada je baš najbolje vreme za seks kada želite začeće. Sperma može da živi dva do tri dana, ali jajna ćelija samo 12 do 24 sata. Kako bi se povećala verovatnoća za začeće, važno je imati polne odnose više nego jednom u vreme ovulacije. Dobar pristup je da imate odnos jedan do dva dana pre ovulacije i opet na dan ovulacije. Na taj način, postoji više verovatnoće da će biti dovoljno spermatozoida koji čekaju u jajovodu sa se jajna ćelija otpusti iz jajnika.

Naravno, tačno vreme ovulacije nije sasvim jasno. To sve zavisi od dužine menstrualnog ciklusa. Žena obično ovulira oko 14 dana pre sledeće menstruacije – ne sredinom ciklusa, kako se to obično misli. Ako imate 28-dnevni ciklusa, što je prosek, onda bi ovulacija bila na pola puta kroz ciklus. Ali, ako imate 35-dnevni ciklus, onda bi ovulacija bila oko 21. dana ciklusa.

da li masturbacija utice na imunitet

Kako ću znati kada je ovulacija?

Neke žene su vrlo svesne kada je ovulacija. Ostale ne primete bilo kakve promene uopšte. Ako razmišljate o začeću, pokušajte da pratite ciklus na nekoliko meseci. Neki suptilni znaci ovulacije uključuju:

  • osetljivost grudi,
  • blagi osećaj nelagode u donjem delu stomaka,
  • povećanu količinu vaginalnog sekreta koji je više sluzav, beličast,
  • lagani porast (oko 0,4 – 1 stepeni celzijusa) bazalne telesne temperature, a koji možete da otkrijete mereći svoju temperaturu svako jutro pre ustajanja iz kreveta, dva dana nakon ovulacije. Možete da dobijete dobar osećaj svog ciklusa ako pratite grafikon svoj bazalnu temperaturu na nekoliko meseci.

Ako još uvek imate problema sa određivanjem tačnog datuma ovulacije, razmislite o korišćenju testa za određivanje ovulacije – LH trakice.

trudnoca ne moze da opstane
Najbolje vreme za seks kada želite začeće

Ako su moji ciklusi nepravilni, da li će biti teže za mene da ostanem trudna? Kada je najbolje vreme za seks? najbolje vreme za seks

Većina žena ima oko 12 menstruacija u godinu dana, ali neke preskoče mesece ili ne dobijaju menstruacije uopšte. Stres, naporno vežbanje, dramatičan gubitak ili dobitak na težini – sve te može da prouzrokuje prekide u ciklusima. Što je nepravilnija menstruacija to je teže predvideti ovulaciju.

Recimo, vaš ciklus je 28 dana jedan mesec, 21 dan sledećeg meseca i 32 dana sledećeg meseca. Odredite dužinu najdužeg menstrualnog ciklusa za nekoliko meseci. Zatim oduzmite 17 od najkraćeg ciklusa i 11 iz najdužeg ciklusa. Dani između dobijena dva broja su oni kada ste najverovatnije plodni.

Ako je vaš ciklus nepravilan i traje više od 35 dana, trebalo bi da utvrdite uzrok – to može biti kod nekih žena sindrom policističnih jajnika (PCOS), disfunkcija jajnika, poremećaj štitnjače, prekomerna ili nedovoljna telesna težina lii povišen nivo prolaktina. Razgovarajte sa lekarom, on će možda predložiti terapiju, ali i neki metod praćenja kao što je folikulometrija. Tako ćete najbolje znati kada je najbolje vreme za seks kada želite bebu.

Objavljen: 17. decembar 2011. godine, ažuriran: 25. maj 2024. godine

Save

Izvor
What to expect

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button