fbpx
Posle porođaja

Saveti za nove mame – 8 saveta koji će vam prijati

Ovo su saveti za nove mame koji im neće otkriti ništa što već ne znaju, ali će im možda život učiniti još malo opuštenijim i lepšim.

Saveti za mame posle porođaja

1. Savršenstvo nije bitno

„Prihvatiću činjenicu da nisam savršena.“

Možete biti hiroviti, možete da izgubite strpljenje, i da – možete čak i da pomaknete sat unapred samo da deca odu ranije u krevet i da dođete do mira i tišine. Ne morate da ispečete sve kolače sa spiska, napravite kostime za Noć veštica ili trenirate fudbalski klub. Deca ne moraju da budu savršena. Ono što je njima stvarno potrebno je puno zagrljaja i poljubaca, i srećna mama. 

2. Vreme za igru

„Sešću na podu i igrati sa svojim detetom svaki dan.“
Bebama, a i starijoj deci takođe, potrebno je redovno vreme licem u lice sa bliskim odraslim osobama. I ako često teško ide uključivanje u njihov svet mašte – pogotovo kada ste zauzeti ili umorni – ipak je bitno da to učinite. Zašto? Jer je igra detetov način iskazivanja sebe, i to što sudelujete u njoj pojačava im emocionalnu inteligenciju. Čak i ako vreme na podu nije vaš fazon, pretvarajte se i sledite upustva svoje bebe.

3. Zdrave navike

„Vodiću brigu o svom telu.“

Kada ste poslednji put stavili svoje potrebe ispred drugih? Čak i ako morate da se naterate na to, odvojte 30 minuta dnevno, nekoliko dana nedeljno, da bi odradili neke vežbe. One poboljšavaju vaše raspoloženje, smanjuju masti i jačaju vaš imunološki sistem. Ne govorimo nužno o aerobik vežbama – čak će i jednostavne šetnje po komšiluku pomoći. Dok to radite, pokušajte da jedete uravnoteženu hranu i što više spavate svake noći.

4. Materinstvo nije mirna reka

„Naučiću da volim haos.“

Porodični život je pun neočekivanih obrta, zaraznih bolesti, povremenih poniženja, prljavog veša i toliko posla da se čini da mu nikada ćete videti kraj. Porodični život je takođe pun trenutaka velike lepote, nežnosti, glasnih poljubaca i čuda ili dva. Podsetite se da su deca vaš izgovor da snizite svoje standarde.

5. Povezivanje za stolom

„Porodična večera će postati prioritet.“

Naravno, lakše je poručiti i jesti picu ispred TV-a nego organizovati obrok za stolom. Ali nije hrana fokus, već porodica. Sedeti sa decom svako veče omogućava vam povezivanje i razgovor o danu koji prolazi. A istraživanje je pokazalo da deca koja redovno večeraju sa roditeljima imaju veću veroatnoću da budu dobra u školi i da ne upadaju u nevolje. Više: Povezivanje za stolom i porodični obroci

6. Saveti za nove mame: Ne zaboravite romansu

„Fokusiraću se malo više na svoj brak.“

Brak je živa stvar koju treba zalivati, hraniti i negovati. Ali podizanje dece zahteva izuzetno mnogo vremena i energije i sva je prilika da supruga retko i viđate. Rešenje? Držite se za ruke kad god možete, i zaposlite dadilju (ili bar svoju svekrvu) jednom nedeljno, tako da možete da provedete neko vreme kao par.

7. Ostanite u kontaktu

„Naći ću vremena za svoje prijatelje.“

saveti za nove mame
Saveti za nove mame

Možete živeti bez prijatelja, ali zašto bi to želeli? Ostavljajući po strani samo 15 minuta dnevno – da pošaljete razglednicu, e-mail, ili da obavite telefonski poziv – pomoći će da sačuvate svoja prijateljstva i da se osećate bolje. Prijateljstva ne samo da neguju emocionalno zdravlje, već i pomažu u borbi protiv stresa (da se malo izduvate).

8. Cenite male stvari

„Podsetiću se svakodnevno da je vreme sa detetom dragoceno.“

Majčinstvo nikada ne prestaje – ali detinjstvo da. Imate bebu i dok trepnete odjednom trogodišnjak stoji ispred vas i izjavljuje: „Ja sam sada veliki.“ Čarobne godina su neverovatno kratke i svaki dan se ta mala devojčica ili dečak menja i raste, pomalo sve bliže vratima i odlasku. Imajte na umu da suština roditeljstva nije u događajima tokom razvoja, već u svakodnevnim trenucima. Dakle, zaustavite se, obratite pažnju i proverite da li ih slavite u svakoj prilici koju dobijete.

Save

Save

Related Articles

Back to top button