fbpx
Kalendar razvoja deteta

14 meseci 2. nedelja – Kalendar razvoja deteta

Dete staro 14 meseci 2. nedelja

14 meseci 2. nedelja – Već smo spominjali da je ovo period u kom se javlja problem što dete razume mnogo više reči nego što ume da izgovori. Ovo je zapravo sjajno i ne bi bio problem da njegova nemogućnost da verbalizuje ono što želi nekada ne prerasta u tantrume. Važno je da budete strpljivi i pomognete detetu da uči da govori iako ćete često zvučati kao „pokvarena ploča“ koja iznova ponavlja stvari.

kalendar razvoja deteta demetra 8

Razvoj govora – 14 meseci 2. nedelja

Dete će već sa 14 meseci razumeti mnogo više reči nego što ume da izgovori. U tom momentu će se govorni rečnik sastojati od samo 3 do 5 jednostavnih reči, a svakog dana će učiti nove i da razume i da kaže. Nemojte se sekirati oko toga koliko dete ume reči da verbalizuje, već se fokusirajte na to koliko ih razume. Kada nauči neku novu reč, tražiće taj predmet svuda. Na primer kada nauči da kaže „lopta“, pokazivaće sve moguće lopte iz okruženja ili u knjigama samo da bi što češće moglo da izgovori tu reč.

Pogrešno je uverenje da deca ne žele da pričaju, naprotiv. Oni se veoma raduju svakoj novoj savladanoj reči, ali ako imaju interakciju i sa vama. Ukoliko roditelj ne pokazuje interesovanje da zajedno sa detetom radi na razvoju govoru i ne raduje se tome, ne možete ni očekivati da progovori samo od sebe. Deca se ne rađaju sa prirodnim talentom da rano progovore, već je on rezultat napornog učenja, daleko kompleksnije nego, na primer, vožnja za odrasle.

Kada razgovarate sa detetom, potrudite se da menjate izraze lica, ton glasa, pokazujte mu značenje reči, ako se radi o predmetima. Održavajte kontakt očima dok razgovarate i nemojte žuriti. Puštajte i dečije pesmice, dete će prvo umeti da prati ritam, pa ponovi jednu reč iz refrena, ali malo po malo, naučiće sve reči. Dete će vam gestovima pokazivati šta želi i da vas sve više razume, a vremenom će to umeti i da izgovori.

Dete počinje da pokazuje strah – 14 meseci 2. nedelja

Dete u ovom uzrastu počinje da se plaši stvari kojih se ranije nije plašilo. Na primer, moguće je da će zazirati od životinja ili kućnih aparata. Odjednom će vam se kačiti za noge i želeti da ga uzmete kada vidi usisivač, na primer. Većina ovih strahova će proći, kako su se i pojavili, kada dete bude sigurnije u sebe i svet koji ga okružuje.

Moguće je da ćete se u ovom periodu susresti i sa strahom deteta od kupanja ili pranja kose. Pročitajte više: Kad pranje kose detetu postane noćna mora

kalendar razvoja deteta demetra 10
Igranje skrivanja sa 14 meseci 2. nedelja

Dete još uvek obožava da se igra žmurke i ova igra će možda još godinama kod njega biti aktuelna, ako bude imalo prilike da je igra. Možete se igrati i tako što ćete sakriti igračku, a onda mu je pokazati. Ukoliko želite da se podsetite na još neke igre našeg detinjstva, pročitajte: Igre našeg detinjstva – Dečije igre koje smo mi igrali

Suočavanje sa prehladama – 14 meseci 2. nedelja

Prehlade su nešto sa čime ćete neminovno morati da se suočite, ma koliko štitili dete i čak i ako ne ide u vrtić. Kada krene u jasle, to će se dešavati još češće. Prosto je važno da se naviknete i adaptirate na situacije kada se dešava prehlada i kako da reagujete.

14 meseci 2. nedelja

Nemojte davati detetu lekove samo zbog toga što mu je na primer, začepljen nos, posebno ne lekove za ublažavanje temperature. Pored toga, antibiotike posebno nemojte davati na svoju ruku, već se konsultujte sa lekarom i sačekajte da pogleda rezultate krvne slike. Više: Krvna slika deteta: Analiza krvne slike kod dece

Koristite po potrebi ovlaživač vazduha, inhalator sa fiziološkim rastvorom ili kupatilo puno pare. Dajte detetu da pije što više vode, može poslužiti i blagi čaj od kamilice sa malo šećera ili meda i domaća supa. Popustite i kada su sokovi u pitanju, ako je to jedini način da dete unese dovoljno tečnosti. Izvor: UpToDate

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button