fbpx
Trudna sam

I tate učestvuju u trudnoći!

Tata i trudnoća

Trudnoća je mamina stvar, a tatama, kako se obično veruje, ostaje da udovoljavaju željama majke svog nerođenog deteta, da nose teške stvari i trpe beskonačno kukanje i žalbe zbog ovoga i onoga. Naravno, to je dosta iskrivljeno mišljenje i tako muškarci nekad u šali vole da predstavljaju trudnoću.

buduci tata

Ali u realnosti, muškarci najčešće jesu zainteresovani za tok trudnoće svoje partnerke, pričaju o njoj, pokazuju empatiju, ponekad i čitaju knjige o trudnoći i vole da porazgovaraju sa lekarom. Međutim, tate su po prirodi stvari lišene osećaja trudnoće i nošenja bebe.

Međutim, postoji mnogo stvari koje tate mogu da urade i to ne samo da bi se tako osetili uključeno, već da zaista učestvuju u trudnoći i pomognu budućoj mami. Tate mogu da budu tu kada se osluškuju prvi otkucaji bebinog srca, mogu da preuzmu na sebe knjige sa imenima za bebu i prave spiskove, da prestanu da piju vino uz ručak jer ni buduća mama ne sme da pije…

Evo nekih ideja:

Budite uz nju!

Pokažite vašoj partnerki da uživate u periodu dok čekate bebu. Dodirujte njen stomak i pokušavajte da osetite kako beba šutira. Čitajte bebi i puštajte joj muziku. Pratite rast i razvoj bebe u knjigama o trudnoći ili na internetu. Sigurno ćete biti fascinirani!

Potrudite se da budete prisutni na što više ultrazvučnih pregleda. Pitajte doktora o svemu što vas zanima. Prijavite se da prisustvujute porođaju ukoliko je to u vašoj bolnici moguće, i nemojte ni slučajno da propustite amniocentezu ili neku drugu proceduru koja je vašoj partnerki zakazana.

Podržite je!

Vaša partnerka sada mora da se hrani zdravije i češće, ne sme da pije alkohol, ali mora da unosi jako mnogo tečnosti. Ovo je zdrav način ishrane koji će sigurno goditi i vama! Podržite je u tome: nemojte joj praviti zazubice ogromnim čokoladnim kolačem i čašom vina, kad bi ona trebalo da izbegava i jedno i drugo. Nemojte da pušite u njenom prisustvu. Još bolje, ovo je idealna prilika da ostavite cigarete – kada se beba rodi, pušač u kući postaće još veći problem.

Vašoj partnerki je potrebna svakodnevna rekreacija. Zato šetajte sa njom ili zajedno vežbajte.

Svakog meseca ili svake nedelje fotografišite je iz profila, tako da zabeležite promene koje se dešavaju na njenom telu. Bez obzira da li je nabacila prekomernu težinu ili je naduta, ili izgleda fantastično, govorite joj svaki dan da je lepa – trudnice se često osećaju neprivlačno i nezadovoljne su svojim izgledom.

A seks?

Neke trudnice potpuno izgube seksualnu želju, naročito u prvom trimestru, dok je kod drugih situacija potpuno suprotna – žele seks mnogo češće nego inače. Kao njen životni partner i otac deteta koje nosi, vaš je zadatak da udovoljite njenim željama – u najvećoj meri u kojoj možete. Treba takođe uvek da se prisetite da njeni hormoni trenutno luduju ali da istovremeno ona trpi bolove u leđima, da ima mučnine, da se plaši seksa ili da je možda preokupirana svojim promenjenim izgledom. Sada je vreme da je saslušate i da budete izuzetno nežni.

Stisnite zube

Hormonska bura koja se upravo kovitla u vašoj partnerki, dovodi do raznih pojava. Ono što teško može da se izbegne su česte promene raspoloženja: čas je presrećna, čas je u suzama. Vaš je zadatak da to razumete – da se stalno podsećate zbog čega se to dešava, i da uvek imate na umu činjenicu da vašoj partnerki mnogo teže padaju promene raspoloženja nego vama. Zato, ako je povisila ton, nemojte joj vraćati istom merom – to nigde neće voditi osim ka obostranom stresu koji vam ne treba, a posebno ne treba njoj.

Isti uzrok nagoni je da u proleće insistira da nabavite lubenicu, a u jesen joj se neizdrživo jedu jagode. Pristanite na to – setite se da ona sve vreme nosi vrlo težak teret i suočava se sa mnoštvom tegoba. Pokušajte da joj udovoljite!

Save

Save

Ads

Related Articles

Back to top button