fbpx
Trudna sam

Sindrom gnežđenja

Neodoljiva potreba za sređivanjem doma pred porođaj

Iznenada se tokom trudnoće može dogoditi da dobijete neodoljivu želju da pospremite dom od poda do plafona. To se zove ”sindrom gnežđenja” i uobičajen je u poslednjem tromesečju trudnoće. Naročito izražen je u poslednje dve nedelje pred očekivani termin porođaja.

Ovaj sindrom je univerzalan fenomen u prirodi. Baš kao što ptica pravi gnezdo tako i trudnica želi da pospremi dom i pripremi ga za novorođenče.

Svaka žena ima ovaj sindrom, ali se drugačije manifestuje. Neke će samo želeti da sve bude čisto, druge će dobiti otrebu da promene raspored nameštaja, a treće da kupe novu posteljinu za krevet. Često je i da žene odluče da pospreme celu kuhinju i svaki komad posuđa prebrišu i slože ponovo.

sindrom gnezdenja

Umor prati poslednje tromesečje, pa se, ukoliko baš ne možete da obuizdate potrebu da uređenjem doma obratite za pomoć partneru ili nekome ko bi mogao da vam pomogne.

Čak i ukoliko se dobro osećate, nemojte preterivati. Imate dodatne kilograme, beba vam uzima energiju, poslednje što je potrebno je da budete iscrpljeni kada porođaj počne. Pokušajte da odmarate što više i čuvate energiju za kasnije.

Save

Save

Related Articles

Back to top button