fbpx
Igra

Kad pranje kose detetu postane noćna mora

Pranje kose detetu nekada doslovno može da bude užasno iskustvo za celu porodicu. Bebe uglavnom vole da se brčaju u kadi i svi uživate u tom večernjem ritualu. Međutim, kada prođe prvi rođendan, postepeno počinje negodovanje.

Dvogodišnjaci znaju da nekada bukvalno prevrište ceo postupak pranja kose. Istina, ova faza, kako naglo dođe, tako u nekom momentu i prođe, ali da biste to lakše preživeli, evo par načina kako da pokušate da olakšate pranje kose.

pranje kose detetu

Dete plače kada pere kosu

Skoro sva mala deca prolaze kroz fazu negodovanja kada je pranje kose u pitanju. Najčešći strah je da će im voda ući u oči.

Prvo, što je važno da znate, da je pranje kose jednom nedeljno sasvim dovoljno kod tako male dece. Njihova kosa se ne prlja i neće se mastiti sve dok hormoni u pubertetu ne budu počeli da luče masnoće.

Ako je dete dovoljno staro da možete da ga pitate šta mu smeta, lakše ćete i rešiti ovaj problem. Važno je da strpljivo razgovarate sa detetom i saslušate njegove strahove i pokažete da razumete čega se plaši.

Postoje različiti načini i da operete kosu. Neka deca se boje pranja kose u kadi, probajte da dete sedi/stoji u kadi, ali možda ćete lako to uspeti da izvedete u sudoperi.

Za početak, kupite šampon za bebe (mnogi imaju oznaku ”bez suza”) i uvek ponudite peškir koji može držati na očima i jedan suv pri ruci, ako voda uđe u oči i nastane panika da možete da reagujete.

pranje kose detetu 2 edited

Pranje kose detetu i kupanje omiljene igračke

Napravite kupkicu u malu posudu i perite zajedno igračke ili još bolje imitirajte način na koji vi perete detetu kosu. Deca vole da znaju da njihovi ljubimci i heroji rade isto što i oni.

Igrajte se penom

Dok perete kosu detetu, napravite puno pene i onda mu pravite smešne oblike od kose. Pokažite mu u ogledalu kako ima čiroki frizuru ili izgleda kao jednorog. Tako će dete shvatiti da pranje kose može da bude i zabava.

pranje kose detetu

Skrenite pažnju detetu

Ako imate mogućnost, napravite kupku u kadi, da pokušate da skrenete pažnju sa pranja kose tako što će se dete igrati penom. Ili mu dajte neke igračkice dok je u kadi.

Možete pokušati i da animirate dete tokom pranja kose nekom verbalnom igrom: na slovo na slovo, pogađanje boja, pokazivanje delova tela i slično.

Potrudite se da postignete dogovor da sa lakoćom perete kosu, ali ako ništa ne pomaže, ne brinite, ova faza uglavnom ne traje duže od godinu dana.

Objavljen: 16. novembar 2016. godine, ažuriran: 2. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button